Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

I do not fear computers. I fear the lack of them. Μια εναλλακτική σκέψη.

Αντιγράφω από το σημερινό Computer History Gadget του Blog:

"I do not fear computers. I fear the lack of them." - Isaac Asimov

Η σκέψη πάει στο πόσες εργασίες και διαδικασίες έχουν μηχανογραφηθεί και αυτοματοποιηθεί σήμερα, για διευκόλυνση και επιτάχυνση και πόσα πράγματα, που έκανε ο άνθρωπος με το νου και τα χέρια του, δεν γίνονται έτσι πλέον.

Μερικά από αυτά αφορούν τεχνικές, μεθόδους ή εργασίες, που σιγά-σιγά κανένας δεν θα θυμάται πως γίνονται χωρίς computer. Γνωρίζω ότι ο σκοπός της ρήσης του Ασίμοφ ήταν άλλος. Ήταν μια αποδοκιμασία όσων είχαν ή δημιουργούσαν φοβίες για την πληροφορική και την εισαγωγή της στην κοινωνία. Το φόβο του Ασίμοφ ίσως μπορεί να τον δει κάποιος και από μια άλλη πλευρά. Ίσως αφορά και την περίπτωση μιας computerized κοινωνίας, που για κάποιο λόγο χάνει τα ηλεκτρονικά της εργαλεία, ή έστω τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιεί στην έκταση που τα χρειάζεται, όντας σε πλήρη εξάρτηση απ' αυτά. Διάφορες τεχνικές του ανθρώπινου μυαλού και των χεριών είναι πια στην κατοχή πολύ λίγων, πολύ λιγότερων από το παρελθόν τουλάχιστον, πιθανότατα κυρίως όσων προγραμματίζουν τις συγκεκριμένες διαδικασίες στους υπολογιστές.
Ίσως κάποιες γνώσεις, κάποιες εμπειρίες και κάποιες δεξιότητες χάνονται με την επέκταση της πληροφορικής. Είναι σαν να ξεχνάει να γράφει με το χέρι κάποιος, που παύει να το κάνει γιατί ότι θέλει να γράψει το πληκτρολογεί στο computer του.
Δεν μπορώ να προβλέψω ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει το φαινόμενο στο οποίο, η ρήση του Ασίμοφ οδήγησε σήμερα τη σκέψη μου. Ίσως δεν δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. Μοιάζει με τις δουλειές, που μικροί βλέπαμε ανθρώπους να εξασκούν και συν τω χρόνω η βιομηχανοποίηση εξαφάνισε. Όσο υπάρχουν οι μηχανές και τα καύσιμα να τις κινούν, δεν μας δημιουργεί καμμιά έλλειψη, η απώλεια αυτών των εργασιών με παλιές μεθόδους. Ίσα-ίσα θεωρούμε πρόοδο το ότι τα πράγματα γίνονται γρήγορα και αυτόματα. Αλλά πιθανόν μηχανές και καύσιμα δεν θα είναι τόσο αθάνατα όσο νομίζουμε.
Παλιές δεξιότητες ίσως έστω και μουσειακά να είναι καλό να διατηρούνται ζωντανές. Ποιος ξέρει μπορεί να τις ξαναχρειαστούμε. Και είναι πάντα σωστό να κρατάμε ζωντανές τις βάσεις των γνώσεων, πάνω στις οποίες εξελίχθηκε ο σύγχρονος πολιτισμός μας. Δεν μπορούμε να τρέχουμε αν δεν μάθουμε να περπατάμε. Δεν μπορούμε να βαδίσουμε αν δεν σταθούμε πρώτα όρθιοι.

1 σχόλιο :

  1. Σε ένα από τα δείγματα της μεγαλοφυίας του ο Asimov γράφει το Feeling of Power όπου σε μια εποχή μελλοντική που κυριαρχείται από τους υπολογιστές ένας τεχνίτης ανακαλύπτει ξανά τα βασικά μαθηματικά του δημοτικού.

    Τελος πάντων.

    Οταν εγω ζγτούσα επίσημη ενημέρωση εννοοούσα από την ΠΑΕ και όχι από τα νέα του βορείου ομίλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή