Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Μια μικρή εποπτεία των προβλημάτων που καθιστούν μη βιώσιμο το ασφαλιστικό

Παρακάτω παραθέτω κάποια νούμερα σαν μια εποπτεία των μεγεθών που αφορούν την προσπάθεια αναζωογόνησης του ασφαλιστικού μας συστήματος και που ίσως βοηθάει να δούμε πόσο αναγκαία ή μη αναγκαία είναι κάποια μέτρα:

Η εισφοροδιαφυγή υπολογίζεται σήμερα στα 9 δις και η προσδοκία του νέου νομοσχεδίου είναι να την κατεβάσει ως το 2014 στα 6 δις.
Οι δαπάνες για την υγεία ανέρχονται στα 10,5 δις. Υπολογίζεται ότι οι υπερτιμολογήσεις διπλασιάζουν τα έξοδα για ιατρικά υλικά.

            ΑΥΞΗΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ*
Υγειονομικό υλικό                 31,11%
Φάρμακα                                46,81%
Αντιδραστήρια                       56,79%
Ορθοπεδικό υλικό                   71,5%
Λοιπά                                      118,3%
*Οι αυξήσεις έγιναν την τετραετία 2005-2008



Ο στόχος του νομοσχεδίου είναι να κατεβάσει τις δαπάνες υγείας κατά 2,8 δις.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων θα προσφέρει έσοδα 1,8 δις .... δηλαδή περίπου το 1/6 της σημερινής εισφοροδιαφυγής...
Η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης θα προσφέρουν 2,5 δις δηλαδή λιγότερο από το 1/3 της εισφοροδιαφυγής...

Νομίζω είναι φανερό ότι σε ένα κράτος με σοβαρούς μηχανισμούς ελέγχου θα ήταν περιττές οι περικοπές συντάξεων. Και είναι επίσης φανερό το ειδικό βάρος της κάθε κατηγορίας προβλήματος στη μη βιωσιμότητα του παλιού ασφαλιστικού συστήματος.

Και εύλογο είναι το ερώτημα αν προϊούσας της πάταξης της εισφοροδιαφυγής και της μείωσης των εξόδων ιατρικών υπερτιμολογήσεων, θα αρθούν οι περικοπές των συντάξεων. Υποτίθεται ότι το έχει βάλει στο τραπέζι η κυβέρνηση για τη 13η και 14η σύνταξη, αλλά ο νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων, ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ.

5 σχόλια :

  1. Ρε συ Ιωνα, το βασικό για να πάει καλά το ασφαλιστικό είναι να δουλεύει όλος ο κόσμος και μάλιστα σε 8ωρο, ώστε να έχουν έσοδα τα ασφαλιστικά ταμεία. Οσο έχουμε ανεργία του 14%, όσο δουλεύει ο κόσμος τετράωρα ή και μονόωρα (όπως οι καθαρίστριες στα σχολεία) όσο δουλεύουμε 8-9 μήνες το χρόνο όπως οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, οι αναπληρωτές αλλά και όλοι οι καθηγητές στα φορντιστήρια, το ασφαλιστικό θα έχει πρόβλημα.

    Αν μια κυβέρνηση ενδιαφέρεται για το ασφαλιστικό θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει δουλειά σε όλο τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό. Αν το κάνει αυτό θα λύσει και το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής γιατί θα αισθάνομαι άνετα εγω να καταγγείλω τον εργοδότη που δε μου βάζει ΙΚΑ. Ενω τώρα δεν μπορώ γιατί μου κλεινει το μάτι και μου δείχνει μια σειρά ανέργους λέγοντας μου ότι αν τολμήσω να το κάνω θα με απολύσει και θα προσλάβει κάποιον από όλους αυτούς που θα δεχτούν να δουλέωουν χωρίς ΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει και η άλλη λύση. Αν δεν θέλουμε το "διεφθαρμένο" και αποδιοργανωμένο κοινωνικό κράτος, ας πάμε τότε ριζικά προς την άλλη μεριά.

    Καθόλου εισφορές των εργοδοτών για ασφαλιστικό πλην της βασικής σύνταξης. Οι εισφορές των εργαζομένων πλην βασικής σύνταξης προστίθενται στο μισθό τους και εναπόκειται στους εργαζομένους αν θ' ασφαλιστούν για σύνταξη μέσω της αποταμίευσης, της ιδιωτικής ασφάλισης κλπ. Τέρμα τα ταμεία και η ασφάλιση της Υγείας να γίνεται μέσω ΕΣΥ, που θα λαμβάνει όλες τις αντίστοιχες εισφορές.
    Και οι εργοδότες που φωνάζουν θ' ανασάνουν και θ' απαλλαγούμε από τα διεφθαρμένα ταμεία και ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες για τα γεράματά του και δεν εναπόκειται στο ποιος θα τζογάρει τα λεφτά του σε τοξικά ομόλογα. Θα τονωθούν και οι καταθέσεις στις τράπεζες με νέα προϊόντα, θα τονωθεί και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων χωρίς να χρειάζονται απολύσεις και μειώσεις μισθών.

    Ίσως φαίνεται πολύ απλό όπως περιγράφεται. Σίγουρα δεν είναι αλλά μήπως είναι καλύτερα από τις ερμασφρόδιτες μεταρρυθμίσεις χωρίς μέλλον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ίωνα, το καθαρά καπιταλιστικό μοτέλο "ο καθένας για την πάρτη του", εφαρμόζεται στην Αμερική σε μαγάλο βαθμό και έχει απίστευτα προβλήματα. Θεωρώ ότι ένα πολιτισμένο κράτος οφείλει να εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των "γερόντων" με ένα οικονομικά ορθολογικό και βιώσιμο τρόπο και, βέβαια, μπορεί (και πρέπει) να δίνει κίνητρα για επιπλέον, προσωπικές λύσεις (όπως τα 401κ εδώ), επιβραβεύοντας αυτούς που προνοούν.
    Βασίλη, το πρόβλημα με την εισφοροδιαφυγή / φοροδιαφυγή είναι πως, μετα χρόνια, έχει γίνει συστατικό του συστήματος. Η πάταξη του φαινομένου, αυτόματα, θα έχει επιπτώσεις, ίσες με άυξηση του κόστους. Άρα, πρέπει να γίνει προσεκτικά ουτως ώστε οι διαταράξεις να κρατηθούν χαμηλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Cdu, γνωρίζοντας τα προβλήματα τέτοιων μοντέλων στην Αμερική, εν πρώτοις διαχώρισα την Υγεία την οποία ενέταξα πλήρως στο ΕΣΥ πέραν των ταμείων με τη διαφθορά και τις δυσλειτουργίες που θα γίνουν κολοσσιαία χειρότερες στον τομέα της Υγείας, τώρα με την πλήρη ενοποίησή των.
    Ένα ΕΣΥ με πολύ λιγότερα μαύρα χρήματα και φακελάκια που θα τροφοδοτεί την περίθαλψη των ασθενοτέρων από την χρέωση ανώτερων πχ ξενοδοχειακών υπηρεσιών επιθυμητών στους πλουσιότερους. Ένα ΕΣΥ που δεν θα στιβάζει αναπήρους με εξιτήρια απο το ΕΣΥ στις υγεονομικές επιτροπές του ΙΚΑ για να πάρουν την άδεια ή το επίδομα τους όταν η αναπηρία τους και το ποσοστό της είναι ήδη επικυρωμένο από ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ. Ένα ΕΣΥ με αποκλειστική φροντίδα στην περίθαλψη και όχι στο πως να κρατηθούν κερδοφόρα τα ταμεία για να παράσχουν συντάξεις.

    Από την άλλη πλευρά μίλησα για την παραμονή της ύπαρξης της Βασικής Σύνταξης, που έτσι και αλλιώς με το νέο νόμο είναι η μόνη που εγγυάται το κράτος.
    Αν είναι όμως οι επικουρικές συντάξεις των ταμείων που θα βασίζονται πια σε αναλογιστικές μελέτες σε όλο το εργασιακό βίο του εργαζομένου, να αποτελέσουν μια ακόμα κοροϊδία και μια ακόμα λεηλασία των χρημάτων του κόσμου στο έλεος του τζογαρίσματος του όποιου ΔΣ των ταμείων αυτών, που κανείς δεν εγγυάται τη μη διαφθορά τους και στο μέλλον, τότε κύριοι εκκαθαρίστε ΤΩΡΑ ότι οφείλεται και ξεκινήστε από μηδενική βάση για αυτό τον τομέα των συντάξεων καλύτερα, δίνοντας στους εργαζομένους όταν βγουν στη σύνταξη το ότι σήμερα τους χρωστάτε και από δω και μπρος περάστε στους μισθούς τους τις εισφορές τους σαν επίδομα αυτασφάλισης. Ας ανεβεί λίγο η βασική σύνταξη σε βάρος της επικουρικής.
    Λένε ότι είναι ικανοί να ορθολογίσουν κάπως το σύστημα και ότι σε 4 χρόνια θα έχουν πιάσει το 1/3 της τωρινής εισφοροδιαφυγής όμως από την άλλη κατ' ουσίαν προωθείται η εργασία με αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και σχεδόν η ολότητα των νέων προσλήψεων ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Αλλά και αν οι προβλέψεις τους είναι αληθινές για να φτάσουν σε αυτό το σημείο θα έχουν συρρικνώσει χωρίς γυρισμό τις συντάξεις και θα έχουν ανεβάσει τα όρια (ναι υπάρχει και ο υπολογισμός των ορίων βάσει του προσδοκίμου ζωής) σε τέτοιο βαθμό που μάλλον θα φαντάζει αστεία (καλύτερα τραγέλαφος)η υπόθεση του ασφαλιστικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ερώτηση απλή: Λύση του ασφαλιστικού με μεγάλη ανεργία ή με μορφές υποεργασίας (και όχι υποαπασχόλησης) γίνεται;

    Κατά τη γνώμη μου όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή