Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Σύγχρονες αποσταθεροποιήσεις, ασύμμετρες απειλές και σενάρια συνωμοσίας

Η Ρωσία στην παρούσα περίοδο είναι ίσως από τις εξαιρέσεις των χωρών που η οικονομία τους δεν έχει επηρεαστεί από την κρίση. Με άφθονες πλουτοπαραγωγικές πηγές, χωρίς "φούσκες" ακινήτων ή χρηματιστηρίου. Το χρηματιστήριο της είναι από τα πιο "φθηνά" και το νόμισμα κάθε άλλο παρά υπερτιμημένο. Η Ευρώπη σε μεγάλο βαθμό είναι εξαρτώμενη από τα καύσιμα που παράγονται στη Ρωσία και λόγω της μεγάλης παραγωγής δημητριακών και η διατροφική βιομηχανία σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τη Ρώσικη Αρκούδα. Σε πολλές αναλύσεις διαβάζω ότι η Ρωσία είναι από τις λίγες περιπτώσεις που δεν κινδυνεύουν από τον αποπληθωρισμό, δηλαδή από την πτώση της αξίας όλων των αγαθών και την υπερβολική άνοδο της αξίας του χρήματος, που δημιουργεί υφεσιακή αποδόμηση της οικονομίας.

Αυτή η Ρωσία επλήγη από τη σωρεία των μεγάλων πυρκαγιών πρόσφατα. Ένα από τα σενάρια για τα αίτια είναι σενάριο συνωμοσίας και δεν αποδίδει τις φωτιές στην κλιματική αλλαγή αλλά σε κλιματικά όπλα αποσταθεροποίησης της Ρωσίας από τους ανταγωνιστές της. Θα πει κάποιος, βαρεθήκαμε ν' ακούμε σενάρια συνωμοσίας. Μήπως βαρεθήκαμε τόσο πολύ και πάψαμε να τα πιστεύουμε σαν παγκόσμια κοινή γνώμη έτσι ώστε να δίνουμε λαβές στους αποσταθεροποιητές να δρουν έχοντας την προστασία ότι το ν' αποκαλυφθούν είναι δύσκολο και οι υπόνοιες θα πνιγούν κάτω από το σκοτεινό πέπλο, που θα δημιουργηθεί από την υποτιθέμενη μυθοπλασία των σεναρίων συνωμοσίας;

Να θυμηθούμε ότι και η δική μας αποσταθεροποίηση άρχισε κυρίως με τις εκατοντάδες παράλληλες πυρκαγιές του 2007, που ανάγκασαν τότε τον γραφικό και γλαφυρό τέως Υπουργό Δημοσίας Τάξης, Βύρωνα Πολύδωρα, να μιλήσει για ασύμμετρες απειλές, υπονοώντας σενάρια συνωμοσίας. Η Ελλάδα, τρία χρόνια από τότε, έχει μετατραπεί σε οικονομικό πειραματόζωο ελεγχόμενης χρεοκοπίας, αφού βέβαια εκτός των πυρκαγιών του 2007, μεσολάβησαν και άλλα σκάνδαλα και εκτροπές. Η Ελλάδα μάλιστα εμφανίστηκε σαν αποδιοπομπαίος τράγος για μήνες, τη στιγμή που αν κάποιος δει σήμερα το ΣΥΝΟΛΙΚΟ της χρέος, όχι μόνο το Δημόσιο, είναι μάλλον από τα χαμηλότερα της Δύσης.
Μήπως τελικά υπάρχουν σενάρια συνωμοσίας, που κάποιοι δεν θέλουν να πιστεύουμε για να καλύπτουν τις κινήσεις τους και βρίσκουν τρόπους να τα εμφανίζουν σαν υπερβολικές φαντασιώσεις μυθομανών κύκλων;
Ίσως...Είναι όμως επίσης σαφές ότι οι όποιες συνωμοσίες διαπλέκονται, δεν μπορούν να καρποφορήσουν αν δεν βρουν πρόσφορο έδαφος να ριζώσουν. Και το πρόσφορο έδαφος, στην περίπτωση της Ελλάδας το πρόσφερε πλουσιοπάροχα το κοινωνικοπολιτικό παρακμιακό πελατειακό σύστημα της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου