Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Επίδραση μακρινών ρηγμάτων από ισχυρότατους σεισμούς

Πιστεύω πως ... αν δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο ... θα υπήρχε ευρύτατη ενασχόληση των ΜΜΕ με το θέμα της πιθανότητας διέγερσης μακρινών ρηγμάτων από ισχυρότατους σεισμούς, επι τη ευκαιρία των δύο διαδοχικών ισχυρότατων σεισμών σε Σαμόα και Ινδονησία, που συνέβησαν αυτή τη βδομάδα. Θα ήταν φυσιολογικό να συμβεί κάτι τέτοιο σε μια σεισμογενή χώρα σαν την Ελλάδα.

Η θεωρία αυτή στην εκλαϊκευμένη της εκδοχή είναι γνωστή σαν "φαινόμενο Ντόμινο". Υπάρχει νέα σχετική μελέτη , που έγινε από ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον και του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ, που διαπίστωσαν ότι ο τεράστιος σεισμός των 9,1 ρίχτερ τη δυτική Σουμάτρα το Δεκέμβριο του 2004, επηρέασε το -στενά παρακολουθούμενο από τους σεισμολόγους- επίφοβο ρήγμα του Αγία Ανδρέα στην Καλιφόρνια, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 8.000 χλμ. Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature".

Δεν μπορεί κανείς ν' αποδείξει ότι ο σεισμός στην Σουμάτρα "πυροδοτήθηκε" από τον προηγούμενο σεισμό στη περιοχή των νήσων Σαμόα ή ήταν απλή χρονική σύμπτωση. Ούτε βέβαια και να το αποκλείσει. Πάντως οι δυο σεισμοί, αν και διαδοχικοί, δεν ξεφεύγουν από τα μέχρι τώρα στατιστικά πρότυπα των ετήσιων σεισμών, σύμφωνα με τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ. Η ύπαρξη περαιτέρω σεισμικής δραστηριότητας σε σύντομο χρονικό διάστημα ίσως προσθέσει στοιχεία, που να ενισχύουν την ύπαρξη του φαινομένου Ντόμινο. Το θέμα βέβαια της επιβεβαίωσης μιας τέτοιας θεωρίας με βάση τα ετήσια στατιστικά μοντέλα έχει να κάνει και με την ορθότητα και αξιοπιστία αυτών των μοντέλων, τα οποία έχουν μέν βασιστεί σε αρκετά ιστορικά σεισμικά στοιχεία αλλά πιθανότατα όχι σε τέτοιο βάθος χρόνου, που να μας κάνει να τα θεωρούμε πάγια και περιγραφικά.

Πέρα από τις θεωρίες και την επαλήθευσή τους ή μη, για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες της ασημαντότητας του ανθρώπου και των μηχανισμών του, παρ' όλη την πρόοδο της τεχνολογίας και ας ελπίσουμε ότι ο πόνος για όλους από τέτοιες καταστροφές, κάποτε θα καταφέρουμε να είναι ο μικρότερος εφικτός με βάση τις ανθρώπινες δυνατότητές μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου