Μετά από πειράματα σε ζώα, βρέθηκε ότι το συστατικό 4-Μεθυλιμιδαζόλη (4-MI ή 4-MEI) είναι καρκινογόνο και πέρυσι ο αρμόδιος οργανισμός των ΗΠΑ, FDA, το προσέθεσε στις καρκινογόνες ουσίες. Φέτος to CSPI (Center of Science for the Public Interest) με αναφορά του στο FDA ενοχοποιεί και την αδελφή ουσία 2-MI. Και οι δυο χρησιμοποιούνται στα αναψυκτικά τύπου COLA για να δίνουν το καραμελοειδές χρώμα τους. Σε ένα τενεκεδάκι τέτοιων αναψυκτικών εμπεριέχονται 138 μικρογραμμάρια από 4-MI με ημερήσιο όριο στην πολιτεία της Καλιφόρνιας τα 29 μικρογραμμάρια. Η πολιτεία της Καλιφόρνιας απευθύνθηκε στις παραγωγούς εταιρίες και τους πρότεινε είτε το να βγάζουν τα προϊόντα τους με επιγραφή ειδοποίησης για καρκινογόνο συστατικό ή να μειώσουν τις επίμαχες ουσίες κάτω από το όριο. Τελικά έγινε αποδεκτή η μείωση.
Με βάση τις προ της μείωσης συγκεντρώσεις τις ουσίας, ο κίνδυνος καρκίνου είναι 13 στους 100.000 που πίνουν το αναψυκτικό. Με βάση τα μειωμένα όρια η θεώρηση είναι ότι μειώνεται σε 5 στο 1.000.000 κατά το CSPI. Οι εταιρίες πάντως αντιδρώντας μέσω μιας ομοσπονδίας παρασκευαστών αναψυκτικών που υπάρχει στις ΗΠΑ, αναφέρουν ότι για να φτάσει κάποιος τα όρια που είναι επιβλαβή για την υγεία, πρέπει να πίνει πάνω από 1000 τενεκεδάκια αναψυκτικού τη μέρα... Η ομοσπονδία κατηγορεί το CSPI ότι εκφοβίζει το καταναλωτικό κοινό αλλά άραγε γιατί να πιστεύσουμε ότι έχει λόγους να το κάνει άραγε;
Σε κάθε περίπτωση είναι καλό για τον καταναλωτή να βρίσκονται τα επιβλαβή στοιχεία, να ενημερώνεται και να επιβάλλονται οι περιορισμοί στις εταιρίες.
Με βάση τις προ της μείωσης συγκεντρώσεις τις ουσίας, ο κίνδυνος καρκίνου είναι 13 στους 100.000 που πίνουν το αναψυκτικό. Με βάση τα μειωμένα όρια η θεώρηση είναι ότι μειώνεται σε 5 στο 1.000.000 κατά το CSPI. Οι εταιρίες πάντως αντιδρώντας μέσω μιας ομοσπονδίας παρασκευαστών αναψυκτικών που υπάρχει στις ΗΠΑ, αναφέρουν ότι για να φτάσει κάποιος τα όρια που είναι επιβλαβή για την υγεία, πρέπει να πίνει πάνω από 1000 τενεκεδάκια αναψυκτικού τη μέρα... Η ομοσπονδία κατηγορεί το CSPI ότι εκφοβίζει το καταναλωτικό κοινό αλλά άραγε γιατί να πιστεύσουμε ότι έχει λόγους να το κάνει άραγε;
Σε κάθε περίπτωση είναι καλό για τον καταναλωτή να βρίσκονται τα επιβλαβή στοιχεία, να ενημερώνεται και να επιβάλλονται οι περιορισμοί στις εταιρίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου