Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Αναγνώριση κληρονομικών δικαιωμάτων Ελλήνων υπηκόων στην Τουρκία

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΑΔ) με απόφαση του αναγνωρίζει τα κληρονομικά δικαιώματα στην Τουρκία Ελλήνων υπηκόων, ενώ απέρριψε τα επιχειρήματα της Τουρκίας, αναφορικά με την «αρχή της αμοιβαιότητας».
Η σημερινή απόφαση είναι σημαντική γιατί διαπιστώνει παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης (δικαίωμα στην περιουσία).
Η παρούσα απόφαση "Φωκάς κατά Τουρκίας" αποτελεί την τρίτη κατά σειρά απόφαση, στην οποία έχει επιτυχώς παρέμβει η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει επίσης ασκήσει το δικαίωμα παρέμβασης και σε όσες επόμενες της έχουν κοινοποιηθεί και αναμένεται η έκδοση αποφάσεως.

Δυστυχώς, τα κληρονομικά δικαιώματα στην περιουσία τους, φαντάζομαι πως δεν μπορούν να διεκδικήσουν οι Έλληνες εκείνοι, των οποίων οι υποθέσεις "λύθηκαν" με τη συνθήκη της Λωζάνης (και για να είμαστε δίκαιοι, ούτε και οι Τουρκοελλαδίτες, που έφυγαν από την Ελλάδα με την ανταλλαγή πληθυσμών - εκεί θα 'παιζε η αρχή της αμοιβαιότητας, αν αμφισβητούσαμε τη Συνθήκη, αλλά η υποθέσεις αυτές δεν αφορούν τους πληθυσμούς που ανταλλάχτηκαν τότε). Οι ξεριζωμένοι βαλκανικοί πολιτισμοί ένθεν και εκείθεν, δεν πρόκειται ν' αναβιώσουν ... απλά, αν μη τι άλλο, κάποιοι αδικημένοι και διωγμένοι από μετέπειτα κατατρεγμούς τους από τον Τουρκικό εθνικισμό, ίσως βρουν ερείσματα να μην απωλέσουν από οικονομικής πλευράς το βιός των προγόνων τους.

Η υπόθεση προφανώς θέλει βαθιά γνώση πτυχών του Δικαίου, που εγώ δεν γνωρίζω και έτσι δεν μπορώ να μπω σε βάθος σχολιασμού, πέραν της συναισθηματικής πλευράς του θέματος.
Πάντως, θα 'θελα να μάθω ποια ήταν η περαιτέρω τύχη των προηγούμενων δυο υποθέσεων, που είχαν δικαιωθεί δικαστικά. Εφήρμοσε η Τουρκία τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου