Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Συνάδει με το προφίλ του Πανιωνίου να γίνει υπέρμαχος του περαιτέρω αφελληνισμού του ποδοσφαίρου της χώρας;

Διαβάζω στο sentragoal ότι ο Πανιώνιος κατέθεσε αίτηση στην Επιτροπή Ιδιότητας του ποδοσφαιριστή στην ΕΠΟ (τη συνυπογράφουν οι Μπερνάρ Κουμορτζί και Σουλεϊμόν Ομο) για εφαρμογή της συνθήκης Κοτονού και στο ελληνικό ποδόσφαιρο, για εξομοίωση των όρων και προϋποθέσεων εργασίας των Αφρικανών ποδοσφαιριστών με αυτές των κοινοτικών. Η συνθήκη Κοτονού είναι μια γενική συνθήκη μεταξύ Ε.Ε και Αφρικανικών χωρών για εμπορική συνεργασία και ανάπτυξη. Σε επίπεδο ποδοσφαίρου δεν έχει εφαρμοσθεί στην Ελλάδα.

Καταλαβαίνω ότι οι σχεδιασμοί του Πανιωνίου για εξεύρεση ταλέντων στην Αφρική και επιχειρηματική και αγωνιστική εκμετάλλευσή τους, πιθανόν περνάει από την εφαρμογή αυτής της συνθήκης στα καθ' ημάς, ώστε να κάνει πιο ελκυστική την ένταξη νέων ταλαντούχων Αφρικανών ποδοσφαιριστών στην ομάδα.
Από την άλλη όμως, μια τέτοια αφαρμογή θα επιφέρει το συνωστισμό φθηνών Αφρικανών ποδοσφαιριστών σε όλες τις ποδοσφαιρικές κατηγορίες και την προφανή αποφυγή επένδυσης των ομάδων σε ακαδημίες που θα προσπαθούν να βγάλουν Έλληνες ποδοσφαιριστές.

Ο ρόλος του Πανιωνίου είναι ιστορικός στον αθλητικό τομέα της Ελλάδας και σαφώς δεν μπορεί να βλέπει σε στενά συλλογικά και επιχειρηματικά πλαίσια το αθλητικό γίγνεσθαι της χώρας. Κάποιος θα πει σαν αντίλογο ότι μιλάμε για συνθήκη της Ε.Ε. στην οποία ανήκει η χώρα. Δεν ξέρω πόσο υποχρεωτική για τις χώρες-μέλη είναι η συγκεκριμένη συνθήκη και κατά πόσο είναι υποχρεωτική σε εργασιακούς τομείς όπως το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Στην Ε.Ε του ελεύθερου ανταγωνισμού και των ανοικτών αγορών (ναι αυτών που έχουν φέρει την Ευρώπη στην "όμορφη" κατάσταση, που ζούν στη συγκεκριμένη χρονική περίσταση οι εργαζόμενοί της...) μάλλον κάποια στιγμή τέτοια θέματα, αργά ή γρήγορα γίνονται υποχρεωτικά. Σαν φίλαθλος του Πανιωνίου όμως δεν θα ήθελα ο ιστορικός αυτός σύλλογος να είναι η αιχμή του δόρατος για ν' ανοίξει ο ασκός του Αιόλου σε ένα ακόμα ζήτημα που οδηγεί σ' αφελληνισμό τον ελληνικό αθλητισμό. Καμμιά διάθεση μομφής έναντι των συμπαθέστατων και άξιων αφρικανών ποδοσφαιριστών μας, που θέλησαν να διεκδικήσουν εργατικά δικαιώματά τους με βάση μια υπάρχουσα εμπορική συνθήκη. Σαν σύλλογος θα προτιμούσα, αν μη τι άλλο, να μέναμε στα παρασκήνια. Στο κάτω-κάτω, Ελληνικό είναι το πρωτάθλημά μας και κανένας δεν θα ήθελε να βλέπει απλά ομάδες Ελληνικής ιδιοκτησίας χωρίς Έλληνες ποδοσφαιριστές (πχ μας αρέσει αυτό πθ βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στον Άρη;) και κανείς δεν θα ήθελε η κάποια άνοδος των Ελληνικών Εθνικών ομάδων την τελευταία δεκαετία να υπονομευθεί για συλλογικά ή επιχειρηματικά συμφέροντα.

ΥΓ: H sentragoal αναφέρει επίσης την απόκτηση ενός ταλαντούχου δεξιού μπακ / χαφ, του Παναγιώτη Σπυρόπουλου από τον Αήττητο. Τον καλωσορίζουμε.
Νομίζω όμως σε συσχέτιση με τα παραπάνω, ότι για να παίζουν οι "Σπυρόπουλοι" και να αναδεικύουν το όποιο ταλέντο τους και να φθάνουν σε Εθνικές ομάδες, καλή ώρα όπως ο Τζαβέλας και ο Μανιάτης, θα πρέπει λίγο να κάνουμε κράτει στις ΄"εισαγωγές" και στους "κοινοτικούς" ή τους υπό συνθήκη "κοινοτικούς".

