Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Τι λες αλλά και πως το λες...

Γερουσιαστής στο Κογκρέσο των ΗΠΑ μπλόκαρε για πρώτη φορά στην ιστορία, το ψήφισμα για την 25η Μαρτίου 1821 και την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης λόγω των δηλώσεων που αποδίδονται στον Υπουργό Αμύνης κο Καμμένο για το ότι θα γεμίσει η Ευρώπη Τζιχαντιστές αν η Ελλάδα δεν βοηθηθεί οικονομικά.

Είναι από τις περιπτώσεις που σημασία έχει αυτό που λες πως το εκφράζεις.

Αν ένα κράτος στις παρυφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης χρεοκοπήσει και βρεθεί μέσα στο χάος και την ουσιαστική ακυβερνησία, δεν είναι άραγε λογικό να γίνει έρμαιο των όποιων επικινδύνων στοιχείων θελήσουν να εκμεταλλευτούν αυτό το χάος;
Δεν αυξάνεται το σχετικό ρίσκο όταν μεγάλο μέρος της περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου βρίσκεται κάτω από αυτόν τον αναβρασμό, που μάλιστα επανειλημμένως έχει στοχοποιήσει Ευρωπαϊκά κράτη;
Δεν οφείλεις να τονίσεις στους συμμάχους σου αυτήν την επικινδυνότητα ώστε να δώσεις μεγαλύτερη έμφαση στην ανάγκη εύρεσης μιας κοινά αποδεκτής συμβιβαστικής λύσης στα υπό διαπραγμάτευση ζητήματα της δανειακής σύμβασης;

Αν όμως πας και λες:

"Αν οι εταίροι-πιστωτές προσπαθήσουν να χτυπήσουν την Ελλάδα, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα αναστείλει τη συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ» και θα στείλει τους μετανάστες που βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος στο Βερολίνο ...Θα είναι εξολοκλήρου ευθύνη της Ευρώπης, η οποία θα έχει χτυπήσει την Ελλάδα, αν ανάμεσα στους μετανάστες που θα προωθηθούν στην Ε.Ε. υπάρχουν και άτομα που βρίσκονται στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους".

τότε αντί να εκφράσεις τον ΥΠΑΡΚΤΟ κίνδυνο, απλά εκβιάζεις και απειλείς. Και η δράση φέρνει αντίδραση και μάλιστα αντίδραση ισχυροτέρων από εμάς και απ' ότι δείχνουν τα αποτελέσματα και αντίδραση και σε ευρύτερο χώρο από αυτόν στον οποίο διαπραγματευόμαστε. Και παράλληλα χάνουμε ένα ΥΠΑΡΚΤΟ και ΛΟΓΙΚΟ επιχείρημα της διαπραγμάτευσης. Και όταν κάνεις διαπραγμάτευση χρειάζεται διπλωματία και εξυπνάδα και όχι νταηλίκι και μαγκιά.

Και σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δουλειά του Υπουργού αμύνης να κάνει τέτοιες δηλώσεις μεσούσης της διαπραγμάτευσης. Ο Υπουργός Εξωτερικών, κος Κοτζιάς, αν μη τι άλλο, είχε τη σύνεση να εκφράσει το θέμα ως εξής:

"...θα υπάρξουν εκατομμύρια μετανάστες και χιλιάδες τζιχαντιστές που θα έρθουν στην Ευρώπη αν καταρρεύσει η Ελλάδα ... η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είναι αποσταθεροποιημένη".

Θα περίμενε κάποιος από τον κο Καμμένο μετά το συμβάν στο Αμερικανικό Κογκρέσσο να βγει και να διευκρινίσει τη δήλωσή του ΑΜΕΣΑ και μετά από αυτό να ασχοληθεί αποκλειστικά με τα καθήκοντα της αρμοδιότητάς του και μόνον ... ειδάλλως να πάει σπίτι του.

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Πανιώνια νέα του Σαββατοκύριακου

Τα κυανέρυθρα του Σαββατοκύριακου.

Κατ' αρχάς ποδοσφαιρικά, μπήκαμε στην εποχή που οι "μικροί" γίνονται κάθε χρόνο "μεγάλοι" και νικούν αβέρτα, τι Πανθρακικοί τους διαλυμένους ΠΑΟΚ, τι Λεβαδειακοί στο Αγρίνιο, τι Βέροιες τους Παναθηναϊκούς, που διεκδικούσαν και πρωτάθλημα. Είναι αυτές οι τελευταίες αγωνιστικές κάθε χρονιάς, που αν τις απομονώσεις, πολλοί που φυτοζωούν σε όλη την αγωνιστική περίοδο, ξαφνικά κάνουν εμφανίσεις πρωταθλητισμού...

Για τον Πανιώνιο το παρήγορο είναι ότι θα πάρει 3 ακόμα βαθμούς χωρίς κόπο μετά την αποχώρηση του ΟΦΗ αλλά θεωρώ ότι πια είναι μάλλον σίγουρο πως η κόκκινη γραμμή της σωτηρίας θα είναι στους 40 βαθμούς και ίσως πιο πάνω. 

Δικαίωση δουλειάς και ταλέντου η κλήση του Γιάννου στην Εθνική ομάδα και συγχαρητήρια στον κύριο Μαρκαριάν και στους συνεργάτες του, που βλέπουν χωρίς συλλογικές παρωπίδες την απόδοση των παικτών σαν το Γιάννου στο πρωτάθλημα. Μακάρι ο ποδοσφαιριστής να κάνει τη διεθνή καριέρα, που πιστεύω πως αξίζει και αν τελικά κάνει ντεμπούτο στην Ουγγαρία, να βοηθήσει τη χειμαζόμενη Εθνική ομάδα.

Για το μπάσκετ, τι να πούμε; Αναμενόμενη η ήττα και με τον Άρη και βέβαια τώρα είναι αργά για δάκρυα, αλλά αυτή η υπόθεση Γκίνγιαρντ και οι δηλώσεις Χουγκάζ είναι νομίζω το κερασάκι στην τούρτα της φετινής μας μπασκετικής απαξίωσης. Το ότι ο Γκίνγιαρντ είχε δηλωθεί deactivated και στην Injury Waiver List από 10-2, ήταν κάτι που μπορούσες να το δεις αν έμπαινες στο Ίντερνετ και έψαχνες λίγο, έτσι απλά. Και έστω να δεχθούμε ότι άλλαξαν κανονισμοί κλπ την τελευταία βδομάδα και οδήγησαν στο να μην μπορεί ο παίκτης να μεταγραφεί ελεύθερα, εγώ να ξαναρωτήσω, πως παίρνεις το ρίσκο να φέρεις έναν παίκτη που έχει τραυματιστεί τρεις φορές από τον Νοέμβριο, με τελευταία μέσα στο Φεβρουάριο; Τέλος πάντων, ας πούμε ότι ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται και για αυτό έγινε και τούτο με τον Γκίνγιαρντ αλλά μήπως μας λέει κάτι για την επόμενη μέρα και αυτό και πόσο κατάλληλοι είναι κάποιοι για ένα νέο ξεκίνημα μετά την πτώση;

Χρέος (συνέχεια..)

Αν δει κανείς το χρονοδιάγραμμα της αποπληρωμής του Ελληνικού χρέους, θα καταλάβει ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της ένα βουνό αποπληρωμών για το 2015 ενώ μετά αρχίζει το προφίλ της αποπληρωμής χρέους να γίνεται σχετικά πιο βατό.

Ένα σημαντικό στοιχείο του προφίλ του χρέους του 2015 είναι ότι δεν υπάρχει αποπληρωμή μέσα σε αυτό το χρόνο, για το δανεισμό από τις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις, που υποτίθεται ότι χρειάζεται την έγκριση δεκάδων κοινοβουλίων για την όποια διαφοροποίηση, που θα βοηθούσε την Ελλάδα για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. 
Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς πόσο υποκριτική και με άλλα ελατήρια είναι η συμπεριφορά κάποιων στα διάφορα Ευρωπαϊκά φόρουμ. 
Μεγάλο μέρος του χρέους είναι για βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια και προς το ΔΝΤ ενώ υπάρχει και ένα μέρος αποπληρωμής χρέους προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 20 Ιουλίου και 20 Αυγούστου, αυτά τα χρέη που είχαν εξαιρεθεί από το κούρεμα του 2012 και που κάποια από αυτά τρέχουν με επιτόκιο 6.10%.

Δεν ξέρω για ποια Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη μπορεί να μιλήσει κανείς, αν η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κεντρική της Τράπεζα αδυνατεί να ξεσφίξει τη θηλιά από το λαιμό ενός μέλους της. Φανταστείτε ποιο πρόγραμμα απαιτείτο να παραμείνει προς εφαρμογή, το οποίο παράλληλα με αυτό το βουνό αποπληρωμών, απαιτούσε από την Ελληνική κυβέρνηση την ίδια περίοδο να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3%. 

Ναι, βέβαια υπάρχει και η ποσοτική χαλάρωση, που θα μπορούσε να βοηθήσει. Πώς όμως αφού διέπεται από τον κανόνα ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να να αγοράσει κρατικά ομόλογα μιας χώρας πέραν του 33%, που κυκλοφορεί στην αγορά. Η Ελλάδα θα πέσει κάτω από αυτό το ποσοστό μόνον εφόσον πληρώσει τα ομόλογα, τα οποία λήγουν το καλοκαίρι. Συνεπώς δώρον-άδωρον και το μόνον που έμενε για να βοηθήσει την κατάσταση ήταν η δόση των 7.5 δις της πέμπτης αξιολόγησης του Μνημονίου, για την οποία προεκλογικά εζητούντο τα μέτρα του email Χαρδούβελη και σήμερα η λίστα που θα δοθεί στο Βερολίνο στη συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ.

Είναι να απορεί όμως κανείς πως λεγόταν ότι δεν χρειαζόμαστε αυτή τη δόση και προεκλογικά και μετεκλογικά, όταν βλέπαμε το βουνό των χρεών μπροστά μας. Διαπραγματευτικό χαρτί για να πετύχουμε κάτι καλύτερο; Ίσως. Το καλύτερο θα ήταν αν μπορούσαμε να πετύχουμε τη χρονική μετακύλιση των χρεών ή μέρους των χρεών προς την ΕΚΤ από το 2015 προς τα επόμενα δυο έτη. Ένα shaping του χρέους όπως αυτό που κάνουν στα τηλεπικοινωνιακά συστήματα για να χειριστούν τις εκρήξεις της κίνησης (bursts) χωρίς απώλειες. Αλλά ο κος Ντράγκι σου λέει ότι η ΕΚΤ έχει κανόνες... Η Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη πάντως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι εκδηλώνεται σωστά με το να σε δανείσουν οι εταίροι σου για να πάρεις τέτοια μέτρα, που μια οικονομία σε βαθιά ύφεση, θα την πάνε σε ακόμη βαθύτερη. Μπορεί να έχουμε τις αμέτρητες ευθύνες μας για την αρρώστια μας αλλά αν και ο γιατρός δίνει το φάρμακο σε υπερβολικές δόσεις, ο ασθενής δεν θα 'βρει γιατρειά ποτέ.