Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Πανιώνιος-ΠΑΟ 67-65 στο τουρνουά "Τάσος Κουταλιανός"

Δεκάλεπτα: 13-20, 27-37, 49-48, 65-67

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Τέπιτς, Μάριτς 7, Περπέρογλου 4, Μπατίστ 6, Φώτσης 7, Σάτο 1, Νίκολας 12, Τσαρτσαρής 6, Διαμαντίδης 10, Βουγιούκας 7, Καλάθης, Καϊμακόγλου 5

Πανιώνιος (Μάρκοβιτς): ΜακΛάουντ 22, Αθανασούλας 6, Γιάνκοβιτς 12, Καββαδάς, Γιαννόπουλος 7, Αθηναίου, Μπατής 6, Ιωάννου 2, Σαρικόπουλος 2, Ελόνου 8, Παραγυιός 2

Ο Πανιώνιος χωρίς τον κτυπημένο στο ματς με τον Κολοσσό, Τσιάρα, αλλά για πρώτη φορά με ουσιαστική συμμετοχή στο σκοράρισμα από τον Μακ Λάουντ πήρε μεγάλη νίκη, όχι μόνο λόγω της δυναμικότητας του αντιπάλου, αλλά και γιατί ενώ βρέθηκε πίσω στο σκορ στο τελευταίο δεκάλεπτο, κατάφερε να γυρίσει το ματς και να το πάρει. Είναι τα σημεία που λέγαμε τις προάλλες, μετά τον αποκλεισμό από τον Ίκαρο, ότι μετράει η ύπαρξη ηγέτη σε μια νεανική ομάδα και φαίνεται ότι σιγά-σιγά ο Μακ Λάουντ συνέρχεται από τον τραυματισμό του και παίζει το ρόλο του. Άλλο ένα σημείο που βγαίνει σε αυτό το τουρνουά είναι η σημαντική συμμετοχή του Γιάνκοβιτς στο σκοράρισμα της ομάδας ενώ παραμένουν ελπιδοφόρα τα μηνύματα που στέλνει ο Ελόνου.
Δεν πρέπει να μένουμε να στεκόμαστε σε τέτοιες νίκες για πολύ, πόσω μάλλον όταν γίνονται απλά σε φιλικά ματς. Τονώνουν το ηθικό μεν αλλά τα μυαλά στη θέση τους, οι προσδοκίες χαμηλές και δουλειά και διάθεση για τη συνέχεια. Ούτε είμαστε για τα μπάζα επειδή μας απέκλεισε ο Ίκαρος, ούτε γίναμε τώρα υπερομάδα νικώντας τον ΠΑΟ. Στόχος μας να γίνουμε απλά η ομάδα που θα εκμεταλλευτεί στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό τις φετινές της δυνάμεις, θα τις αναδείξει στο παρκέ και θα τις βελτιώσει όσο μπορεί.

Ο Στόρε στα ΝΕΑ

Στο σαλόνι της ΟΜΑΔΑΣ, του αθλητικού ένθετου των ΝΕΩΝ βρίσκεται αυτό το Σαββατοκύριακο ο Μίκαελ Στόρε.
Προφανώς θα ήταν αντιδεοντολογικό να παραθέσω εδώ τη συνέντευξη αλλά ελπίζω να μην παραβαίνω κανόνες επισημαίνοντας κάποια σημεία που μου έκαναν εντύπωση και δίνοντας το δικό μου σχολιασμό.

Ο Στόρε λοιπόν φαίνεται να αντιπαραθέτει στο νεαρό της ηλικίας του, την αυτογνωσία και την από ταμπεραμέντο ικανότητα να επιβάλλεται ως ηγέτης. Το δεύτερο το χρησιμοποιεί κατ' ουσίαν και σαν αντιστάθμισμα του γεγονότος ότι ποτέ δεν υπήρξε καλός ποδοσφαιριστής και για το ίδιο θέμα παίρνει πόντους  από το παράδειγμα Μουρίνιο, που λέει ότι θεωρεί μοναδικό ακόμα και σε αντιπαράθεση με τον πολύ καλό Γκουαρντιόλα. Εδώ βέβαια, εγώ θα έλεγα ότι ο Στόρε σαν προπονητική προσωπικότητα έχει και από τα δυο, και Γκουαρντιόλα ως προς το νεαρό της ηλικίας και Μουρίνιο, όχι μόνον ως προς την ανυπαρξία και των δυο σαν ποδοσφαιριστών αλλά και για το πάθος τους που τους διέκρινε για το ποδόσφαιρο, παρά αυτό το φαινομενικό μειονέκτημα. Ίσως θεωρηθεί ύβρις η αντιπαράθεση Στόρε με κολοσσιαίες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες, οπότε λάβετε υπ' όψη σας το παραπάνω σχόλιό μου υπό κλίμακα σμίκρυνσης και απλά σαν αναφορά σε κοινά σημεία και όχι σαν σύγκριση.

Άλλο σημείο, που για τους Πανιώνιους είναι σημαντικό είναι ότι δηλώνει της ίδιας φιλοσοφίας με Κιντή, δηλαδή όχι της απλής διαχείρισης καταστάσεων αλλά του να πηγαίνουν τα πράγματα μπροστά, να προωθούν τις καταστάσεις ένα βήμα μπροστά. Δηλώνει γνώστης του στόχου Κιντή περί "πεντάδας" αλλά ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΤΕΙ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ, λες και πρόκειται για κάτι δισυπόστατο. Μιλάει ότι είναι φυσιολογικό να τους γνωρίζει γιατί στην ομάδα υπάρχει οικογενειακό κλίμα.
Η γνώση βέβαια του στόχου δεν σημαίνει και αποδοχή και συμφωνία με το στόχο... Ίσως γνώση και προσπάθεια για να επιτευχθεί. Και φαίνεται τελείως παράξενο να μιλάει για ξεχωριστούς στόχους Κιντή και ομάδας (εκτός και ...αν χάθηκε το νόημα στη μετάφραση ή κακοδιατυπώθηκε...) παρά μόνον αν όντως υπάρχει διαφορετική αξιολόγηση των δυνατοτήτων της ομάδας από τους διοικητικούς και τεχνικούς παράγοντές της.

Δεν θα μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες γιατί ήδη έχω υπερβεί τα εσκαμμένα. 1.80 Ευρώ τα ΝΕΑ χωρίς ένθετα. Έχει και άλλη αξιόλογη ύλη, είναι και Σαββατοκύριακο (ωχ, τώρα έπεσε στη λούμπα της διαφήμισης...). Το μόνο που θα προσθέσω είναι η απάντηση της ερώτησης αν μαθαίνει Ελληνικά.
Απαντάει ότι δεν έχει ασχοληθεί γιατί στ' αποδυτήρια μιλάνε κατά 80% Αγγλικά και υπάρχει επικοινωνία...Τι να πει, με 69% ξένους είναι η ομάδα. Και μάλιστα από ένα κάρο διαφορετικές χώρες, Νιγηρία, Γκάνα, Λιβερία, Κροατία, Ισπανία, Τσεχία, Γαλλία, Νότιο Αφρική, Δανία, Σουηδία, Αυστρία...Ναι είναι και από την Ελλάδα μερικοί. Πραγματική λεγεώνα των ξένων.

Οι ανασφάλιστοι "ασφαλισμένοι" μέσω του βουλευτού κύριου Κριτσωτάκη προσπαθούν ν' ανιχνεύσουν το ενδιαφέρον της Πολιτείας και να κρατήσουν "ζωντανό" το ζήτημα γύρω από το σκάνδαλο ΑΣΠΙΣ/Commercial Value

Σημαντική επερώτηση για το ζήτημα των αποζημιώσεων των ανασφάλιστων ασφαλισθέντων των ΑΣΠΙΣ και COMMERCIAL VALUE έκανε στη Βουλή, ο βουλευτής του Συνασπισμού κος Κριτσωτάκης και απάντησε ο Υφυπουργός κος Σαχινίδης.
Μπορείτε να δείτε την πλήρη συζήτηση στην ιστοσελίδα των ζημιωθέντων των δυο ασφαλιστικών εταιριών.

Εδώ θ’ αναφερθώ σε κάποια κύρια σημεία της συζήτησης σύμφωνα με την προσωπική μου αξιολόγηση:
  1. Στις κατηγορίες Κριτσωτάκη για αδιαφορία και παραπλάνηση, ο υφυπουργός τόνισε τη μέριμνα που λαμβάνει ο σχετικός νόμος, στην περίπτωση που δεν βρεθεί σε 6 μήνες ανάδοχος και επακολουθήσει εκκαθάριση, τότε μετά την εκκαθάριση να προσφύγουν οι ασφαλισμένοι στο εγγυητικό κεφάλαιο ζωής και να εξασφαλίσουν εκεί μέχρι και το 70% της απαίτησης που θα διαμορφωθεί αφού αφαιρεθούν τα δικαιώματα που θα εξασφαλίσουν μετά την εκκαθάριση της εταιρίας.
    Βεβαίως μιλάμε για ιδιαιτέρως μακροχρόνια διαδικασία και συνάμα μάλλον πρέπει να ληφθεί υπ’ όψη ότι απ’ όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία χρήσης του εγγυητικού κεφαλαίου ζωής, αν δεν κάνω λάθος.
  2. Προέκυψε δήλωση του υφυπουργού για στοιχεία του ΣΔΟΕ που τεκμηριώνουν παράνομες πράξεις Ψωμιάδη (??) και εν γένει ιδιοκτησίας και διοίκησης των ασφαλιστικών εταιριών και ίσως αυτό ανοίξει διόδους προσφυγών για αποζημιώσεις κατά φυσικών προσώπων, που ενέχονται στο ζήτημα. Αν μη τι άλλο, αναμένουν όλοι να ικανοποιηθεί έστω το κοινό περί δικαίου αίσθημα.
  3. Αποκαλύπτεται ότι τα νοσοκομεία προέβαιναν σε δίωξη των ασφαλισμένων με νοσοκομειακά συμβόλαια, τα οποία προφανώς δεν πληρώνονταν από τις άνευ αδείας λειτουργίας ασφαλιστικές εταιρίες. Δηλαδή ο τραγέλαφος έφθασε στο να είναι οι κομπιναδόροι ιδιοκτήτες και διοικούντες των εταιριών έξω και να κινδυνεύουν οι ανασφάλιστοι "ασφαλισμένοι" να πάνε μέσα ή να υποστούν δημεύσεις της περιουσίας τους.
  4. Δεν απαντήθηκε από τον κο Υφυπουργό γιατί τι να πει τώρα, όταν σε όλους του τομείς είναι σαφείς οι προτεραιότητες, που υπάρχουν, σε τούτη τη γωνιά της Ευρωζώνης, που τρέχει το πείραμα της Νέας Τάξης πραγμάτων. Απλά λοιπόν αναφέρω τη σχετική ρήση Κριτσωτάκη και αφήνω τις απορίες, που απορρέουν, μετέωρες στο μυαλό των αναγνωστών της ανάρτησης:

    "Θα σας πω ακόμα ότι σώσατε την ΑΣΠΙΣ ΒΑΝΚ σε ένα βράδυ. Γιατί; Γιατί ήταν τράπεζα και μέσω της αγοράς από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σώζετε τις τράπεζες και δεν αφήνετε δευτερόλεπτο να περάσει. Αλλά δεν κάνετε το ίδιο με τους χιλιάδες ασφαλισμένους, στην ουσία ανασφάλιστους τώρα της «ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ». Και νομίζω ότι αυτό είναι η πολιτική σας, σώζετε τις τράπεζες, σας ενδιαφέρει το σύστημα, δεν σας ενδιαφέρει ο άνθρωπος, δεν σας ενδιαφέρει η κοινωνία. "
Ένα τελευταίο γενικό σχόλιο είναι ότι για το πολιτικό μας σύστημα, υπάρχουν σκάνδαλα, με πολιτικά οφέλη (πχ Βατοπέδιο), που επιμένει να τα κρατάει για χρόνια ανοικτά και να καταναλώνει εκατοντάδες ώρες των βουλευτών για εξεταστικές επιτροπές, εις βάρος του πραγματικού νομοθετικού τους έργου και υπάρχουν και άλλα σκάνδαλα με χιλιάδες θύματα (ο κος Κριτσωτάκης μιλάει για 800.000 ανθρώπους που εμπλέκονται), που φαίνονται να μην βγάζουν τα αναγκαία πολιτικά οφέλη, με συνέπεια να πέφτουν σε δεύτερη μοίρα και απλά να θέλουμε να τα βάλουμε σε μιαν άκρη και να ξεχαστούν.

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Και "κερατάς και δαρμένος" ο Μανιάτης...

Τελικά δικαιώνεται περιτράνως ο "Πρόεδρος" Κιντής, που λέει ότι δεν θα μιλάει καθόλου για τη διαιτησία...
Ορίστε ο Μανιάτης που μίλησε στην Καβάλα... Και τι είπε δηλαδή; Παράπονα.

Διαβάζω στο ethnos.gr:

"Στο «σκαμνί» θα καθίσει ο Γ. Μανιάτης (Πανιώνιος) για τις δηλώσεις κατά της διαιτησίας του Π. Ζαχαριάδη στο ματς Καβάλας - Πανιωνίου".


Συγχαρητήρια στην αθλητική δικαιοσύνη. Ελπίζω να μην κληθώ και εγώ λόγω συγχαρητηρίων. Προτείνω επίσης να τιμηθεί ο κύριος Ζαχαριάδης για την πασιφανώς αποτυχημένη διαιτησία του και όποιος αδικείται πλέον να μη δικαιούται δια να ομιλεί (κατά τη ρήση του μακαρίτη Κουτσόγιωργα).

Θυμίζω τις "απαράδεκτες" δηλώσεις Μανιάτη μετά το ματς με Καβάλα, που έθιξε το έργο της Ελληνικής διαιτησίας, το οποίο είναι από τα ιερά και όσια της φυλής (από Sentragoal):


«Αδικούμαστε απόλυτα. Ημασταν πολύ καλύτεροι και ειδικά στο α' μέρος. Δεχτήκαμε το πρώτο γκολ στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου, που θα μπορούσαμε να αποφύγουμε. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι το γκολ που σημειώσαμε πρώτοι ήταν καθαρό. Ημαρτον πλέον. Παίζουνε με τον ιδρώτα μας. Ολη η Ελλάδα μιλάει κάθε Κυριακή για τη διαιτησία».


Επίσης να πληροφορήσω τον αρμόδιο δικαστικό λειτουργό ότι στο ίδιο σύνδεσμο της Sentragoal, θα βρει δηλώσεις παρομοίου περιεχομένου των Μπάλαμπαν και Λάτκα, ώστε να στοιχειοθετήσει και γι' αυτούς κατηγορίες για να μην γίνονται τώρα μισές δουλειές...

Απ' ότι φαίνεται δεν φθάνει η μέσα στο γήπεδο αδικία αλλά θα πρέπει να συνοδευτεί και με κάποιες τιμωρίες για να δέσει το πράγμα.
Και ακόμα είναι φανερό ότι με κάποιο τρόπο πρέπει να μαζευτούν λεφτά από πρόστιμα... Αλλά μήπως να πληρώνουν και πρόστιμα και οι διαιτητές με τις αποτυχημένες διαιτησίες; Έτσι θα το σκεφτούν να είναι απρόσεκτοι ή ανεπαρκείς και θα κάνουν μια προσπάθεια παραπάνω για καλύτερη απόδοση ή στο τέλος-τέλος θα αποχωρούν από την ενεργή δράση για να μην πληρώνουν ακριβά τα λάθη τους.

ΥΓ: Ζητώ συγγνώμη για την έκφραση που χρησιμοποίησα στον τίτλο για να περιγράψω την περίπτωση αλλά θεωρώ ότι ήταν ο πιο κατάλληλος για την περίπτωση και προφανώς χρησιμοποιείται ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ.

Δυσχερής η διατήρηση των ομαδικών σπορ σ' επαγγελματικό επίπεδο μέσα στην οικονομική κρίση. Ολοταχώς προς τις μέρες με αμοιβές πορτοκαλάδες και μικροδιορισμούς;

Όσοι παλαιότεροι έχουν αθλητικές αναμνήσεις από τις δεκαετίες του 1960 και 1970 αλλά και αυτή του 80 εν μέρει, θα θυμούνται ότι τα ομαδικά σπορ (και όχι μόνο) εκτός ποδοσφαίρου, φυτοζωούσαν σ' ερασιτεχνικό επίπεδο, στηριγμένα στο μεράκι των αθλητών εκείνης της εποχής και στη φίλαθλη οικονομική συμπαράσταση στο κατά δύναμη από όσους είχαν κάποια μικρή οικονομική ευρωστία και αγαπούσαν το καθένα απ' αυτά τα συγκεκριμένα σπορ. Πλάι τους ερχόταν η Πολιτεία με μικρές αρωγές και επιχορηγήσεις στα πλαίσια της Γενικής Γραμματείας αθλητισμού και του ΟΠΑΠ. Οι αθλητές έπαιρναν κάποια οδοιπορικά και στους πολύ καλούς απ' αυτούς, για να αντισταθμιστεί ο ενεργός χρόνος που σπαταλούσαν για το σπορ, αν είχαν εργασιακές ανάγκες, τους έδιναν καμιά άδεια πρακτορείου ΠΡΟΠΟ ή τους διόριζαν σε σώματα ασφαλείας και κοινωφελείς οργανισμούς.


Μέσα στην τρέχουσα τρικυμία της οικονομικής κρίσης, που θα ταλανίσει επί μακρόν τη χώρα μας, φαίνεται να έχουμε ξεκινήσει την πορεία προς τα πίσω, προς εκείνες τις εποχές, που ο αθλητικός επαγγελματισμός σε σπορ σαν το Πόλο ή το Βόλεϊ ήταν κάτι σαν επιστημονική φαντασία.
Απτό παράδειγμα δίνει σε συνέντευξή του στο e-go.gr ο Αντώνης Βλοντάκης, όπου περιγράφει την τραγική κατάσταση του άλλοτε πιο εύρωστου συλλόγου του ΠΟΛΟ και συνεχούς πρωταθλητή, του Ολυμπιακού. Η στιχομυθία είναι γλαφυρή και παραστατική από τη συνάντηση του Βλοντάκη με τον υπεύθυνο του ΟΣΦΠ στο Πόλο, κο Συγγελίδη:


"Δεν βγήκε τίποτα από την συνάντηση με τον κ. Συγγελίδη. Ψάχναμε χορηγό και μας ζητήθηκε να γίνουμε εμείς! Αθλητές έχουν φτάσει στα όριά τους, όχι ψυχικά, αλλά οικονομικά, αθλητές που κρατάνε τον σύλλογο ζουν με δανεικά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και στις οικογένειές τους. Δεν βλέπω κάτι στην άκρη του τούνελ".


Η Επιστροφή στο παρελθόν έχει ξεκινήσει ολοταχώς... Ίσως και σε χειρότερες καταστάσεις θα έλεγα, γιατί παλιά ήταν ο κόσμος μαθημένος στα λίγα, αλλά τώρα που μάθαμε στα πολλά, τα λίγα θα μας κακοφανούν πολύ άσχημα.


ΥΓ: Επειδή η έκφραση "χειρότερες καταστάσεις", που χρησιμοποίησα πιο πάνω, δίνει ένα τόνο στενοχώριας για αυτή την επιστροφή στο παρελθόν, να ξεκαθαρίσω ότι είναι προφανές πως εκείνες τις εποχές και μεγαλύτερη αγάπη για τα σπορ και λιγότερο συμφέρον υπήρχε, απ' όσους ασχολούνταν, περισσότερο για τη δόξα και λιγότερο για τις μηδαμινές παροχές. Επίσης πολύ λιγότερο υπήρχε το "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" που ενέτεινε ο επαγγελματισμός και τα μεγάλα κέρδη από τις αθλητικές δραστηριότητες.
Το "χειρότερες καταστάσεις", κακώς εκφρασθέν, πήγαινε αφ' ενός στη μεταβατική περίοδο των νυν επαγγελματιών αθλητών στις νέες συνθήκες και αφ' ετέρου στις προσδοκίες των φιλάθλων για διακρίσεις και ρεκόρ υψηλού και διεθνούς επιπέδου, που όσοι είχαν ζήσει τα πέτρινα χρόνια του παρελθόντος, γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να γίνουν σε ερασιτεχνικά ή ημιεπαγγελματικά πλαίσια. Ας έχουν σαν γνώμονα οι φίλαθλοι το τι έγινε τη δεκαετία του 90 με τις χώρες του τέως Ανατολικού μπλοκ, που από πρωταγωνίστριες (ελέω ωθήσεως από τα καθεστώτα αλλά και φαρμακευτικών βοηθειών) έγιναν, ελλείψει πόρων για τον αθλητισμό, κομπάρσοι, επί μακρόν, ωσότου κάποιες απ' αυτές ορθοπόδησαν οικονομικά και διοικητικά ξανά.

Η τοξική πλημμύρα της Ουγγαρίας απειλεί να βάψει κόκκινο το "Γαλάζιο Δούναβη"

Ήδη η τοξική πλημμύρα από την Ουγγαρία απειλεί μέσω Δούναβη όλη την Κεντρική Ευρώπη. Βέβαια το PH από την αραίωση στο μεγάλο όγκο νερών του Δούναβη φαίνεται να πέφτει και να γίνεται λιγότερο αλκαλικό (από 13 στο 10).
Μετά τη μόλυνση του κόλπου του Μεξικού,άλλη μια σημαντική πληγή στον Πλανήτη φέτος, αυτή τη φορά στη γηραιά ήπειρο.

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Στόρε υπό αίρεση κατά τους συμπατριώτες του δημοσιογράφους (πρωτότυπη συνέντευξη στον ΠΑΝΙΩΝΙΟ ΣΤΗ ΧΙΟ)

O Μίλτος (ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΣΤΗ ΧΙΟ) έχει αναρτήσει το πρωτότυπο στα Σουηδικά της συνέντευξης Στόρε στον Τύπο της χώρας του και η Sentragoal κάνει τη σχετική παρουσίαση και το σχολιασμό στα Ελληνικά.
Βασικά πρόκειται για μια παρουσίαση των ... κινδύνων απόλυσης του Σουηδού... λόγω της κακής πορείας του Πανιωνίου στο πρωτάθλημα. Το απαύγασμα της συνέντευξης είναι η δήλωση Στόρε ότι αν δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις δεν θα έπαιρνε το ρίσκο να αποδεχτεί αυτή τη δουλειά.

Ένα σημείο που κάνει εντύπωση στα γραφόμενα το Σουηδών είναι το παρακάτω σε Αγγλική μετάφραση:

"Several board members will want to have through a train change and the search for a replacement is said to already be running."


Δεν γνωρίζω πόσο αληθεύει ότι έχουν ξεκινήσει ψάξιμο νέου προπονητή κάποια μέλη του ΔΣ, αλλά μου κάνει εντύπωση ότι μιλάνε για ΚΑΠΟΙΑ μέλη ενός ΔΣ, που είναι σαφές ότι κατ' ουσίαν άποψη και πλήρη ευθύνη χειρισμών έχει ο ΕΝΑΣ και γνωστός.

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Η θεώρηση Μάρκοβιτς μετά τον αποκλεισμό. Προσδοκίες Νέναντ για βελτίωση και σχολιασμός των προοπτικών της κυανέρυθρης μπασκετικής προσπάθειας

«Δεν ήμασταν έτοιμοι. Περιμέναμε ένα τέτοιο ματς απέναντι σε μια ομάδα με έμπειρες μονάδες. Πήραμε λάθος αποφάσεις λόγω της απειρίας μας αλλά δεν φταίει μόνο αυτό. Θα βελτιωθούμε στη συνέχεια όταν είναι πιο έτοιμοι και υγιείς οι έμπειροι παίκτες μας».


Τάδε έφη Νέναντ Μάρκοβιτς για το ματς με τον Ίκαρο. Αν αναρωτηθούμε ποιοι είναι οι έμπειροι παίκτες της ομάδας μάλλον θα καταλήξουμε στον Μακ Λάουντ, άντε και στο Μπατή, ίσως και στον Τσιάρα. Ο Μπατής έχει το ελαφρυντικό της βραχύχρονης ενσωμάτωσης στην ομάδα. Ο Τσιάρας όχι.
Σίγουρα ο Αμερικανός χωρίς το πρόβλημα στο πόδι μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια και να παίξει τον ηγετικό ρόλο για τον οποίο τον πήρε ο Πανιώνιος. Αλλά αρκεί ένας κούκος; Και ο ένας κούκος μπορεί να είναι γερός και δυνατός για ένα ολόκληρο πρωτάθλημα και να παίζει το λιγότερο 30’ ανά παιχνίδι;


Αιτιολογεί λοιπόν τον αποκλεισμό και την εμφάνιση ο Μάρκοβιτς αφ’ ενός στην απειρία όσων έπαιξαν αφ’ ετέρου στην ανετοιμότητα μάλλον του Μακ Λάουντ κυρίως. Και το ωραίο είναι ότι μιλώντας για "απειρία ΜΑΣ" μάλλον άθελά του συμπεριλαμβάνει και τον εαυτό του, αφού συνεχίζει να δείχνει ότι δεν μπορεί να βοηθήσει την ομάδα από τον πάγκο. 
Δεν μπορούμε όμως να περιμένουμε να στηρίξουμε την ομάδα μόνο στις ικανότητες και την ηγεσία του Μακ Λάουντ. Η ελπίδα είναι οι νέοι να δείξουν τσαγανό, να πάρουν πρωτοβουλίες και να παίζουν και με μυαλό και όχι μόνο με πάθος και ένστικτο. Στο ποδόσφαιρο πολλούς νέους πήραμε τα τελευταία χρόνια, μόνο ο Τζαβέλας βγήκε και οι περισσότεροι μας άφησαν με την γλυκόπικρη αίσθηση της αναμονής της ωρίμανσης του ταλέντου τους, που μάταια περιμέναμε. Εύχομαι να έχουμε καλύτερη τύχη στην προσπάθεια του μπάσκετ αν και σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται ο νέος και το δάσκαλο που θα τον καθοδηγήσει. 


Έχω πει πολλές φορές ότι δεν είμαι κανένας ειδικός και εκφράζω απλά τη γνώμη του φίλου των σπορ. Γνώμη μου είναι ότι ο Πανιώνιος χρειάζεται έναν αντι Μακ Λάουντ ακόμα, όχι αναγκαστικά αυτού του επιπέδου, ούτε ντε και καλά ξένο ή κοινοτικό -γιατί όχι γηγενή-  αλλά με κάποια εμπειρία που θα βοηθήσει. Ένας ηγέτης μπορεί  ν' αποδειχθεί κανένας στην πορεία. Και ο αντι-Μακ Λάουντ δεν είναι αναγκαστικό ότι θα κλέβει χρόνο των μικρών αλλά θα βοηθάει και θα δίνει ανάσες στον Αμερικάνο σε ένα ρόλο, που δυστυχώς αυτοί που έχουμε δεν μπορούν να τον παίξουν. Ναι είναι μια οικονομική υπέρβαση σίγουρα και καταλαβαίνω ΄ότι πιθανόν δεν μας παίρνει, αλλά αν γίνει θα κάνει τη ζωή της ομάδας πιο εύκολη, μια τέτοια προσθήκη.


Επι τη ευκαιρία αν κάποιος γνωρίζει σχετικά με διαρκείας της ΚΑΕ, ας αφήσει ένα σχετικό σχόλιο σ' αυτή την ανάρτηση.

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

"Μάγος" προπονητής

Κάπου γράφτηκε, το άκουσα στην ΕΡΑΣΠΟΡ και σας το μεταφέρω σαν Κουίζ. Ποιος προπονητής Ελληνικής ομάδας κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τιμωρούσε ανυπάκουους ποδοσφαιριστές του με το να τους βάζει να απαγγείλουν στα Αγγλικά μπροστά στους συμπαίκτες τους μια σελίδα από το Χάρι Πότερ;
Όταν βρείτε τ' όνομα θα καταλάβετε παράλληλα γιατί η προτίμηση για το μικρό μάγο από τον προπονητή αυτό ... Προφανώς γιατί του ζητούν μεταξύ άλλων να κάνει και κάποια μαγικά στη δουλειά του, πχ να μεταμορφώνει χαφ σε σέντερ φορ και δεξιά μπακ σε αριστερά.

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Η επέτειος των "υποσχέσεων" (ας κριθεί η αλήθεια τους από τους αναγνώστες...) από τον πρόσφατα βραβευθέντα για την ειλικρίνεια του, Πρωθυπουργό μας

Και ενώ ακόμα είναι νωπές οι εντυπώσεις από τη βράβευση του Πρωθυπουργού στη Γερμανία για την ειλικρινή διαχείριση της Ελληνικής κρίσης και για το ότι παρουσίασε την αλήθεια χωρίς φόβο στο Λαό, σήμερα είναι η επέτειος του ενός χρόνου της Κυβέρνησής του στην εξουσία.


Το blog είχε την υπομονή να συλλέξει τότε στην προεκλογική περίοδο και να διατηρήσει επί ένα έτος στη δεξιά στήλη των αναρτήσεών του, τις προεκλογικές υποσχέσεις του κυρίου Πρωθυπουργού. Θεωρούσαμε ότι κάποια στιγμή θα έρθει η εποχή της αποτίμησης. Δεν ξέρω αν όντως αυτή είναι σήμερα και τι σύμπτωση, είναι και η Ημέρα των Ζώων σήμερα. Θα έλεγα ότι είναι νωρίς για αποτίμηση και θ’ αδικούσαμε τον κύριο Παπανδρέου αν την κάναμε. Αλλά για να μην ξεχνιόμαστε του αφιερώνω τις υποσχέσεις του και τις εξαγγελίες του και η κρίση δική σας:

1) Ολοκληρώμενο αναπτυξιακό σχέδιο για τον πυρόπληκτο Ν. Ηλείας (5-9-2009).

2) Προοδευτικό σύστημα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας (φυσικών προσώπων, επιχειρήσεων, εκκλησίας, offshore), στο οποίο θα υπάρχουν αφορολόγητα όρια (11-9-2009, ενημερωτικό σημέιωμα για την οικονομία).

3) Διάθεση του 5% του ΑΕΠ καθώς και Διάθεση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ επιπλέον στην παιδεία από τον πρώτο προϋπολογισμό που θα καταρτίσει η κυβέρνησή του ΠΑΣΟΚ (ΔΕΘ, 12-9-2009).

4) Δημιουργία μονάδων οικογενειακής ιατρικής οι οποίες θα είναι στελεχωμένες με τον οικογενειακό γιατρό και τον οικογενειακό νοσηλευτή. Θα υπάρχει δωρεάν 24ωρη περίθαλψη επτά ημέρες την εβδομάδα για όλο το χρόνο. (ΔΕΘ, 12-9-2009)

5) Ως το τέλος του 2010 οι συντάξεις θα απονέμονται το πολύ σε τρεις μήνες (ΔΕΘ, 12-9-2009)

6) Οικονομική ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος και κοινοπραξία των τεσσάρων μεγάλων ασφαλιστικών φορέων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ) με στόχο τον από κοινού έλεγχο των δαπανών υγείας. (ΔΕΘ, 12-9-2009)

7) Θα καθιερωθεί η βασική σύνταξη ως κοινή αφετηρία για όλες τις συντάξεις, θα διαχωριστούν οι προνοιακές από τις ασφαλιστικές παροχές και θα υπάρξει η ασφάλιση της καθολικής και άμεσης πρόσβασης του πολίτη στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στον γιατρό, στο φαρμακείο, στην προληπτική ιατρική. (ΔΕΘ, 12-9-2009)

8) Πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο (ΔΕΘ, 12-9-2009).



9) Ασυμβίβαστο κομματικού αξιώματος και ανάληψης κρατικού αξιώματος (1-10-2009)

Πάντως αν θέλετε την προσωπική μου εκτίμηση, σε μια δεύτερη ανάγνωση των εξαγγελιών μετά εορτής, αυτό που βλέπω είναι ότι πολλά λέγονταν με τέτοιο τρόπο που καμουφλάριζε την εφαρμογή  των εξαγγελιών στην πράξη, έτσι ώστε από τις παραπάνω εξαγγελίες σε γενικές γραμμές, να μην μπορεί να κατηγορήσει κάποιος τον Πρωθυπουργό για ψεύτικες υποσχέσεις αλλά τον εαυτό του για επιπόλαιη ανάγνωση των προγραμματικών θέσεων, που του παρουσιάστηκαν. 

Βέβαια δεν θα βρει κάποιος στην παραπάνω λίστα το μνημειώδες "Λεφτά υπάρχουν", που δεν μπορούσαν να διανοηθούν όσοι το άκουγαν τότε, ότι αναφερόταν στα λεφτά των δανείων από ΔΝΤ και Τρόικα. 

Και επίσης σε κανένα δεν είχε πει ο κύριος Παπανδρέου ότι θα γίνει αυτός και ο αρμόδιος υπουργός του, ζηλωτές Αλογοσκούφη και θα φορτώνανε στο άμοιρο 2009, αν και μπορούσαν να τα αποφύγουν σε κάποιο βάθος χρόνου και τα χρέη της υγείας ολόκληρα και τις αμυντικές δαπάνες εξ ολοκλήρου,  στην πρεμούρα τους να αποδείξουν και να εξογκώσουν  την αυταπόδεικτη αποτυχία της νεοδημοκρατικής διαχείρισης, μετατρέποντας εντέλει το δημοσιονομικό πρόβλημα σε οξύ πρόβλημα δανεισμού της χώρας. Αλλά οι πολιτικοί των 36 χρόνων διακυβέρνησης στην περίοδο της Μεταπολίτευσης είναι άξιοι απόγονοι των αρχαίων σοφιστών και ανέτως καταφέρνουν να παρουσιάζονται σαν Σωτήρες της Πατρίδας από την χρεοκοπία, που οι ίδιοι δημιούργησαν κυβερνώντας επί δεκαετίες. Δεν έχει όμως μεγάλη σημασία αν εμείς εξαπατηθούμε και δούμε σε αυτή τη φάση το μαύρο-άσπρο. Ίσως είναι και μια μέθοδος αναισθησίας για να γίνει η " αναγκαία επέμβαση". Το ζήτημα είναι να πετύχει η επέμβαση και να μην πούμε όμως εν τέλει το περίφημο, "η εγχείριση επέτυχε αλλά ο ασθενής απεβίωσε".

Τα στημένα

Όχι, δεν θ' αναφερθώ σε στημένα παιχνίδια αλλά σε εκτέλεση των στημένων φάσεων του Πανιωνίου.

Ο Πανιώνιος κέρδισε 28 φάουλ και 4 κόρνερ στην Καβάλα. Παρόμοια στημένα είχε και στο ΟΑΚΑ με ΠΑΟ.

Λέμε πιο πολύ τα θετικά του Στόρε αλλά αυτό με τα απαράδεκτα στημένα δεν είναι και κάπως θέμα προπονητή; Τα δουλεύουν επαρκώς τα στημένα στην προπόνηση και με συγκεκριμένους εκτελεστές; Νομίζω είναι σημαντικό γιατί κερδίζουμε ένα κάρο φάουλ και κόρνερ και εκτελούνται πολύ χάλια. Είναι ένας σημαντικός παράγοντας που χωράει βελτίωση με δουλειά και εξάσκηση και δεν τον βλέπω να βελτιώνεται από ματς σε ματς... Και να σημειώσουμε ότι ήταν το ισχυρό μας χαρτί πέρυσι.

Χρειάζεται υπομονή και προσαρμογή στις χαμηλές μπασκετικές πανιώνιες προσδοκίες

Η χθεσινή ήττα του Πανιωνίου από τον Ίκαρο Καλλιθέας (66-77) και ο αποκλεισμός του από το Κύπελλο, γέμισε πολλούς με απογοήτευση, που έγινε εμφανής σε αρκετά σχόλια στο διαδίκτυο.
Προσωπικά ανέμενα τον αποκλεισμό. Υπήρχαν πολλοί λόγοι. Ο Ίκαρος είναι μια ανερχόμενη νοικοκυρεμένη ομάδα, που κράτησε το σκελετό της από την Α2, που τερμάτισε πρώτη -άρα έχει μεγάλη συνοχή- και επιπλέον ενισχύθηκε με παίκτες - σταθερές αξίες όπως ο Καλαμπόκης και ο Αγαδάκος, οι οποίοι ναι μεν δεν μπορούν να θεωρηθούν φόβητρα και μπασκετικές κορυφές, αλλά ξέρεις ότι έχουν την αναγκαία σταθερότητα και εμπειρία και μπορούν στα δύσκολα να σου αποδώσουν σε ικανοποιητικό επίπεδο. Έχει και το μείγμα της με ξένους και κοινοτικούς στο βαθμό, που της επιτρέπει το μπάτζετ της (που πιθανότατα, χωρίς να γνωρίζω λεπτομέρειες, μάλλον είναι μεγαλύτερο από το δικό μας).
Ο Πανιώνιος από την άλλη, κάνει μια εντελώς νέα προσπάθεια, με ελάχιστους (δυο) ξένους και με Έλληνες παίκτες είτε πολύ νέους και άπειρους είτε δευτεροτριτοκλασσάτους κάποιας ηλικίας. Οικονομικά δεν υπάρχουν περιθώρια και στόχος είναι σαφώς να μείνει η ομάδα στην Α1.

Με αυτά τα δεδομένα, η αυστηρή κριτική της χθεσινής ήττας, μπορεί να δικαιολογηθεί μόνο από την απελπισία που δημιουργεί η σύγκριση με το παρελθόν, λόγω μη προσαρμογής μας στη νέα πραγματικότητα. Στην ίδια απελπισία ίσως οφείλονται και απαξιωτικά σχόλια για τον αντίπαλο, που σαφώς δεν αρμόζουν στην Πανιώνια νοοτροπία μας και πιστεύω και όσοι τα έκαναν θα μετάνιωσαν γι' αυτά.

Δεν θέλω να κάνω ότι εγώ νοιώθω άνετα να βλέπω τον αδύναμο μπασκετικό Πανιώνιο, αλλά αν θέλουμε να δούμε κάποια στιγμή καλύτερες μέρες και να έχει μια συνέχεια το κυανέρυθρο μπάσκετ, τότε να χρειάζεται να περάσουμε από το φετινό καθαρτήριο.
Προσωπικά θα ήθελα να το περάσω με έναν προπονητή-δάσκαλο και όχι με το Νέναντ Μάρκοβιτς, που δείχνει να μη μπορεί να βοηθήσει την ομάδα από τον πάγκο. Η ενίσχυση του πάγκου με κάποιον πιο έμπειρο τεχνικά (έγραφα τις προάλλες για το Νίκο Λινάρδο) δείχνει αναγκαία αλλά δεν ξέρω πόσο "ικανοί" (οικονομικά) είμαστε για να την επιχειρήσουμε.
Ίσως θα έπρεπε να σκεφτεί και ο κύριος Λιανός μια πάρα πολύ μικρή υπέρβαση, που να βοηθήσει την ομάδα με ένα σούτιγκ γκαρντ - σκόρερ γιατί φάνηκε να μην μπορεί κανείς στα δύσκολα να βγάλει τα κάστανα απ' τη φωτιά (πιθανόν ο Μακ Λάουντ να μην έχει ακόμα τη φυσική κατάσταση εκείνη που χρειάζεται για να παίξει τον ηγετικό ρόλο που χρειάζεται η ομάδα αλλά ίσως και να μην μπορεί πιο πολύ...).
Αντικειμενικά υπάρχουν προσδοκίες από παίκτες που αποτέλεσαν τον κορμό μικρών εθνικών ομάδων να βγουν και να προσφέρουν (Γιάνκοβιτς, Γιαννόπουλος, Σαρικόπουλος κλπ) αλλά αν γυρίσουμε πίσω ας σκεφτούμε πόσοι παίκτες διεθνείς σε μικρές ηλικίες δεν έκαναν τίποτα σε μεγαλύτερες. Πάρτε για παράδειγμα την κορυφαία Εθνική Εφήβων των Ρετζιά, Καράγκουτη, Παπανικολάου κλπ που στέφθηκε και Παγκόσμια Πρωταθλήτρια. Θ' άξιζε τον κόπο να πάρουμε εκείνο το ρόστερ και να μετρήσουμε πόσοι από εκείνους τους παίκτες έμειναν στην επιφάνεια και πόσοι βυθίστηκαν στην ανυπαρξία. Θα είναι μια καλή ένδειξη του ποσοστού, που υπάρχει, για ν' αναδειχθεί ένας ταλαντούχος παίκτης και μάλιστα ίσως του μέγιστου ακρότατου αυτού του ποσοστού.
Από τη χθεσινή ομάδα του Πανιωνίου πάντως, ο μόνος που άφησε ελπιδοφόρες ενδείξεις ήταν ο Νιγηριανός φορ Ελονού. Αντιθέτως κάποιοι ήταν απογοητευτικοί τόσο πολύ (Ιωάννου) που αποκλείεται αυτή να είναι η πραγματική τους εικόνα (ελπίζω...).
Χωρίς να είμαι ο σπεσιαλίστας των μπασκετικών γνώσεων, θεωρώ ότι και στη θέση του πλέι-μέικερ, ο Μπατής δεν έχει τις βοήθειες και τις ανάσες που χρειάζεται από τους άλλους (Αθηναίου κλπ) με αποτέλεσμα όταν κουράστηκε, η πτώση του να παρασύρει όλη την οργάνωση της ομάδας, που θύμιζε ακούρδιστο μουσικό όργανο.

Πέρα από τις όποιες λεπτομέρειες, αγωνιστικές και τεχνικές, που δε θεωρώ τον εαυτό μου ικανό να παρουσιάσει, το βασικό σημείο είναι ότι η όποια αποδοκιμασία αυτής της προσπάθειας και η έλλειψη υπομονής και συμπαράστασης, μόνο κακός σύμβουλος είναι στην παρούσα φάση. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο, παρά υπομονή και συμπαράσταση. Είμαι σίγουρος ότι ο κύριος Λιανός αγαπάει αυτή την ομάδα και το μπάσκετ και εφόσον μπορεί, θα προσπαθήσει όσο παίρνει, να τη βοηθήσει.

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Δηλώσεις Στόρε μετά τον αγώνα με την Καβάλα

«Θα πρέπει να κάνουμε πιο κοντρολαρισμένες επιθέσεις και να μην ασχολούμαστε με τη διαιτησία. Tο γκολ που δεχθήκαμε στις καθυστερήσεις ήταν μια άτυχη στιγμή. Στο δεύτερο ημίχρονο ξεκινήσαμε αγχωμένοι, δεχθήκαμε και ένα δεύτερο γκολ, καταφέρνοντας όμως να μειώσουμε γρήγορα. Μετά όμως παίξαμε ανορθόδοξα, λες και είχαμε ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή μας. Παρ' όλα αυτά, δημιουργήσαμε κάποιες ευκαιρίες, αλλά δεν τις αξιοποιήσαμε. Η Καβάλα νίκησε δίκαια».

Προφανώς το πρώτιστο είναι να κοιτάμε να βελτιωθούμε, που εξαρτάται από μας και όχι να βελτιώσουμε τη διαιτησία, που δεν εξαρτάται από μας. Αλλά ας του πει κάποιος του κύριου Στόρε ότι παίζει στην Ελλάδα με την Καβάλα του Μάκαρου και όχι στο Γκέτεμποργκ και στο Μάλμε. Δυστυχώς το να φέρεσαι με αβρότητα, με σεβασμό στη δεοντολογία και με επαγγελματισμό που δεν θέλει να ρίχνει στους άλλους έστω και μέρος των αιτίων της αποτυχίας σου, εκλαμβάνεται στο δικό μας περιβάλλον σαν αδυναμία. Και οι καλοθελητές δεν θέλουν και πολλά να σε φάνε ζωντανό.