Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Παρουσιάζουν ερμηνείες στατιστικών σαν κοινή λογική ... που θα ανανεώσει την χώρα

Η κοινή λογική λεει πως δεν μπορεί να έχεις ετήσιο μισθολογικό κόστος εκπαιδευτικών στην Ελλάδα, περίπου 2.265€/μαθητή ενώ ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 1.650€/μαθητή (37% ακριβότερα) και κανένα από τα Ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα να μην είναι στην λίστα με τα 300 καλύτερα του κόσμου. [από το site της ΔΡΑΣΗΣ]

Ποιες είναι όμως οι πηγές των στατιστικών της κοινής λογικής της ΔΡΑΣΗΣ;

Την έκθεση παρέδωσε χθες στην υπουργό Παιδείας, κ. Αννα Διαμαντοπούλου, ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, κ. Ανχελ Γκουρία κατά τη διάρκεια συνάντησής τους.
Μεταξύ άλλων, στην έκθεση επισημαίνεται το πολύ υψηλό κόστος μισθών ανά μαθητή, το οποίο στην Ελλάδα φθάνει τις 3.170 δολάρια έναντι 2.309 δολαρίων κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ, παρόλο που όπως αναγνωρίζει η έκθεση, το ετήσιο εισόδημα των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα των χωρών-μελών του οργανισμού.


Η έκθεση αυτή  (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) αποσκοπούσε κυρίως σαν επιχείρημα για το εγχείρημα της Υπουργού για τη συνένωση σχολείων και την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη για να γίνουν οικονομίες. Όχι ότι τέτοια μέτρα είναι καταδικαστέα αλλά απέχει πολύ να λέμε να κάνουμε οικονομίες από το να παρουσιάζουμε τραγικά τα έξοδα για την Παιδεία. Και απαξιωμένη τελείως τη μόρφωση των νέων. Να θυμίσω ότι ο κος Γκουρία του ΟΟΣΑ είναι εκείνος που σε συνέντευξή του αφού παρουσίασε σαν μονόδρομο τη μείωση των μισθών, αίφνης έμεινε έκπληκτος όταν ο δημοσιογράφος τον πληροφόρησε ότι η εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα είναι κουτσή και δεν συνοδεύεται από μείωση του κόστους ζωής και των τιμών. Σημειώστε επίσης ότι η σύγκριση γίνεται με τις χώρες του ΟΟΣΑ και όχι με αυτές τις ΕΕ.
Για να δούμε πόσο η κοινή λογική της ΔΡΑΣΗΣ και των εκθέσεων Διαμαντοπούλου στέκει.
Μια πρώτη γεύση από Eurostat με το ποσοστό εξόδων για την Παιδεία στην Ελλάδα σαν ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ:


Και ο σχετικός πίνακας της Τράπεζας της Ελλάδος με σύγκριση με την ΕΕ των 15:


Γνωρίζουμε ότι η "κοινή" λογική έχει πολλές αποχρώσεις όταν την εκφράζουν τα κόμματα και οι πολιτικοί. Το άσπρο γίνεται γκρί και μαύρο και αντίστροφα.
Η κρίση επαφίεται σε όσους κάνουν τον κόπο να διαβάσουν την ανάρτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου