Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Κομματικό ασυμβίβαστο στην εκτελεστική εξουσία ...!!!???

"Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι εφόσον εκλεγεί, θα θεσπίσει το ασυμβίβαστο ανάμεσα στο κράτος και το κόμμα, "ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα για μικροκομματικές σκοπιμότητες". Και έδωσε ως παράδειγμα το ότι εάν ένας αξιωματούχος του κόμματος λάβει -αξιοκρατικά- τη θέση κρατικού λειτουργού θα παραιτείται από το κομματικό του αξίωμα."

Δεν μας διευκρινίζει ο λαλίστατος και ευρηματικός κος Παπανδρέου αν το κομματικό ασυμβίβαστο επεκτείνεται σε αυτή καθ' εαυτή την κυβερνητική εκτελεστική εξουσία ή στις κρατικές υπηρεσίες και μόνο. Και αν έχει συμπεριλάβει και την κυβέρνηση του στις περί ασυμβιβάστου επαγγελίες του, τότε τι θα κάνει; Μόλις αναλάβει πρωθυπουργός θα παραιτηθεί από Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;

Και ποια ουσιαστική σημασία θα έχει η παραίτηση στελεχών από τα κομματικά τους αξιώματα, άμα τη αναλήψει του κρατικού αξιώματος, όταν αυτά τα στελέχη θα παραμένουν κομματικά μέλη και άρα αλληλέγγυα με άλλα κομματικά μέλη;

Και γιατί δεν αποκλείει μια και καλή τα στελέχη του κομματικού μηχανισμού του κυβερνώντος κόμματος από την ανάληψη κρατικών θώκων; Ας παραιτούνται προ των εκλογών, σε εύλογο χρονικό διάστημα και να αντικαθίστανται απ' άλλους στο κόμμα, αν τους θεωρεί ο Πρόεδρός τους απολύτως απαραίτητους για ανάληψη εκτελεστικών υπηρεσιών του κράτους ή αν οι ίδιοι θεωρούν εαυτούς υποψηφίους για τέτοιες θέσεις.

Και τι εννοούμε κομματικό αξίωμα και τι κρατικό λειτούργημα; Στο Δημόσιο υπάρχουν ένα κάρο συνδικαλιστές κομματικών συνδικαλιστικών παρατάξεων με αξιώματα σε αυτές, που είναι παρακλάδια του κόμματος στους εργασιακούς χώρους. Aυτοί θεωρούνται ότι φέρουν κομματικό αξίωμα; Και κρατικοί λειτουργοί ποιοι θεωρούνται; Όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, κρατικοί λειτουργοί είναι.

Αντί κε Παπανδρέου να εξαγγέλλετε άνευ πρακτικής σημασίας πομπώδεις καινοτομίες, προχωρήστε στο ουσιαστικό διαχωρισμό εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας και καλέστε τους βουλευτές σας να παραιτούνται από τον βουλευτικό τους θώκο εφόσον θέλουν να αναλάβουν υπουργεία και κυβερνητικά οφίτσια. Δεν μπορεί ό ίδιος να νομοθετεί, να κρίνει την κυβέρνηση και να κυβερνά. Αντίκειται στο σαφή διαχωρισμό των εξουσιών, που είναι αρχή της Δημοκρατίας και κατ' ουσίαν παροπλίζει και 40-50 βουλευτές από το νομοθετικό και ελεγκτικό τους έργο.

Αν ενδιαφέρεσθε όντως να κάνετε "μικρές επαναστάσεις" όπως αρέσκεστε να ανακοινώνετε, ενδιαφερθείτε επιτέλους για το εξάμβλωμα των θεσμών της Προεδρευόμενης Δημοκρατίας μας, από τον ρόλο του Προέδρου ως τη λειτουργία της Βουλής. Ενδιαφερθείτε να βελτιωθεί η λειτουργία της Δημοκρατίας μας, ώστε μέσα από ισχυρούς και λειτουργούντες θεσμούς να υπάρξουν οι βάσεις για διαφάνεια και καταπολέμηση της διαπλοκής.

Τέλος κε Παπανδρέου αν όλοι θέλετε διαφάνεια και αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση και στις κρατικές λειτουργίες, τότε αφήστε τους ανώτερους και ανώτατους κρατικούς λειτουργούς να είναι υπάλληλοι καριέρας και εξέλιξης και όχι κομματικής προέλευσης, παραιτημένοι ή μη από τα κομματικά τους αξιώματα.

Γιατι αλλιώς...αλλάζει ο Μανωλιός και βάζει τα ρούχα του αλλιώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου