Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Όσοι πίνουν γάλα ζουν περισσότερο. Να το πιστέψουμε;

Νέα Βρεταννική έρευνα δείχνει ότι όσοι πίνουν γάλα μειώνουν κατά 15% - 20% τις πιθανότητές τους να πεθάνουν από καρδιά, εγκεφαλικό, καρκίνο ή διαβήτη.
Το γάλα έχει κατηγορηθεί ως εν γένει ανθυγιεινή τροφή για τους ενήλικες και ακόμα και αυτή η έρευνα δεν αποκλείει ότι συντελεί μάλλον στην κακοήθεια του προστάτη.

Το θέμα είναι ότι για διάφορα τρόφιμα έχουμε δει κατά καιρούς να εμφανίζονται αποτελέσματα ερευνών που τα επαινούν ως ευεργετικά και πολλές φορές μάλιστα σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη που επικρατεί ή ακόμα και με την ως τότε επιστημονική αντίληψη επί του θέματος.

Έτσι έχουμε δει έρευνες που τονίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας ή τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του καφέ. Κάποιες φορές έχουν βγει φήμες ότι τέτοιες έρευνες στηρίζονται πλουσιοπάροχα σε πολυεθνικές εταιρίες που σχετίζονται με την παραγωγή του συγκεκριμένου τροφίμου ή ποτού. Οι φήμες τείνουν να παρουσιάσουν τέτοιες έρευνες ως κατά παραγγελία γενόμενες.

Δεν θέλουμε να κατηγορήσουμε την πρόσφατη έρευνα για το γάλα γιατί δεν έχουμε και στοιχεία για κάτι τέτοιο, αλλά δυστυχώς η πρακτική δείχνει ότι ακόμα και αν οι έρευνες αυτές είναι πράγματι στηριγμένες σε αντικειμενικά και επιστημονικά δεδομένα, συνήθως στηρίζονται σε στατιστικά δείγματα, που είναι μικρά και ίσως όχι πλήρως αντιπροσωπευτικά για να παράσχουν την επιστημονική επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων. Έτσι συναντάμε το φαινόμενο, η επόμενη έρευνα να καταλήξει σε αντίθετα αποτελέσματα και το όλο σκηνικό να θυμίζει το παιδικό παιχνίδι της "κολοκυθιάς".

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου