Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Περιστολή δαπανών σε βάρος πραγματικά αναγκαίων κοινωνικών υπηρεσιών. Είναι ο δρόμος για την απαγκίστρωση από το Μνημόνιο ή για το φούντωμα κοινωνικών αναταραχών κύριε Στουρνάρα;

Τα σχέδια περιστολής δαπανών για την εύρεση των 11.5 δις της Τρόικας, φέρονται να είναι τα εξής:


-Η μείωση του πλαφόν για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις ώστε αθροιζόμενες να μην ξεπερνούν τα 2.400 ευρώ σε μηναία βάση.

-Η περικοπή των μισθών σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ για όσων οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές ξεπερνούν τα 2.200 ευρώ (ανώτατα στελέχη του Δημοσίου, γενικούς διευθυντές και μετακλητούς).

- Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ, με αλλαγές και καταργήσεις στους οργανισμούς των επιχειρήσεων.

- Η μείωση αμοιβών των αιρετών, αλλά και των επιχορηγήσεων προς θυγατρικές εταιρείες των ΟΤΑ.

-Η χορήγηση του 70% του εφάπαξ από τα Ταμεία που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

-Περικοπές στις επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ.

-Καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων, περιορισμός των νέων προσλήψεων και απολύσεις μη μόνιμου προσωπικού σε Κεντρική και Γενική κυβέρνηση.

-Περικοπή του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων στα επίπεδα των 6 δισ. ευρώ ετησίως.

-Χορήγηση κοινωνικών μεταβιβάσεων με αυστηρά κριτήρια.

-Ενοποίηση όλων των κοινωνικών επιδομάτων, των επιδομάτων πρόνοιας καθώς και των παροχών σε είδος και μείωση τους - ανά περίπτωση.

- Δραστική περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης.

Είναι προφανές ότι τις περικοπές των Δημοσίων Επενδύσεων δεν μπορούμε να τις θεωρήσουμε αντιυφεσιακές. Εκεί που αναζητείται κάποια αναθέρμανση της οικονομίας, θα σβήσουμε και άλλο τις μηχανές και μάλιστα σε φάση πλήρους έλλειψης των ιδιωτικών επενδύσεων.
Επίσης οι περικοπές στα ήδη διαλυμένα ασφαλιστικά ταμεία και δημόσια νοσοκομεία, θα ξεπαστρέψουν ότι δυνατότητες υπηρεσιών είχαν μείνει ακόμα όρθιες.
Ακόμα οι περικοπές στα "κουρεμένα" από το PSI πανεπιστημιακά ιδρύματα, είναι προφανές ότι θα  υποβαθμίσουν περαιτέρω έρευνα και παιδεία. Τέλος κοινωνικά επιδόματα υπάρχουν πολλών ειδών ... Οι γνωστοί "αόμματοι" αλλά και παιδιά με ειδικές ανάγκες και γέροντες ανάπηροι. Πως θα περικόψει κάποιος τις πραγματικές ανάγκες όταν ακόμα εκκρεμεί το ξεκαθάρισμα των παγαπόντηδων. Και η δραστική περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης φαίνεται λογική με βάση το όργιο των υπερτιμολογήσεων και της υπερσυνταγογράφησης που γινόταν αλλά αν αφήσεις τους καρκινοπαθείς και τους χρόνια πάσχοντες χωρίς φάρμακα ή χωρίς τα απαραίτητα φάρμακα ή τους στέλνεις στην κόλαση για να τα βρουν τότε τι ρόλο έχεις να υπάρχεις σαν κράτος; Και πως μιλάς εσύ ως κράτος και η Τρόικα για φθηνά (άραγε και ανέλεγκτα και επικίνδυνα;) γενόσημα από το Μπαγκλαντές και την Αφρική και από την άλλη υποχρεώνεις τις Ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες να πληρούν τις προδιαγραφές της ΕΕ, που σημαίνει κόστος παραγωγής για αυτές; Μόνον αν θέλεις να τις κλείσεις θα το έκανες.

