Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Νέα Γρίπη και φόβοι σχετικά με τον εμβολιασμό

Φαίνεται να υπάρχει ιδιαίτερα έντονη διασπορά φόβου στην κοινωνία σχετικά με τους κίνδυνους που ελλοχεύουν από τον εμβολιασμό με το όχι επαρκώς δοκιμασμένο ως προς την ασφαλή χρήση του, εμβόλιο για τη Νέα Γρίπη.

Μεταξύ αυτών των φόβων, αυτός ίσως που κυριαρχεί, σχετίζεται με το γεγονός ότι το νέο εμβόλιο θα χρησιμοποιεί σαν συντηρητικό, την ουσία thimerosal, που έχει σαν βάση τον υδράργυρο. Παρ' ότι τα νεότερα εμβόλια της εποχιακής γρίπης, παράγονται τελευταία ως "mercury free", χωρίς thimerosal, οι φαρμακευτικές εταιρίες επέλεξαν να το χρησιμοποιήσουν στο εμβόλιο για την H1N1 γρίπη, ίσως λόγω της εσπευσμένης ανάγκης παραγωγής του.

Το thimerosal είναι όντως μια τοξική ουσία και κυρίως είχε κατηγορηθεί για σοβαρές παρενέργειες σε σχέση με τον εκτενή εμβολιασμό βρεφών και νηπίων, που ως τα 3 τους χρόνια δέχονται πολλές δόσεις εμβολίων, άρα και αθροιστικά αρκετή ποσότητα thimerosal. Μάλιστα και ιδίως στις ΗΠΑ, το thimerosal έχει έντονα κατηγορηθεί για πρόκληση συνδρόμων αυτισμού στα παιδιά (ιδίως σε συσχέτιση με το παλαιό εμβόλιο της Ηπατίτιδας Β). Εδώ και κάποια χρόνια, ο οργανισμός φαρμάκων και τροφίμων της Αμερικής με αποφάσεις του, ώθησε τις φαρμακευτικές εταιρίες να παράγουν mercury-free εμβόλια, κυρίως τα παιδικά. Ακόμα και μετά από αυτές τις αποφάσεις, το marketing των φαρμακευτικών εταιριών κατάφερε να επιβραδύνει τη χρήση των νέων εμβολίων μέχρι της εξαντλήσεως των παλαιών που είχαν thimerosal.

Αν δούμε με βάση τη κοινή λογική το θέμα και πέραν του θέματος των εμβολίων βρεφών και νηπίων, τα non-mercury free εμβόλια περιέχουν ίχνη μόνον του thimerosal (πχ 0,001%) πολύ κάτω των επιτρεπτών ορίων. Για τους ενήλικες φαίνεται να μην τίθενται προβλήματα από τη χρήση εμβολίων με thimerosal και με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να δεχθούν σωρεία εμβολιασμών σε μικρό διάστημα. Πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι και τα εμβόλια της εποχιακής γρίπης, που ακόμα και ως σήμερα γίνονται στη χώρα μας και στις άλλες χώρες περιείχαν και περιέχουν στην πλειοψηφία τους, thimerosal, χωρίς ιδιαίτερες επιπτώσεις για τους κατ' έτος εμβολιαζόμενους. Τέλος μελέτες σε βρέφη δείχνουν πως σχεδόν όλο το thimerosal αποβάλλεται από το πεπτικό σύστημα των βρεφών μετά τον εμβολιασμό τους με εμβόλιο με thimerosal.

Το συμπέρασμα πιστεύω ότι είναι πως για παιδιά, ίσως και ως 7 ετών, θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερος σκεπτικισμός για τη χρήση του H1N1 εμβολίου με thimerosal και είναι καλύτερο να μην γίνουν τέτοια εμβόλια σε παιδάκια κάτω των 3 ετών. Για τους ενήλικες, τουλάχιστον ως προς το thimerosal, ο φόβος φαίνεται υπερβολικός και θα πρέπει κάποιος να σταθμίσει την απόφαση του ως προς το αν εμβολιαστεί ή όχι, λαμβάνοντας υπ' όψη τις πιθανές επιπτώσεις ενός μη επαρκούς εμβολιασμού του πληθυσμού. Αν δηλαδή δεν εμβολιαστεί αρκετό ποσοστό ανθρώπων τότε πιθανότατα φαλκιδεύεται αυτός καθ' εαυτός ο σκοπός του εμβολιασμού, που αποσκοπεί στην εντός του έτους εξαφάνιση ή αποδυνάμωση του ιού ώστε να μην υπάρξει επικίνδυνη μετάλλαξη.

Βέβαια εδώ μπαίνει και ένα ακόμα ζήτημα. Το εμβόλιο της γρίπης δεν επιφέρει εφ' όρου ζωής ανοσία στον ιό και αν πάρουμε για παράδειγμα τη κοινή γρίπη, αυτή κάθε χρόνο υφίσταται ήπιες (ή και λιγότερο ήπιες μεταλλάξεις) με αποτέλεσμα να χρειάζεται ετήσιος εμβολιασμός τουλάχιστον του ευπαθούς πληθυσμού. Συνεπώς για τη γρίπη δεν μπορούμε να μιλήσουμε για εξαφάνιση της ασθένειας, όπως πχ συνέβη με την ευλογιά ή κάποιες παιδικές νόσους. Άρα μάλλον τουλάχιστον ο ευπαθής πληθυσμός θα χρειάζεται από δω και μπρος κάθε χρόνο να εμβολιάζεται και για τον Η1Ν1 και ίσως και όλοι για κάποια χρόνια; Ή όχι;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου