Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Θρήνος για την καταστροφή

 Πολλά καλοκαίρια του παρελθόντος είχα περάσει στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, που καίγεται.  Τη νιώθω λίγο δικό μου χωριό και ας μην είμαι από εκεί. 

Λίγο πιο κάτω είναι το Προκόπι και ο Άγιος Γιάννης ο Ρώσος, ο Άγιος που θεωρώ προστάτη μου και αρωγό μου. Στην λίγο πιο Νότια και ανατολική περιοχή από τις Ροβιές στην πολύπαθη Λίμνη, που εξαφάνισε η πύρινη λαίλαπα, μεγαλύτερη καταστροφή εκεί.

Πολλοί άνθρωποι εκεί ζούσαν από το δάσος, με την εκμετάλλευση του ρετσινιού κλπ και τώρα η διαβίωση τους πέραν των άλλων επιπτώσεων, θα είναι δυσχερής και από πλευράς βιοπορισμού.

Το δάσος στο Βορρά ήταν τα  "Τέμπη" της Ιστιαίας ως και την Αγία Άννα και όλο αυτό κάηκε.
Όπως και το όρος Καντήλι και όλα τα όμορφα της Φύσης της περιοχής.

Τι να πει ο άνθρωπος μπροστά στην καταστροφή; Να αναζητηθούν ευθύνες ανθρώπινες για όλα αυτά ίσως για την έκταση που πήραν; ΟΚ. Όπως και στην απώλεια ανθρωπίνων ζωών και η Φυσική καταστροφή, δεν είναι αναστρέψιμη τουλάχιστον στο μέτρο του ανθρώπινου βίου εν πολλοίς.

Και πολλά από όσα ζήσαμε και ζούμε, δυστυχώς έχουν επιπτώσεις μακροπρόθεσμα στις ανθρώπινες ζωές και θα επηρεάσουν ιδιαίτερα αρνητικά.

Και εκτός της Εύβοιας και για την Αττική και για τα άλλα μέρη της πατρίδας μας, που κάηκαν παράλληλα, μόνον ένας βουβός θρήνος και κατάθλιψη μπορεί να υπάρχει στην ψυχή τούτες τις ώρες.
Να βοηθήσουμε όλοι και ελπίζω πιο αποδοτικά και σωστά από παλιά αλλά προσωπικά νιώθω ελάχιστος μπροστά σε τούτη την καταστροφή, της οποίας τις επιπτώσεις θα ζήσουν κυρίως οι νεώτεροι και την όποια αναστροφή μάλλον εγώ είμαι πια πολύ μεγάλος για να έχω τη χαρά να ζήσω.


Κυριακή 20 Ιουνίου 2021

ΜΗΤΣΑΡΑ ΨΥΧΑΡΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΠΑΝΙΩΝΑΡΑ


 

Δυο χρόνια είναι μακριά μας. Για μας, ζει πάντα στην ψυχή μας. 
Δεν έζησε για να περάσει τη στενοχώρια της κατάρρευσης της ομάδας, που αγαπούσε.
Ακόμα έχω και θα έχω για πάντα τη φωτογραφία της κηδείας του, σκεπασμένο με την κυανέρυθρη σημαία.

Είχα γράψει και το πιστεύω ότι ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΙΚΗΣ ήταν Η ΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΙΩΝΙΑΣ ΙΔΕΑΣ. 

Μας κοιτάει από ψηλά και η ψυχή του είναι στο γήπεδο πλάι στα νέα παιδιά,που προσπαθούν να ξανασηκώσουν την ομάδα του, την ψυχή του, εκεί που της αξίζει.

Για μας, όσο ζούμε, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ.