16 σχόλια :

  1. πιστευω οτι ο αριθμος ελληνων παικτων περιοριζεται στο ποσους αξιολογους αλληνες μπορεις να βρεις και οχι στο εαν οι αφρικανοι λογιζονται ως κοινωτικοι η ξενοι. εαν περασει η κοτονου στην ελλαδα, θα ειναι περισσοτερο εις αντικατασταση αφρικανων απο κοινωτικους παρα αφρικανων απο ελληνες. καμια ομαδα δεν θα ηθελε ξενους εαν υππηρχε επαρκης προσφορα ελληνων επιπεδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εννουσα οτι κοτονου σημαιενι περισσοτερο οτι θα παιζουν αφρικανοι αντι ευρωπαιοι. ετσι οως εκφραστικα παραπανω βγαινει το αντιθετο, σορρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. OK, το κατάλαβα. Απλά νομίζω ότι για το ελληνικό πρωτάθλημα ισχύουν τα ίδια για όλους, κατά συνέπεια ο ανταγωνισμός του να βρεις καλύτερους ποδοσφαιριστές αν αντλεις υπό τις αυτές συνθήκες δεν αλλάζει. Θέλω να πω αυτούς τους Έλληνες παίκτες έχουμε, όσους έχουμε, μ' αυτούς θα παίξουμε. Θα είναι χαμηλότερο το επίπεδο ανταγωνισμού στο εγχώριο πρωτάθλημα, ας είναι και τί έγινε; Πρωτάθλημα της χώρας είνα εξάλλου, θ' αντανακλά και το επίπεδο του ποδοσφαίρου της χώρας, τι να κάνουμε;

    Αν μπορείς να πάρεις τους φθηνούς και καλούς Αφρικανούς σαν κοινοτικούς γιατί να προσπαθείς στις ακαδημίες να βγάλεις ταλέντα και να μη γεμίσεις την ομάδα με Αφρικανούς όπως καλή ώρα κάνει ο Άρης τώρα με τους κοινοτικούς.

    Από την άλλη καταλαβαίνω το επιχείρημα σου σε σχέση με την οδηγία της UEFA που θα βάλει πλαφόν χρησιμοποίησης ντόπιων ποδοσφαιριστών και ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες των ομάδων (δεν είμαι σίγουρος αν είναι δυο διαφορετικά πλαφόν ή το πρώτο μόνο ή το δεύτερο μόνο. Αν είναι το δεύτερο τότε οι ακαδημίες μπορεί να έχουν ...Αφρικανούς για παράδειγμα...οπότε δώρον άδωρο η οδηγιά "εθνικιστικά" αν κάτι σημαίνει αυτό...).
    Με την οδηγία της UEFA τότε πιθανόν όντως οι Αφρικανοί με βάση τη συνθήκη αυτή να παίρνουν τις θέσεις μόνον κοινοτικών αφου οι άλλες θέσεις θα είναι ρεζερβέ.

    Σε κάθε περίπτωση, εφόσον δεν είναι αναγκαία η υποστήριξη της ΠΑΕ στην ΕΠΟ, θα καταλάβαινω να γίνει η αίτηση των παικτών μας, αλλά δεν θα ήθελα να πρωτοστατεί ο Πανιώνιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τι απέγιναν τα προβλήματα υγείας (καρδιάς) του Όμο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τους Έλληνες τους φτειάχνεις. Αν δεν υπάρχουν έλληνες επιπέδου τότε σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα στην εξέλιξη των ελλήνων-ταλέντων. Αυτό σημαίνει ότι έχουν πρόβλημα οι υποδομές μας.

    Με το να κυνηγήσουμε την εξομοίωση πολύ απλά διαλέγουμε την εύκολη λύση, κλείνουμε τα μάτια στα προβλήματα των υποδομών και αρχίζουμε ένα σαφάρι στην Αφρική.

    Οι κοινωτικοί και οι ξένοι θα πρέπει να κάνουν τη διαφορά και όχι να γεμίζουν τρύπες.
    Από την άλλη καταλαβαίνω ότι οι παράγοντες των ομάδων των μικροτέρων κατηγοριών παλιά ζητούσαν τα κέρατα τους για ένα ταλεντάκι. Η είσοδος των κοινωτικών εξορθολόγισε κάπως τις τιμές αυτές.

    Όμως το γεγονός παραμένει. Ο Πανιώνιος τα τελευταία χρόνια δεν παράγει παίκτες μέσα από τις ακαδημίες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ερχονται κανονισμοι αμεσα για ελληνες
    δεν θυμαμαι καλα τα νουμερα αλλα νομιζω ξεκιναμε με μεγιστοποιηση ροστερ συνολικου στους 27 εκ των οποιων οι 8 να ειναι ελληνες. στη συνεχεια το νουμερο αυτο ανεβαινει σταδιακα καθε χρονο. ειναι προταση μεσα στη λιγκα, η οποια θα περασει (εκτος εαν ερθει ο καννελοπουλος που δεν ξερω τι θα γινει).

    ΥΓ. οταν λεμε ελληνες εννουμε το λεγομενο "γιγενής" με βαση ορισμο της ουεφα. δηλ οχι απαραιτητα παικτες με δικαιωμα συμεμτοχης στην εθνικη, αλλα παικτες που εχουν αγωνιστει στην ελλαδα καποια χρονια σε ηλικιες τυπου 17 εως 21 νομιζω, η κατι τετοιο. αρα μπορει να θεωρηθουν "ελληνες" και παικτες οπως ο παλιος δικος μας κοντη, η ο σκουρτης νομιζω επισης (εαν οχι τωρα σε κανα χρονο ισως)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δηλαδή σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ουεφα ο Μέσι είναι ισπανός (και μάλιστα καταλανός) γηγενής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. http://www.exedrasports.gr/football/superleague/article/?aid=69477
    Σοβαρος δειχνει ο δικος μας ''Ελληνας''.Μακαρι ναναι η φετινη εκπληξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σοβαρός αλλά μερι στιγμής σύμφωνα με τα λεγόμενα του ο "Έλληνας" μας πιάνει θέση ξένου. Ομο, Κουμορτζί, Σκούρτης, Οσέι (;), που σημαίνει ότι μένει προς το παρόν μια θέση κενή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μια παρατηρηση: Για το φίλαθλο κοσμο ο έλληνας δεν είναι αυτός που νομικά ορίζεται σαν γηγενής από την Ουεφα. Ο έλληνας φίλαθλος το ίδιο θα αισθάνεται είτε στην ομάδα του παίζουν 11 κοινοτικοί είτε με το αν παίζουν 11 γηγενείς τύπου (φυσικά όχι της αξίας) Μέσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ε, ας πάρουμε και κανένα κοινοτικό ή με κοινοτικό διαβατήριο...
    Kai o Οσέι δεν έχει υπογράψει ακόμα και απορώ πως θα υπογράψει όταν έχει ακόμα συμβόλαιο με τη Χάιφα που είχε δώσει αρκετα χρήματα για να τον αγοράσει; Ίσως μιλάμε για δανεισμό ή κανένα τρελλό οψιόν για τους Ισραηλινούς αν μεταγραφεί ξανά...
    Ίσως ξέρει ο Timoros, που μοιάζει πιο ενήμερος όλων, πάντα. Αν ναι, θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε. Για να μην κάνουμε υποθέσεις και αδικούμε κόσμο δηλαδή...
    Αλήθεια με τον Πάλιτς τι έγινε; Θέμα χρημάτων ή ικανοτήτων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ξεφτίλα το παιδάκι να έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Κρήτη και να μη του δίνουμε υπηκοότητα (δεν το λέω ως Πανιώνιος αλλά ως Έλληνας πολίτης) - βέβαια αυτό σηκώνει μεγάλη κουβέντα για την οποία δεν έχω όρεξη αυτή τη στιγμή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ναι είναι ίσως από τις υπερβολές που υπήρχαν και "εκτόπιζαν" ανθρώπους που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και δεν είχαν ποτέ γνωρίσει άλλη πατρίδα. Από τηυν άλλη υποθέτω ότι ένας άνδρας που ενηλικιώθηκε στην Ελλάδα θα έπρεπε να παίρνει αυτόματα στην ενηλικίωση του την Ελληνική υπηκοότητα. Για λόγους ισονομίας, οι άνδρες θα έπρεπε να υπηρετήσουν στον Ελληνικό στρατό. Στην περίπτωση του Σκούρτη δεν ξέρω τι ακριβώς ισχύει.
    Δυστυχώς Vyruss τέτοιος όρος, υπηκοότητα δεν υπάρχει στο Ελληνικό δίκαιο και θα έπρεπε να εισαχθεί παράλληλα με τον υπάρχοντα όρο της ιθαγένειας. Η υπηκοότητα θα έπρεπε να χορηγείται κατά πιο ελαστικό τρόπο, όπως νομίζω ισχύει σε Αγγλία.
    Τέλος πάντων είναι μεγάλο θέμα στο οποίο κάθε άλλο παρά ειδήμων είμαι και σίγουρα έχει πολλές πτυχές. Πάντως ο Σκούρτης έχει ήδη παίξει νομίζω σε μικρές εθνικές της Αλβανίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. aymfono me tin idea ypikootita na apaitei stratiotiki thiteia
    an mi ti allo gia to poso tha gelaso pou tha adeiasei h vouli apo 80 me 100 vouleutes

    ΑπάντησηΔιαγραφή