Δεδομένου ότι διάγουμε την εξεταστική περίοδο των "Πανελλαδικών", κάτι σχετικά επίκαιρο. Αναρωτιέμαι αν ο όρος ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ είναι ορθός σαν επιθετικός προσδιορισμός αυτών των εξετάσεων.
Γιατί πχ τους πανελλήνιους αγώνες στίβου ή το πανελλήνιο πρωτάθλημα χάντμπολ, τα χαρακτηρίζουμε με τον επιθετικό προσδιορισμό "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ";
Δεν είμαι ειδικός και φιλόλογος για να έχω να δώσω απάντηση εμπειρογνώμονα. Η ερμηνεία που εγώ δίνω στο "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ" είναι το σχετικός με κάτι που συμμετέχουν όλοι οι Έλληνες, πχ όλοι οι Έλληνες αθλητές στίβου συμμετέχουν στους πανελλήνιους αγώνες στίβου. Η ερμηνεία κατ' εμέ του ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ είναι γι' αυτόν που διεξάγεται απανταχού της Ελλάδος, πχ ο πανελλαδικός ψεκασμός κατά του δάκου της ελιάς.
Πιθανολογώ λοιπόν ότι ο σωστός όρος είναι πανελλήνιες εξετάσεις, δηλαδή οι εξετάσεις που συμμετέχουν όλοι οι Έλληνες τελειόφοιτοι του Λυκείου.
Αναφέρω και την άποψη μου γιατί και πως κυριάρχησε ο όρος "πανελλαδικές".
Προ των εκλογών του 1981, το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου είχαν συμπεριλάβει στο πρόγραμμά τους την μεταβολή του συστήματος των Πανελληνίων εξετάσεων, που είχε εισάγει ο αντίπαλος του Γεώργιος Ράλλης το 1979. Πλην όμως στα διαφημιστικά του φυλλάδια το ΠΑΣΟΚ και στις ομιλίες του ο Ανδρέας αναφερόταν κάπως παρελκυστικά και δημαγωγικά όχι σε μετατροπή του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ αλλά σε ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των πανελληνίων εξετάσεων, δίνοντας την εντύπωση στον απλό κοσμάκη της εποχής ότι θα έμπαιναν τα παιδιά του χωρίς εξετάσεις στα Πανεπιστήμια. Ήταν μια εντύπωση που αφέθηκε να αιωρείται και μετά τις εκλογές βέβαια κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να εκπληρωθεί. Ακόμα και η μεταβολή του συστήματος που είχαν στο μυαλό τους οι ιθύνοντες δεν ήταν και ιδιαίτερης διαφοροποίησης απ' τις Πανελλήνιες, που θ' αντικαθιστούσαν. Κάποια διεύρυνση των κατευθύνσεων που προέβλεπαν οι τότε πανελλήνιες σε περισσότερες "δέσμες" ήταν να εισαχθεί. Μέχρι και στ' όνομα δεν υπήρχε ιδιαίτερος σχεδιασμός για το πως θα βαπτίσουν το νέο σύστημα. Τελικά δεν το σκέφτηκαν και πολύ και στην γλωσσοπλαστική εκείνη εποχή, που οι ανασχηματισμοί κυβερνήσεων βαπτίστηκαν σε αναδομήσεις, δεν πήγαν μακριά για να βρουν το νέο όνομα των εξετάσεων, που από πανελλήνιες έγιναν πανελλάδικες. Έτσι δια της μεθόδου των αρχαίων σοφιστών, ο Ανδρέας εκπλήρωσε την υπόσχεση του και "κατάργησε" τις Πανελλήνιες εξετάσεις βαπτίζοντας τις σε Πανελλαδικές και ο κοσμάκης, που περίμενε την αθρόα και απρόσκοπτη εισαγωγή των παιδιών του στα ΑΕΙ, απλά σιγά σιγά αντί να τα στέλνει στην Ιταλία που ήταν της μόδας για όσους δεν έμπαιναν στα εθνικά πανεπιστήμια, ξεκίνησε τη εξαγωγή φοιτητών προς τις βαλκανικές χώρες. Και μετά το παραμύθι το συνέχισαν και άλλοι και άλλοι "καταργώντας" τις εξετάσεις και εισάγοντας νέα συστήματα - πανάκεια για την εκπαιδευτική πρόοδο. Ελπίζω ο κ. Μπαμπινιώτης να καταφέρει κάτι καλύτερο...Α και αν δει το blog, ας μας πει, Πανελλήνιες ή Πανελλαδικές εξετάσεις;
Σελίδες
- Αρχική σελίδα
- ΝΕΑ Πανιωνίου 11/1/2019
- Aντικειμενικές Αξίες 2007. ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
- ΔΟΥ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
- Το ήξερες;
- ΠΑΝΙΩΝΙΑ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
- ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ
- Πρακτικές Συμβουλές
- Εμβόλια και πρόγραμμα Εμβολιασμών
- Επίκαιρα από το Διαδίκτυο
- Ερωτ/Απαντ. ΑΠΟΛΥΣΗ-ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ
- ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ
- Πρόγραμμα Πανιωνίου - Super League 2015-16
Καλό άρθρο. Πάντως και τα δύο ακούγονται σωστά, αν και τεκμηριώνοντας την άποψη με την λέξη "Πανελλήνιες" ακούγεται πιο σωστό. Αλλά όντως... Έχει επικρατήσει το "Πανελλαδικές".
ΑπάντησηΔιαγραφήEyxaristw gia to sxolio sthn palaioterh ayth anarthsh mou.
ΑπάντησηΔιαγραφήSigoura to problhma twn kairwn den einai h glwssikh astoxia alla einai endiaferon na doume pws sto sygkekrimeno zhthma ths eisagwghs sthn anwtath ekpaideysh, kata kairous xrhsimopoih8hkan akoma kai glwssoplastikes me8odoi kyriws gia entypwsiasmo kai oxi gia ousiastikh beltiwsh.