ΜΗΤΣΑΡΑ ΨΥΧΑΡΑ, ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΠΑΝΙΩΝΑΡΑ

Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Προσπάθεια οικονομικής ενίσχυσης της ομάδας του Πανιωνίου με κάρτες ενίσχυσης

 Μπροστά στα μπαράζ και εν μέσω της παλινωδίας της νομοθεσίας για τα χρέη, ξεκίνησε μια προσπάθεια ενίσχυσης του Πανιωνίου με κάρτες ενίσχυσης. 

Τις λεπτομέρειες θα τις βρείτε εδώ:

https://www.panionianea.gr/2021/06/blog-post_84.html

Εγώ να τονίσω εδώ για τους εκτός Αθηνών ή και Ελλάδος νομίζω, ότι μπορούν να βοηθήσουν αγοράζοντας κάρτες από το 

https://panionios.shop/

της μπουτίκ του Πανιωνίου.


Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Πανδημία και εμβολιασμοί - Ίσως δεν καταλαβαίνω εγώ;

 Πόσο λογικό μπορεί να κρίνει κανείς άραγε το ότι ενώ δεν επιτρέπεται το εμβόλιο Astra Zeneca για ανθρώπους ηλικίας κάτω των 30 ετών λόγω της παρενέργειας συνδρόμου VITT, έχει επιτραπεί και μάλιστα σε αυτή τη φάση σε αποκλειστική διάθεση, το εμβόλιο Johnson & Johnson, το οποίο έχει την ίδια παρενέργεια;

Και πλέον όχι για τα νησιά μόνον αλλά γενικά.
Όποιος γνωρίζει τη λογική της απόφασης, παρακαλώ, ας την επικοινωνήσει για όσους σαν και μένα αδαείς.

Κυριακή 16 Μαΐου 2021

Μετά από αρκετή απουσία, λίγα λόγια για τα σχετικά με τον Πανιώνιο και τη συνέχεια της Γ κατηγορίας

 Για πάρα πολλές μέρες σκεφτόμουν αν είχε κάποιο νόημα ένας σχολιασμός των σχετικών με την πορεία του Πανιωνίου στη Γ κατηγορία από μέρους μου. 
Τον Πανιώνιο θα συνεχίσω να τον υποστηρίζω μέχρι τελευταίας ανάσας, όπου και αν βρίσκεται.
Από την άλλη ένιωθα πως για να γράψω κάτι, θα έπρεπε κάτι κάπως ουσιαστικό να έχω να πω.
Τώρα έχουν γίνει κάποια γεγονότα και υπάρχει και ένας σημαντικός χρόνος που πέρασε από την επάνοδο των ομάδων σε αυτό το πρωτάθλημα, που έστω κάποιες προσωπικές γνώμες και εντυπώσεις να έχουν κάποιο νόημα.

Στα μη αγωνιστικά, είναι λυπηρό και αναμενόμενο αυτό που γίνεται με την Ηλιούπολη.
Εδώ που βρισκόμαστε με τέτοιους έχουμε να κάνουμε. Τι περιμέναμε; 
Βέβαια υπάρχουν πολλές απορίες. Όσα φαιδρά, μάλλον τραγελαφικά και αν έγιναν στον αγώνα με τον Εθνικό, δεν είναι δυνατόν άνθρωποι, που έχουν φάει το ποδόσφαιρο με το κουτάλι για χρόνια, πχ ο Κοντοές ή ο Μανιάτης, να κάνουν έστω και εν βρασμώ ψυχής τέτοια παράλειψη με το φύλλο αγώνος.
Από την άλλη, η Ηλιούπολη προφανώς έχει "εκ των ένδον" πληροφόρηση αφού γνώριζε τη λεπτομέρεια χωρίς να υπάρχει ούτε ανακοίνωση της τιμωρίας Κοντοέ, ούτε εκδίκαση από την Πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ. 
Άραγε υπάρχει τώρα η τιμωρία γιατί διαβάζω για την τιμωρία Μανιάτη, την εκδίκαση της ένστασης της Ηλιούπολης αλλά όχι για την εκδίκαση ή την ανακοίνωση της τιμωρίας Κοντοέ;
Παράλληλα βλέπουμε να "παραιτείται" ο προπονητής του Φωστήρα, του επόμενου αντιπάλου της Ηλιούπολης. 
Ο Πανιώνιος ανακοινώνεται με πολλά κρούσματα Covid19 και γίνεται αναβολή του αγώνα του με το Μοσχάτο και η αντίπαλη ομάδα βγάζει μια ειρωνική ανακοίνωση αμφισβήτησης.
"Τώρα που πέφτει η πανδημία, έχει ο Πανιώνιος κρούσματα;", λες και την προηγούμενη αγωνιστική δεν υπήρξε αντίστοιχη αναβολή των Σπάτων με τη Νάξο; 
Λες και δεν είμαστε σε μια χώρα με πάνω από 2000 κρούσματα ημερησίως και γύρω στους 60 νεκρούς; 
Αναμενόμενα είναι όλα. Μιλάμε για ένα ερασιτεχνικό πρωτάθλημα μιας χώρας με δικαστικές υποθέσεις για στημένα και στοιχήματα, μιας χώρας από τις περισσότερο διεφθαρμένες στην Ευρώπη. Μιας χώρας με παιδεία, που ουσιαστικά κάνει τα άτομα να ρέπουν σε συνεχή προσπάθεια παρανομίας, που να μπορεί να σκεπαστεί με στρεψοδικίες και νομικές ερμηνείες και παρερμηνείες. 

Εν πάση περιπτώσει, θα έπρεπε λίγο να χρειαζόταν οι φίλαθλοι, έστω και οπαδοί, να ασχολούνται με τα των νόμων και των παρανόμων αλλά με το παιχνίδι αυτό καθ' εαυτό.
Για το αθλητικό μέρος, προσωπικά θεωρώ ότι η ομάδα είναι πεσμένη μετά την επανέναρξη εν σχέση με την παρουσία της το Φθινόπωρο. 
Υπάρχουν 2-3 τραυματίες που θα συνεισέφεραν και απουσιάζουν. Υπάρχουν επίσης 2-3, πχ Τσιγγώρος, Σταμάτης, Μούντριχας, που κάνουν εμφανίσεις πολύ καλές καθώς και μια προσθήκη, ο Μακρίδης, που έχει ήδη συνεισφέρει σε γκολ και βαθμούς. 
Νομίζω ότι η ομάδα αυτή έχει βαρόμετρο το Γροντή και ο ποδοσφαιριστής σε αυτή τη φάση δεν έχει την απόδοση του φθινοπώρου. Πιστεύω ότι τον έχουν μάθει οι αντίπαλοι και τον πρεσσάρουν περισσότερο. Ο Πανιώνιος προσπαθεί από τα άκρα να βρει εναλλακτικές λύσεις αλλά δεν δείχνει να το κάνει επιτυχώς. 
Από την άλλη πίσω και λόγω νεανικής σωματοδομής, φαινόμαστε επιρρεπείς στις στημένες φάσεις και στα κόρνερ κυρίως, όπως φάνηκε με την Ηλιούπολη.
Τα παιδιά και το τιμ προσπαθούν πολύ και με πάθος για τη φανέλα που φορούν. Αλίμονο αν τους ζητούσαμε και ευθύνες. Ας συνεχίσουν με το ίδιο πάθος και με λιγότερο άγχος. 
Ότι και να γίνει, αυτοί μας κρατάνε ζωντανούς και και στηρίζουν στα πόδια τους την Ιστορία του Πανιωνίου. 
Και λίγο μας ενδιαφέρουν οι "τίποτα" και όσοι σέρνουν μαζί με τις ομάδες τους (όχι οι αθλητές τους βέβαια - οι άλλοι).
Ας επικεντρωθούμε να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, πέρα από όσα παίζονται στα χαρτιά και στις επιτροπές. Η πίκρα των πέτρινων χρόνων που διάγουμε, δεν κρίνονται από τους "τίποτα" αλλά από ότι θα μπορέσουμε να κτίσουμε μόνοι μας σιγά σιγά και από το να μπορέσουμε με κάποιο  τρόπο να αποκτήσουμε βλέμμα πέρα από τα βράχια, που έχουμε πέσει.
Αυτό χρειάζεται είτε κάποια αλλαγή των υπαρχόντων νόμων για τις ΠΑΕ και τα χρέη τους, που δεν προσωποποιούνται ή ένα "θαύμα" ενός από μηχανής Θεού, που θα σώσει την αθλητική ιστορία, που εκπροσωπεί ο Πανιώνιος, που είναι πέραν από τον ίδιο το σύλλογο. 

Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Ξανά πίσω στο πρωτάθλημα ο Πανιώνιος με εκτός έδρας νίκη

 



Ο Πανιώνιος χθες κατάφερε να φύγει αλώβητος από το "Δημήτρης Δημητρίου" των Σπάτων στον αγώνα με τον τοπικό Αήττητο. 0-1 με γκολ του νεοαποκτηθέντα Μακρίδη στο 15'. Παρουσία και του γνωστού φίλου της ομάδας, του master chef Κουτσόπουλου.

Η ομάδα στο δεύτερο μέρος είχε παθητικό ρόλο. Νομίζω ότι έπεσε πολύ η απόδοση του Γροντή, που είναι βαρόμετρο και λόγω εμπειρίας για αυτή την ομάδα. Ακυρώθηκε και γκολ του Αήττητου σαν οφσάιντ, που από πλευράς Πανιωνίου το σημαντικό ήταν η άστοχη διαχείριση της φάσης από τον τερματοφύλακα Στουρνάρα. Μέγιστη η ευκαιρία του Παπαδόπουλου στις καθυστερήσεις που έσωσε ο τερματοφύλακας τοων γηπεδούχων.

Κατά τα άλλα ζούμε στην Πανιώνια εποχή, που η παρουσία του master chef στο γήπεδο δημοσιοποιεί την ιστορική ομάδα του Πανιωνίου. 

ΑΗΤΤΗΤΟΣ: Παναγόπουλος, Στυλιανόπουλος, Ασλάνι, Σπίντζος, Μεγαλοϊκονόμου, Ντουσάι (51′ Ιωαννίδης), Δαχτυλίδης, Γκρόσιος (51′ Γραβασιάδης), Πλαβούκος, Σερεπάς, Παπανικολάου.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Στουρνάρας, Λάμψιας, Ξυγκορος, Ζούλιας, Κοντοές, Μπρέγκου, Μακρίδης (62′ Μούντριχας), Πίσπας (72′ Παπαδόπουλος), Σταμάτης, Γροντής (81′ λ.τρ. Καμαρά), Νίνο.

Τελευταίο αντίο στο Βασίλη Σεβαστή

Ο μεγάλος πρωταθλητής δεκάθλου του Πανιωνίου και διακεκριμένος παράγοντας του στίβου και τέως πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ ετάφη χθες στο κοιμητήριο της Παιανίας σκεπασμένος με τη γαλανόλευκη σημαία της ομοσπονδίας του ΣΕΓΑΣ. 
Νεαρός θυμά τους τότε πρωταθλητές του υπεραθλήματος του δεκάθλου Σεβαστή και Κουρέλλο και τις μάχες που έδιναν με μεγαθήρια του αθλήματος στουσ Βαλκανικούς αγώνες. 

Καλό Παράδεισο.

http://www.runningnews.gr/item.php?id=48001

Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Πανιώνιος: Ξανά στις προπονήσεις

 Το υφυπουργείο Αθλητισμού ανακοίνωσε, κατόπιν εισήγησης των «ειδικών», την επιστροφή της Γ’ Εθνικής στις προπονήσεις. Παράλληλα, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, στη συνεδρίαση της Παρασκευής 12/3, αποφάσισε παράταση αναστολής αγωνιστικής δραστηριότητας σε Α1 Κατηγορία πόλο και χάντμπολ ανδρών, βόλει, μπάσκετ και χάντμπολ γυναικών με “επανεκτίμηση σε μία εβδομάδα” όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Χρονολόγιο 1821 - ΜΑΡΤΙΟΣ - Ο μήνας της έναρξης της επανάστασης

 Μάρτιος 1821. Το φυτίλι ανάβει:

  • 2 Μαρτίου: Ο Μορά Βαλεσί Χουρσίτ πασάς φτάνει στα Ιωάννινα για να αντιμετωπίσει τον Αλή πασά.
  • 3 Μαρτίου: Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριος Ε΄, για να αποτρέψει τον σφαγιασμό αμάχου πληθυσμού, αφορίζει τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και τον Μιχαήλ Σούτσο για την Επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες [1] .
  • 9 Μαρτίου: Ο πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄ διατάσσεται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία να στείλει στην Πύλη οκτώ αρχιερείς ως ομήρους.
  • 10 Μαρτίου: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης συγκροτεί στο Φώξανι τον Ιερό Λόχο, ο οποίος αποτελείται κυρίως από Έλληνες σπουδαστές ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και μαθητές του Ελληνικού Σχολείου της Οδησσού.
  • 17 Μαρτίου: Έλληνες αγωνιστές υπό τον Σωτήρη Χαραλάμπη και τους Πετμεζαίους πολιορκούν τους Πύργους των Καλαβρύτων, που παραδίδονται έπειτα από λίγες μέρες (21 Μαρτίου). Αυτή η ενέργεια αποτελεί την πρώτη επαναστατική πράξη στη νότια Ελλάδα.
  • 21 Μαρτίου: Ένοπλοι Τούρκοι της περιοχής του Ρίου εισβάλλουν στην Πάτρα και καταστρέφουν καταστήματα στην ενορία της Αγίας Τριάδας.
  • 22 Μαρτίου: Οι επαναστάτες μπαίνουν στην Πάτρα. Ο Ι. Παπαδιαμαντόπουλος και ο Ανδρέας Λόντος υψώνουν επαναστατική σημαία (κόκκινη με μαύρο σταυρό στη μέση). Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κατασκευάζει ξύλινο σταυρό, τον οποίο τοποθετεί στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου. Στο σταυρό αυτό ορκίζονται οι επαναστάτες.
  • 23 Μαρτίου: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας και ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης απελευθερώνουν την Καλαμάτα από τους Οθωμανούς Τούρκους. Την ίδια μέρα ο Ανδρέας Λόντος κηρύσσει την Επανάσταση στη Βοστίτσα (Αίγιο), την οποία εγκατέλειψαν οι Τούρκοι κάτοικοί της.
  • 24 Μαρτίου: Κήρυξη της Επανάστασης στη Ρούμελη. Στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία Σαλωνων (Άμφισσας) από το Δεσπότη Σαλωνων Ησαΐα και τον Πανουργια.
  • 25 Μαρτίου: Διεξάγεται κοντά στο χωριό Βουνάρια της Πυλίας μάχη ανάμεσα σε επαναστάτες και Οθωμανούς Τούρκους. Σε αυτή επικρατούν οι επαναστάτες.
  • 26 Μαρτίου: Τούρκοι από πολλές περιοχές της Πελοποννήσου αναζητούν προστασία στην Τριπολιτσά.
  • 26 Μαρτίου: Οι πρόκριτοι Γ. Πάνου και Π. Μπότασης κηρύσσουν την Επανάσταση στις Σπέτσες.
  • 27 Μαρτίου:
    • Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης απελευθερώνει το Βουκουρέστι. Την ίδια περίοδο ανακοινώνονται η αποκήρυξή του από τον τσάρο της Ρωσίας Αλέξανδρο Α΄ και η διαγραφή του από τους ρωσικούς στρατιωτικούς καταλόγους.
    • Με διαταγή της Πύλης αποκεφαλίζονται οι ομογενείς της Κωνσταντινούπολης Λεβίδης, Στεργιανάκης, Τουρπατσόγλου και αρκετοί άλλοι. Η ενέργεια αυτή αποτελεί τα πρώτα, μάλλον περιορισμένης έκτασης, αντίποινα των Τούρκων.
    • Ο Πανουργιάς απελευθερώνει τα Σάλωνα (Άμφισσα). Οι Οθωμανοί κλείνονται στο Κάστρο.
    • Νίκη των Ελλήνων υπό τον Κολοκοτρώνη στην Καρύταινα της Γορτυνίας.
  • 28 Μαρτίου:
    • Επαναστατικός αναβρασμός στην Ύδρα.
    • Συνεδριάζει για πρώτη φορά υπό την προεδρεία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη η Γερουσία στην Καλαμάτα.
    • Ο Δήμος Σκαλτσάς υψώνει τη σημαία της Επανάστασης στο Λιδορίκι.
    • Οπλαρχηγοί της Λακωνίας πολιορκούν το Κάστρο της Μονεμβασιάς.
  • 29 Μαρτίου: Ο Αθανάσιος Διάκος υψώνει τη σημαία της Επανάστασης στη Λιβαδειά.
  • 31 Μαρτίου:
    • Σφαγές των χριστιανών στη Σμύρνη.
    • Ο Αντώνιος Κοντοσόπουλος υψώνει τη σημαία της Επανάστασης στην Αταλάντη της Λοκρίδας.

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση αλλά και 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Εκστρατεία που κατέληξε στην Καταστροφή

 Διαβάζοντας σήμερα την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, από άρθρο του Ηλία Μαγκλίνη, συνειδητοποίησα ότι φέτος δεν είναι μόνον τα 200 χρόνια από την Παλιγγενεσία αλλά και 100 χρόνια από την ουσιαστική έναρξη της Μικρασιατικής εκστρατείας (όχι της Τοποτηρητείας που άρχισε το 1920) από τη βασιλόφρονα κυβέρνηση Δημητρίου Γούναρη, που κατέληξε στη Μικρασιατική καταστροφή.

Τα 100 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση, συνέπεσαν με μοιραίες αποφάσεις που κατέστρεψαν τον Ιωνικό Ελληνισμό χιλιετιών. 

Θεωρώ ότι τα όσα έγιναν το 1921 και 1922 θα έπρεπε να  διδάσκονται ενδελεχώς στις νεότερες γενεές (όπως και όχι μόνον τα γενναία και καλά της Επανάστασης αλλά κυρίως τα κακά της, οι διχόνοιες, οι φιλαρχίες και οι εμφύλιοι) γιατί οι λαοί μαθαίνουν από τα λάθη τους και όχι από τις γεμάτες έπαρση αναφορές στο παρελθόν τους και τις κολακείες για τις προγονικές αρετές τους.
Η Μικρασιατική εκστρατεία επίσης είναι διαχρονικό παράδειγμα όχι μόνον των δικών μας λαθών αλλά το ότι πρέπει να κρατάς μικρό καλάθι για τις ξένες συμμαχίες και βοήθειες και για τις επιπτώσεις, που μπορούν να υπάρχουν όταν γίνεσαι γρανάζι πέραν των δυνάμεών σου στα γεωπολιτικά παιχνίδια.

Για όσους από μας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνδεόμαστε με τις Ιωνικές πατρίδες, οι επέτειοι της εκστρατείας και καταστροφής είναι θλιβερές αλλά για όλους τους Έλληνες θα πρέπει να είναι διαχρονικά διδαχτικές.


Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Σκέψεις μέσα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα

 Σε μια χώρα με τεράστια χρέη δανείων, που αναγκάζεται να αγοράζει πανάκριβα όπλα για να θωρακιστεί απέναντι στις γειτονικές απειλές, με μεγάλο πρόβλημα ανεργίας, με μεγάλο πρόβλημα υπογεννητικότητας, ήρθε και η πανδημία με τα δεινά που επιφέρουν στην οικονομία τα lockdowns, να δώσει ένα ακόμα κτύπημα. Το καίριο; Άγνωστο το μέλλον βέβαια.  Και άγνωστο πότε θα απαλλαγούμε από το βαρίδι του Covid. Ακόμα και η ελπίδα των εμβολίων καλύπτεται από ένα πέπλο αγνώστων δυνατοτήτων ανοσίας και οι εμβολιασμοί στην πράξη στην έκταση που χρειάζεται, έχουν φανεί να συναντούν πολλά εμπόδια για να επιτευχθεί ο επιθυμητός στόχος.

Μιλάμε όμως για μια χώρα, που μέσα από όλα τα παραπάνω και την ένταξη της στην Ένωση, με ότι υπέρ και κατά έχει αυτή, σίγουρα δεν έχει τη δυνατότητα του να σχεδιάσει κάπως το όποιο μέλλον της ανεξάρτητα και με βάση τις ανάγκες των πολιτών της. Δεν βάζουμε μόνοι μας εδώ πέρα τις προτεραιότητες. 
Στο σύγχρονο κόσμο των παγκοσμιοποιημένων οικονομικών συμφερόντων, έτσι και αλλιώς αυτό είναι δύσκολο.

Σε όσα έχω ζήσει ως σήμερα, θαρρώ πως τώρα είναι η περίοδος, που η αισιοδοξία και η ελπίδα είναι περισσότερο ξεθωριασμένες από ποτέ άλλοτε. 

Αυτό το blog έχει το logo τού CARPE DIEM, Άδραξε τη μέρα, το σήμερα. Ο άνθρωπος όμως για να ζήσει το σήμερα, ενεργεί με στόχο το τι θέλει για το αύριο. Προς το παρόν, ο κύριος στόχος για το αύριο είναι να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της Πανδημίας, να ξαναμπορέσουμε να κινηθούμε σαν κοινωνία ώστε να μπορέσουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να ανασυνταχθούμε και να κοιτάξουμε τα υπόλοιπα τεράστια προβλήματα μας. Τώρα είναι σαν να είμαστε πλακωμένοι από ένα βράχο και ήρθε και εκεί που προσπαθούσαμε να τον κινήσουμε και να ξεκολλήσουμε από το βάρος του, να και ένας άλλος βράχος, που ήρθε να μας πλακώσει.


Χρονολόγιο 1821 - Φεβρουάριος

 

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Δέκα χρόνια χωρίς τον πατέρα

Σήμερα κλείνει μια δεκαετία από την αποδημία του πατέρα μου. Δέκα χρόνια, που για όλους εμάς σε τούτη τη χώρα, δεν ήταν τα καλύτερα και για μένα ήταν μια άλλη ζωή χωρίς αυτόν, που είχα πάντα ψυχικό αποκούμπι, στήριγμα στα δύσκολα και πηγή αμοιβαίας αγάπης. 
Αυτά τα δύσκολα χρόνια που πέρασαν και συνεχίζονται σε ένα κόσμο άσχημα αλλαγμένο ακόμα και σε σύγκριση με το τραχύ κόσμο των πολέμων και της φτώχιας, που εκείνος έζησε, ίσως καλύτερα που δεν τα διάβηκε γιατί μόνο στενοχώρια και πίκρα θα είχε σε πολύ βαθιά γεράματα.

Δεν ξέρω πως μας βλέπει από κει πάνω. Το μόνο που έχω να του πω είναι ότι δεν τον ξεχάσαμε όλοι εμείς της οικογένειάς του, τον αγαπάμε και το σκεφτόμαστε. Σήμερα στα δέκα χρόνια, που λείπει από κοντά μας, θα ήθελα να ξαναγράψω εδώ ότι είχα αναρτήσει τότε στο blog για εκείνον. Αυτό που συνεχίζω πάντα να έχω αναρτημένο στη μνήμη του και που ξαναγράφω εδώ σαν μικρό μνημόσυνο τούτη τη μέρα:

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ. 19-1-2011 

ΑΛΤΡΟΥΙΣΜΟΣ, ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ, ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΑ, ΦΙΛΑΛΛΗΛΙΑ, ΥΠΟΜΟΝΗ, ΕΠΙΜΟΝΗ 

Με αυτές τις αρετές ξεπέρασες τα μύρια όσα αντιμετώπισες στη ζωή σου. Αυτές ψάχνουμε και μεις σήμερα για να σταθούμε όρθιοι. Το παράδειγμά σου μας δίνει δύναμη έστω και αν πια δεν είσαι δίπλα μας.

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Η Δύναμη της Θέλησης

 Διάβαζα σήμερα μια ρήση του Μαχάτμα Γκάντι:

"Η Δύναμη δεν πηγάζει από τη φυσική ισχύ αλλά από την αδάμαστη θέληση".

Ωραία ακούγεται και διαβάζεται αλλά σίγουρα δεν είναι ολόκληρη η αλήθεια. Πόσες φορές στη ζωή μας έχουμε πει το "Θέλω αλλά δεν μπορώ"; Το ότι δεν μπορούσαμε άραγε ήταν γιατί δεν το θέλαμε τόσο όσο θα μας έδινε τις δυνάμεις να μπορούμε; Μπορεί αλλά μπορεί και να μην μας ήταν εφικτό.
Θα έλεγα ότι η αλήθεια της ρήσης είναι στο ότι μεταξύ όσων μπορούν την επίτευξη ενός στόχου, αυτός που θα τα καταφέρει καλύτερα ή περισσότερο, είναι αυτός που το θέλει πιο πολύ. Ίσως ακόμα και αν είναι αυτός που έχει λιγότερες δυνάμεις για να επικρατήσει και αν βάζαμε στοίχημα με βάση το φαίνεσθαι και μόνον, δεν θα στοιχήματίζαμε τα λεφτά μας σε εκείνο.

Στον αθλητισμό, πιο παλιά που τα λεφτά δεν ήταν τόσο κυρίαρχα και οι διαφορές δυνατών και αδυνάτων δεν ήταν χαοτικές, βλέπαμε όχι συχνά αλλά σε αρκετές περιπτώσεις, Δαυίδ με γιγάντια θέληση να νικούν γίγαντες Γολιάθ. Η σύγχρονη Παγκοσμιοποίηση, στον αθλητισμό και αλλού, έχει περιορίσει ... τη δύναμη της θέλησης.

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

 Για τα 200 χρόνια από την Εθνική μας Παλιγγενεσία, θα αναρτώ εδώ το χρονολόγιο κάθε μήνα του 1821. Σήμερα ο Ιανουάριος του 1821:

  • 6 Ιανουαρίου: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης από τα Επτάνησα αποβιβάζεται στην Καρδαμύλη της Μάνης.
  • 15 Ιανουαρίου: Σχηματίζεται η Αλβανό-σουλιωτική συμμαχία.
  • 26 - 29 Ιανουαρίου:
    • Στη διάσκεψη της Βοστίτσας (Αίγιο) οι πρόκριτοι της Πελοποννήσου διατυπώνουν κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με την επιτυχία του επαναστατικού εγχειρήματος, τις βασικές αρχές του οποίου ανέπτυξε ο Παπαφλέσσας.
    • Αρχίζει στο Λάιμπαχ η ομώνυμη συνδιάσκεψη των αντιπροσώπων των μελών της Ιερής Συμμαχίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.