Γενικά στα παραπάνω μέτρα υπάρχουν κάποια που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση αλλά και αρκετά που θα μπορούσαν να αντικατασταθούν γιατί επιτείνουν κοινωνικές αδικίες και διαλύουν εντελώς το όποιο ελάχιστο κοινωνικό κράτος έχει παραμείνει. Πχ γιατί περικοπές στη Υγεία και την Παιδεία και όχι είσπραξη των αδειών για τις τηλεοπτικές συχνότητες ή τερματισμό ή μείωση της ατέλειας χάρτου; Τι έγινε με τις άδειες για το ιντερνετικό στοίχημα, που θα έφερναν κάποια έσοδα ιδίως τώρα που σχεδιάζεται και η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ.

Η κυβέρνηση αυτή δεν θα έχει την ανοχή των προηγούμενων από το 2009 και μετά και κατά συνέπεια θα πρέπει να νομοθετεί  με προσοχή ώστε να μην προκαλέσει την κοινωνική αναταραχή που δεν θέλει πολύ να ξεσπάσει.  Είναι σαφές ότι δεν δύναται να αποφύγει μέτρα που θα πλήξουν ξανά τον απλό κόσμο αλλά πρέπει να το κάνει εφαρμόζοντας παράλληλα και όλα τα δυνατά μέτρα τις δίκαιης επιβάρυνσης των όσων απαιτείται να συνεισφέρουν περισσότερο. Και πρέπει να ψάχνει η κυβέρνηση  τι ισοδύναμο μπορεί να κάνει ώστε αντί για περικοπές σε πραγματικές και αναγκαίες υπηρεσίες, να κόβει τα περιττά και άχρηστα ή να επιβαρύνει όσους απέφευγαν συστηματικά να συνεισφέρουν.

ΥΓ: Τόσο πολύ θέλει να μας σώσει αυτή η Γερμανία που αντί να κάνει κάποιες επενδύσεις εδώ, στέλνει τον κο Φούχτελ ανά την Ελλάδα να καλεί το ελληνικό εργατικό και επιστημονικό προσωπικό να φύγει στη Γερμανία όπου έχουν μάλιστα πολύ καλές σχολές μαθητείας και θα τους απορροφήσει όλους άμεσα. Με την έξοδο του ανθρώπινου δυναμικού από την χώρα το πρώτο που θα γίνει είναι να μειωθεί το ΑΕΠ και να αυξηθεί το ποσοστό του χρέους... Για τέτοια σωτηρία μιλάμε.

Αντί των πονημάτων Φούχτελ, δεν απελευθερώνει η Γερμανία και η ΕΕ, ένα μέρος των μη απορροφηθέντων από την Ελλάδα δις των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων από το 2007 και μετά και ας τα δώσει να τα διαχειριστεί ο κος Ράιχενμπαχ και όχι οι αναξιόπιστοι Έλληνες πολιτικοί. Έτσι θα υπάρξει ένας μοχλός οικονομικής αναθέρμανσης. Εγώ δεν είμαι οικονομολόγος επιπέδου Στουρνάρα αλλά το θεωρώ πολύ φυσικό να το διαπραγματευτώ αυτό άμεσα. Σε κανένα Μνημόνιο δεν σκοντάφτει. Η Ελλάδα δεν έχει βιώσιμο χρέος και το ξέρουν αυτό. Άρα χρειάζεται βοήθεια. Και αυτή κύριε Στουρνάρα είναι μια τίμια βοήθεια για να τη ζητήσετε και με τον πλήρη έλεγχο των εταίρων. Εκτός και αν σας αρέσει το ρετρό, η δεκαετία του 50, τα τραγούδια της ξενιτιάς του Καζαντζίδη και οι σχολές μαθητείας Φούχτελ...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου