Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Δηλώσεις Στίγκλιτς στον Κόσμο του ΕΠΕΝΔΥΤΗ

Ο κος Παπανδρέου έκανε αναφορά σε βοήθεια του οικονομικού του επιτελείου από "οικονομικό εργαστήρι" σοφών μεταξύ των οποίων, σημαίνουσα θέση έχει ο νομπελίστας κος Τζόζεφ Στίγκλιτς.
Σε δηλώσεις του στον Κόσμο Του Επενδυτή, σήμερα Σάββατο, 3/10/2009, ο κος Στίγκλιτς μεταξύ άλλων αναφέρει:

"Παρακολούθησα με θλίψη το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες, που επλήγησαν βαριά από το μανιώδες χτύπημα της οικονομικής ύφεσης του 2008..."

Αναφέρει και άλλα ο κος Στιγκλιτς για τη δοκιμασία στην οποία ετέθησαν όλες οι οικονομικές θεωρίες από την κρίση, ενώ το κεντρικό σημείο της δήλωσής του είναι ότι και ο ίδιος και πολλοί συνάδελφοί του σε όλο τον κόσμο ανυπομονούν να συνεργαστούν με τον Γ. Παπανδρέου, ώστε να βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κρίση και να δημιουργήσει την οικονομία, την κυβέρνηση και την κοινωνία που η Ελλάδα επιθυμεί και αξίζει.

Στο, σε εισαγωγικά, απόσπασμα που ξεκινά τη δήλωση Στίγκλιτς είναι φανερό ότι ο διακεκριμένος οικονομολόγος αναγνωρίζει το βαρύ κτύπημα της Ελληνικής οικονομίας από την παγκόσμια κρίση.
Σε μεγάλο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας ακούγαμε από πλευράς ΠΑΣΟΚ ότι το πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας δεν προέρχεται κυρίως από τη διεθνή κρίση αλλά από την κακοδιαχείριση. Και το ακούσαμε και από τον ίδιο τον κο Παπανδρέου και από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο κος Παπακωνσταντίνου (αλήθεια νομίζω ότι πριν από κάποιους μήνες είχε δεσμευθεί στον Ελληνικό Λαό ότι θα τον αντιπροσωπεύσει στην Ευρωβουλή ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος που κέρδισε τις Ευρωεκλογές...). Μήπως ο πιθανότερος αυριανός Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, την οποία συνδράμει και ο κος Στίγκλιτς, θα πρέπει να ενημερώσει τον άνθρωπο, που θα χρησιμοποιήσει σαν καίριο οικονομικό σύμβουλο για τη διαφορετική του άποψη για το πρόβλημα της Οικονομίας της Ελλάδας;

Οι απόψεις του κορυφαίου κου Στίγκλιτς είναι πάντα ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες, αλλά θα πρέπει οι μέλλοντες κυβερνήτες να κάνουν σαφές στο Ελληνικό Λαό, ότι δεν έχει τις λύσεις, αλλά αυτός και οι συνεργάτες του θέλουν να δοκιμάσουν εναλλακτικές προτάσεις. Συνεπώς μιλάμε για πειράματα, που θα είναι πολύ ενδιαφέροντα, αλλά συνεχίζουν να έχουν το ρίσκο του πειράματος. Δοκιμασμένες λύσεις δεν υπάρχουν, με εγγύηση επιτυχίας.
Σε δηλώσεις του, παλαιότερα, ο κος Στίγκλιτς είχε αναφερθεί σε ανάγκη εθνικοποιήσεως τραπεζών, ιδίως εκεί που υπάρχει μεγάλο ποσοστό μικρομετόχων πολιτών, που εν τέλει δεν έχουν έλεγχο και άποψη επί των τεκταινομένων στις τράπεζες. Επίσης είχε υποστηρίξει την πρόταση Μέρκελ για σύσταση νέου παγκοσμίου ελεγκτικού σώματος της παγκόσμιας οικονομίας, ώστε στη παγκοσμιοποιημένη χωρίς σύνορα σύγχρονη πραγματικότητα να υπάρχει επίγνωση του οικονομικού γίγνεσθαι, αφού οι τωρινοί μηχανισμοί, όπως το Παγκόσμιο Οικονομικό Ταμείο απέτυχαν στην πράξη.
Για τους φίλους, που θέλουν λίγο περαιτέρω εικόνα των απόψεων Στίγκλιτς για την κρίση, δίνω το link, http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4005355,00.html.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου