Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Αθλητικές αναμνήσεις της ημέρας από τα παιδικά χρόνια

Έπεσε σήμερα τυχαία το βλέμμα μου σε ένα από τα τεύχη της Αθλητικής Ηχούς που παρουσιάζει η gazzetta καθημερινώς από το ψηφιακό της αρχείο. Ήταν το σαν σήμερα, 17 Αυγούστου, τεύχος του 1970.

Το τεύχος αυτό περιέργως ήταν αποτυπωμένο στη μνήμη μου από παιδικές αναμνήσεις. Από μικρή ηλικία είχα μανία με το στίβο, όχι τόσο στο να κάνω ο ίδιος στίβο, αλλά στο να παρακολουθώ με μανία και να απομνημονεύω ρεκόρ, επιδόσεις, ονόματα αθλητών. Η Ελλάδα της τότε ανεπάρκειας της δεκαετίας του 60 δεν είχε καμμιά σχέση στις επιδόσεις της στο στίβο με την Ελλάδα που γνώρισαν οι επόμενες γενιές τη δεκαετία του 90 αλλά και την τρέχουσα. Η κυριώτερη διοργάνωση που είχαμε επιτυχίες ήταν αυτή των Βαλκανικών αγώνων, με κάποιες λίγες αναλαμπές. Στις δεκαετίες του 50 και του 60, η μετεμφυλιοπολεμική Ελλάδα είχε κάνει βήματα πίσω.

Πλην όμως εκείνη η ημερομηνία του 1970 κάτι έλεγε. Στο τεύχος της Αθλητικής Ηχούς της 17ης Αυγούστου 1970 αναγραφόταν το τέλος των Βαλκανικών Αγώνων Στίβου, που εκείνη τη χρονιά έλαβαν χώρα στο Βουκουρέστι.
Το φύλλο αυτό μου είχε μείνει στη μνήμη μου γιατί ήταν η τελευταία μέρα των διακοπών μας στο Λουτράκι, που πηγαίναμε για να πίνει νερό ο πατέρας μου, που είχε πέτρες στα νεφρά και του έκανε καλό. Εκείνη την εποχή, η τηλεόραση ήταν σπάνια και δεν γίνονταν μεταδόσεις αθλητικές σε έκταση και επίσης και οι εφημερίδες έφταναν αργά και δύσκολα εκτός Αθηνών ακόμα και στο κοντινό στην Αθήνα Λουτράκι. Είχα φαγωθεί να βρω την Αθλητική Ηχώ για να διαβάσω σε έκταση τα καθέκαστα των αγώνων ... τόσο που το εξώφυλλο με τους άθλους των Παπανικολάου, Μπαμπανιώτη και Τζωρτζή (το ίνδαλμά μου λόγω του παλληκαρίσιου τρόπου που αγωνιζόταν σαν αθλητής λάστιχο που έφθανε να τρέχει 400, 400 εμπόδια και δυο σκυταλοδρομίες στους αγώνες για να μαζεύει βαθμούς), μου χαράχθηκε στη μνήμη ανεξίτηλα.

Οι αγώνες αυτοί απετέλεσαν μάλλον χρονικό κόμβο για το στίβο. Άν και η Ελλάδα πήρε τη συνήθη για εκείνη την εποχή θέση, 4η, πήρε όμως μετά από μια δεκαετία πολλούς βαθμούς (91, πρώτη η Ρουμανία με 153) και αμέσως μετά απ' αυτούς τους αγώνες άρχισε μια αρκετά μεγάλη ανοδική πορεία και κάποια ταλέντα ξεχώρισαν και διεθνώς (Παγκόσμιο ρεκόρ Παπανικολάου, Πανευρωπαϊκό ρεκόρ και μετάλλιο ο Παπαγεωργόπουλος, 6ος στους Ολυμπιακούς ο Τζωρτζής, κατακτήσεις πρωτιών σε μετέπειτα Βαλκανικούς, βελτίωση ρεκόρ σε Ευρωπαϊκό επίπεδο).
Για να καταλάβουν οι νεότεροι την κατάσταση του Ελληνικού στίβου, σημειώνω ότι στις γυναίκες σε αυτούς τους Βαλκανικούς του Βουκουρεστίου, η Ελλάδα (που κατέβαινε μαζί με τους Κυπρίους αθλητές που τότε ανήκαν στον ΣΕΓΑΣ) είχε πάρει μόνον 8 βαθμούς. Ο Γυναικείος αθλητισμός στη δεκαετία ακόμα και του 80 αλλά κυρίως πιο μετά, έγινε η αιχμή του δόρατος και η κύρια δύναμη του Ελληνικού στίβου αλλά τότε ήταν ακόμα στα σπάργανα, εμποδιζόμενος και από τα ταμπού και τις διακρίσεις έναντι των γυναικών, που ήταν ακόμα ισχυρά στη χώρα μας. Να θυμηθούμε ότι πρωτοπόρος στο Γυναικείο αθλητισμό ήταν ο Πανιώνιος με τον αείμνηστο Ηλία Μισαηλίδη.

Στην τότε λοιπόν Ελλάδας της ανεπάρκειας, που ο ευδαιμονισμός δεν είχε πλήξει τις συνειδήσεις, τιμούσαμε απλά τους καθαρούς αθλητές, που μπορούσαν σε μεγάλους αγώνες να πιάνουν τις επιδόσεις τους και να αγωνίζονται με φιλοτιμία.

Στο ίδιο φύλλο της Αθλητικής Ηχούς συγκινήθηκα με δυο ακόμα θέματα:

  1. Αρθράκι για την προετοιμασία του Πανιωνίου υπό την επίβλεψη του Τζο Μάλλετ, που ανέφερε ότι θα βγάλει συμπεράσματα για την ενδεκάδα της ομάδας από τα φιλικά ματς και όχι από τα οικογενειακά διπλά. Το πρόγραμμα των φιλικών θα καταρτιζόταν ως τις 10 Σεπτεμβρίου. Βλέπεις τότε άρχιζαν όλα πιο αργά το φθινόπωρο, πρωταθλήαμτα, σχολεία κλπ.
    Γινόταν και αναφορά για δωρεάν παραχώρηση εμφανίσεων από τον Πανιώνιο στον Α.Ε. Τριγλίας. Άλλες εποχές, άλλες συνήθειες. Ήταν το καλοκαίρι πριν το μεγάλο Πανιώνιο του 71.
  2. Κάτι που ενισχύθηκε μετέπειτα αλλά ήταν και τότε καλύτερο από τον υπόλοιπο Ελληνικό αθλητισμό ήταν το μπάσκετ. Εκείνη την μέρα γινόταν αναφορά στη νίκη της Ελλάδας σε αγώνα προετοιμασίας με το ισχυρό μπασκετικά Ισραήλ με 94-91 με 8 πόντους του δικού μας Λάνθιμου, που είχα την τύχη να προλάβω να τον δω στο τεραίν αγωνιζόμενο.
Αυτά με αρκετή δόση αθλητικών παιδικών αναμνήσεων...

10 σχόλια :

  1. Ο Τζωρτζής, ήταν και το δικό μου ίνδαλμα. Ένας εργάτης-ήρωας του Ελληνικού στίβου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ πάντως μαζί με τον Τζωρτζή θυμάμαι και τον Παρή.
    Δέν ξέρω γιατί, αλλά τους έχω "πακέτο" στη μνήμη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ πάντως θα ήθελα να θυμίσω ότι ο Παρρής ήταν παρασάνγκας 10 κλάσεις καλύτερος, και στις αναμετρήσεις τους ο Τζιωρτζής τον κέρδισε μόνο μία φορά και μάλιστα στο απόγειο της καρριέρας του...
    Παρρρής: Εκπληκτική σωματοδομή, και φοβερά πνευμόνια, θεωρείτο από τους γνώστες τεράστιο ταλέντο... Τον έφαγε η άστατη ζωή..
    Υ.Γ.
    Γιά όσους δεν γνωρίζουν, ήταν ανακάλυψη του αείμνηστου Βαγγέλη Δεπάστα, αλλά εκείνη την εποχή ήταν ταυτόχρονα και προπονητής στον Απόλλωνα και τον έγραψε εκεί...
    Υ.Γ.2
    Σε ένα πανελλήνιο πρωτάθλημα προς το τέλος ης καρριέρας του, κατέβηκε στο δέκαθλο, και ήρθε τρίτος...Γιά τέτοια κλάση αθλητή μιλάμε...
    Υ.Γ.3
    Ο στάυρος ο Τζιωρτζής, σε αντίθεση με τα όσα λέγαν οι δημοσιογράφοι, δεν ήταν και ο καλύτερος χαραχτήρας, φτάνει να ρωτήσετε όσα παιδιά τον είχαν καθηγητή στα ΤΕΦΑΑ, αλλά και όσους είχαν τότε καλές σχέσεις με το στιβικό περιβάλλον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τζωρτζής-Παρρής, πηγαίνανε πακέτο!

    Πράγματι, ο Παρρής ήταν ταλεντάρα. Το 1978, στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στο Καραϊσκάκη, λίγο πριν την εκκίνηση στα 400 εμπόδια, ο Παρρής αντί να κάνει προθέρμανση, καθόταν στις εξέδρες δίπλα μου, και κάπνιζε το ένα τσιγάρο πίσω από το άλλο!

    Όταν οι άλλοι αθλητές έβγαζαν τις φόρμες τους κι ετοιμαζόντουσαν να λάβουν θέσεις, ο Παρρής άρχισε να πηδάει σαν το κατσίκι από τις εξέδρες, για να λάβει κι αυτός θέση!!!

    Εμένα μου άρεσε και ο Τόνγκας. Τι κορμί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ας παρελθοντολογήσουμε λοιπόν λίγο ακόμα. Λοιπόν Τζωρτζής και Παρρής συνέπεσαν αλλά κυρίως μετά το 74. Ο Τζωρτζής είναι μεγαλύτερος σε ηλικία 4-5 χρόνια και την περίοδο που αναφέρεται η δημοσίευση (1970) δεν υπήρχε στους στίβους. Στα 400 εμπόδια εκείνη την εποχή ήταν πίσω από το Τζωρτζη αν θυμάμαι καλά ένας αθλητής ονόματι Μπιρμπίλης.

    Ναι ο Παρρής είχε μεγάλα προσόντα αλλά στον πραγματικό αθλητή αυτό που μετράει είναι το κατά πόσο μπορεί να εκμεταλλευτεί το 100% των προσόντων του και αυτό ο Παρρής λόγω χαρακτήρα ποτέ δεν το έκανε, γι' αυτό και ποτέ δεν έπιανε τις επιδόσεις του σε μεγάλους αγώνες, γι' αυτό και ποτέ δεν πέτυχε κάτι σημαντικό σε αυτούς. Και ο Καλογιάννης είχε μεγαλύτερα σωματικά προσόντα από τον Περικλή τον Ιακωβάκη αλλά πλέον δεν τον θυμάται σχεδόν κανένας και σε καμμιά περίπτωση δεν έφθασε στο επίπεδο Ιακωβάκη.

    Για το αν ήταν καλύτερος ο Παρρής από τον Τζωρτζή δεν μπορεί κανείς να το συμπεράνει απόλυτα από τις μεταξύ τους αναμετρήσεις γιατί τους χώριζαν τότε ηλικιακά κάποια χρόνια και ο ένας λογικά ήταν στην αθλητική του κάθοδο, ο δε άλλος στην άνοδό του.
    Είναι το ίδιο σαν να συγκρίνουμε Κόε και Όβετ, τους δυο μεγάλους δρομείς ημιαντοχής της Βρετανίας, που ναι μεν συνέπεσαν με περισσότερες νίκες στην σύμπτωση της καρριέρας τους από πλευράς Κόε, αλλά κανείς δεν αμφιβάλλει για την αξία του μεγαλύτερου ηλικιακά Όβετ.

    Να φέρω και ένα άλλο παράδειγμα τέτοιας σύγκρισης που δεν μπορεί να δώσει απτά αποτελέσματα σε ένα άλλο Ελληνικό δίδυμο, Βερούλη και Σακοράφα.

    Ο Παρρής κατά τη γνώμη μου ήταν ένα δείγμα τελείως ερασιτέχνη αθλητή της εποχής, που μόνο με τα φυσικά τάλαντα και προσόντα του έκανε ότι έκανε. Και δεν εννοώ για φάρμακα κλπ όπως σήμερα γιατί τότε γενικά στην Ελλάδα δεν υπήρχε εκταση στο ντοπάρισμα (ίσως μόνο στις ρίψεις) αλλά στην προπόνηση και στον τρόπο ζωής.

    Λευτέρη εσύ είσαι σίγουρος τώρα πια που μεγάλωσες για τις κρίσεις που έκανες σαν μαθητής για τους καθηγητές σου στο σχολείο; Ρητορική ερώτηση για τις αναφορές στις κρίσεις των παιδιών του ΤΕΦΑΑ.

    Ένα τελευταίο για τον Παρρή. Συνέπεσε στον Απόλλωνα με τον Αρδίζογλου στο ποδοσφαιρικό τμήμα και είχαν πολλά κοινά, αφάνα μαλλί, τσιγάρα, μυαλά, φυσικά προσόντα κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Βερολυλη με την Σακοράφα ένα χρόνο διαφορά είχαν απλά η Βερούλη δεν είχε τα φυσικά προσόντα της Σακοράφα και ξεπετάχτηκε σαν ,ας πούμε αυτσάιντερ κι έφθασε πολύ ψηλά,Ηταν όμως και οι δύο πολύ σπουδαίες και μας έδωσαν μεγάλες χαρές

      Διαγραφή
  6. @ Αμαναμ
    Ο Θόδωρος ο Τόγκας...Τι παληκάρι...
    @ Ίωνα
    Είσαι αρκετά ενήμερος και μ'αρέσεις....
    Να σου πώ λοιπόν μία ανέκδοτη ιστορία..
    Μούλεγε ο συγχωρεμένος ο Βαγγέλης ο Δεπάστας πώς γνώρισε τον Παρρή...
    Μία μέρα που πήγαινε στη Σέριφο (Σερίφιος γαρ...), ο Παρρής δούλευε στο λιμάνι ναυτεργάτης, ήταν μάλιστα αρκετά μεγάλος,περίπου στα 20χρ... Του άρεσε η σωματοδομή, και του έκανε πρόταση να έρθει στη Ν.Σμύρνη γιά να προπονηθεί και ό,τι προκύψει...
    Την πρώτη μέρα που ήρθε, του βρήκε ένα ζευγάρι ελβιέλες, το έβαλε να κάνει λίγο ζέσταμα..
    Παίρνει το χρονόμετρο και τον έβαλε με τις ελβιέλες να κάνει ένα τετρακοσάρι...
    Του έπεσε το χρονόμετρο από τα χέρια...Στό καρβουνόχωμα και χωρίς καρφιά, ο Παρρής έκανε 49'' την ώρα που το πανελλήνιο ρεκόρ ήτανε 48''...
    Ο νοών νοήτω...
    Γιά τέτοιο ταλέντο μιλάμε...

    Υ.Γ.Όβετ vs Κόε...
    Ατελείωτες μάχες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λευτέρη, ο Παρρής όπως και ο Καλογιάννης αργότερα ήταν τεράστια φυσικά ταλέντα που δεν έφθασαν στο 100% της απόδοσης τους λόγω διαφόρων λόγων. Κατά τη γνώμη μου, ο Παρρής θα μπορούσε να πάει κάτω από 49'' τα 400 εμπ. και ο Καλογιάννης να πλησιάσει τα 48'' και να έχει σταθερή απόδοση γύρω στο 48.5''.

    Αντίθετα ο Τζωρτζής και θεωρώ και ο Περικλής Ιακωβάκης πρόσφατα, δεν είχαν τόσο μεγάλα φυσικά προσόντα αλλά είχαν τη θέληση του αθλητή να φθάσουν στο έπακρο των δυνατοτήτων τους με προπόνηση, επιμονή και υπομονή.
    Και αυτό το θεωρώ το ύψιστο ψυχικό προτέρημα στον αθλητισμό.
    Για το Τζωρτζή μπορεί να είναι αλήθεια τα σχετικά με τις συμπεριφορές που ανέφερες αλλά εγώ αυτό που διέκρινα στον αθλητή και το επαίνεσα είναι ότι σκιζόταν για την εθνική ομάδα και πολλές φορές και σε βάρος του δικού του αγωνίσματος. Υπήρχαν βαλκανικοί που κόντεψε να τρέξει όλες τις ταχύτητες από 100 ως 400 εμπ. και τις δυο σκυταλοδρομίες για να μαζέψει βαθμούς η Εθνική.

    Και κάτι άλλο σχετικό με το Τζωρτζή. Νομίζω όσοι είναι περίπου στην ηλικία της γενιάς μου (γεννημένοι από 60 ως 65) μπορεί να θυμούνται τον αδελφό του Τζωρτζή, γυμναστή στη ΛΑΝΣ. Αν θυμάμαι καλά έμοιαζαν και ιδιαίτερα. Εκτός και αν με απατάει η μνήμη μου.

    Ως προς το Όβετ/Κόε αν θυμάστε στο τέλος βγήκε ένας άλλος δρομέας, ο Κραμ και τους νίκησε και τους δύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Ιωνα
    Εκείνος ο (ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ, αλλα΄και ο πιό αδικημένος) προπονητής στην Εθνική (και αργότερα μόνος και αμισθί) στους δρόμους ημιαντοχής και αντοχής, ο Ιλόϊ, απεχθάνονταν τα ταλέντα... Όταν ρωτήθηκε γιατί, είπε ότι τα ταλέντα ΠΟΤΕ δεν προσπαθούν, κι εγώ θέλω μαχητές, όχι κότες...(ΧΑΧΑ, σωστός..)

    Πολύ σωστά θυμάσαι, ο αδελφός του Τζιωρτζή ήτα αυτός, και ήταν ΟΛΟΪΔΙΟΙ...

    Και μετά τον Στηβ Κραμ, ήρθε να πάρει τα πρωτεία η Αφρική...Αρχικά με εκείνον τον Κενυάτη(;) που έσπαγε τα παγκόσμια ρεκόρ κάθε βδομάδα, τον Χένρυ Ρόνο, (Στα στηπλ, πηδούσε τη λίμνη με το ένα πόδι όπως το τριπλούν!!!) και αργότερα με τους Μαροκινούς...(Αουϊτα,κλπ...)

    Αλησμόνητες εποχές, κολλάγαμε στο γυαλί σαν τρελλοί να δούμε εκείνες τις Ομηρικές μάχες...

    Υ.Γ. Παρ'όλο το Αλτσχάϊμερ, τα θυμάμαι ακόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τον Παρρή, τον έφαγε η άστατη ζωή.
    Ήταν αυτός που του εμπιστεύτηκε τα αδέλφια Βλάση, από τη Σύρο.
    Τον Νασο και τον Πέτρο.
    Πολίστες αξιώσεων κι οι δύο.
    Και δύο πανέμορφα πλάσματα.
    Ο Πέτρος έφυγε απ τη ζωή γύρω στα 23 ή 25 από ναρκωτικά.
    Ο δε Νάσος ήταν ο πρώτος Έλληνας που έφυγε από ειτζ, ως σύντροφος του αειμνήστου Μπίλι Μπο.
    Αυτή την προστασία τους προσέφερε ο κύριος Παρρης!!!
    Σε αυτούς τους δρόμους και τα μονοπάτια τους έριξε.
    Θυμάμαι το 1984 με 1985 που όλοι μας αράζαμε στη Fontana στο Πασαλιμάνι, πως εκμεταλλευόταν την ομορφιά των δύο παιδιών για άγρα δεσποινίδων και αγνώστης συνέχειας κατάληξη!!!
    Μετά λύπης μου ξανά αυτή την αναφορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή