Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Ψεκασμός κατά δάκου ... και ανθρώπων;

Από τα τέλη Ιουνίου υπάρχει μεγάλος θόρυβος σχετικά με την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να εγκρίνει τη χρήση του φυτοφαρμάκου Lebaycid της Bayer για τον ψεκασμό κατά του δάκου της ελιάς. Η χρήση του φυτοφαρμάκου έχει απαγορευτεί από την Ε.Ε. από το 2004 και στην Ελλάδα δόθηκε 3ετής παράταση κατ' εξαίρεση για να εξαντλήσει τ' αποθέματα που είχε την ημερομηνία της απαγόρευσης.

Τέλη του 2006 γίνεται όμως νέα παραγγελία 200.000 λίτρων του φυτοφαρμάκου, που παραλαμβάνεται το 2007, λίγους μήνες προ του τέλους της παράτασης που έδωσε η Ε.Ε. Είναι προφανής η σκοπιμότητα που εξυπηρέτησε μια τέτοια παραγγελία και αυτοί που ήταν υπεύθυνοι θα έπρεπε να κληθούν να δώσουν λόγο της πράξης του, που αποβαίνει σαφώς εις βάρος της υγείας του Ελληνικού λαού και των οικονομικών συμφερόντων του κράτους. Αγόρασαν ένα φυτοφάρμακο, του οποίου η άδεια χρήσης κανονικά έληγε μετά λίγους μήνες...Γιατί κύριοι χρησιμοποιήσατε έτσι τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου;

Το Υπουργείο έρχεται λοιπόν και ζητάει λόγω ύπαρξης αποθεμάτων, που επαναδημιούργησε με την αγορά του 2006, νέα παράταση χρήσης του φυτοφαρμάκου και το 2007 και το 2008 αλλά έρχεται και φέτος και δίνει κατ' εξαίρεση έγκριση χρήσης λόγω αποθεμάτων και σε σχετικές επερωτήσεις, υπεύθυνοι του υπουργείου κομπορρημονούν περί χρηστής διαχείρισης, που σέβεται τα χρήματα του Έλληνα πολίτη και δεν τα κατασπαταλά.

Δεν υπάρχει όμως καμμιά πρόνοια για το ότι η χρήση του Lebaycid ανιχνεύεται στο τελικό προϊόν και υπάρχουν όρια τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα τα υπερβεί το ελληνικό ελαιόλαδο με αποτέλεσμα την πτώση της τιμής πώλησής του ή την αδυναμία εξαγωγών του;
Δεν γίνεται καμμιά αναφορά για τις επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών από την αθροιστική χρήση του.
Για όσους ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν δίνω το link της Bayer για το Lebaycid, ώστε οι αναγνώστες αντικειμενικά να σχηματίσουν άποψη. http://www.bayercropscience.com.au/resources/products/msds/Lebaycid%20MSDS%200608.pdf
Τα κύρια τοξικά συστατικά είναι το fenthion και το xylene.

Είμαι υποχρεωμένος σε αυτό το σημείο να καταγγείλω και πολλές από τις καταγγελτικές φωνές αντίδρασης για πιθανή και από μέρους του σκοπιμότητα. Αντιγράφω από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 11-7-2009:

"Φυσικά και υπάρχουν άλλα φυτοφάρμακα. Πιο συγκεκριμένα, κυκλοφορούν τα εγκεκριμένα συμβατικά σκευάσματα με τις εμπορικές ονομασίες α-Cypermetrin l, Cyhalothrin deltamehtrin dimethoate. Ειδικά το τελευταίο χρησιμοποιείται για τη δακοκτονία σε ποσοστό πολύ μικρότερο του Lebaycid και κοστίζει περίπου 3 ευρώ το λίτρο. Υπάρχουν και τα φιλικότερα προς το περιβάλλον, με νόμιμη άδεια κυκλοφορίας, Bauveria basiana και Spinosad. "

Προφανώς η έγκυρη εφημερίδα θέλει να πει πως υπάρχουν ακόμα και μη βιολογικά φυτοφάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και απαντά στον ισχυρισμό του υπουργείου για χρηστή διαχείριση των δημοσίων χρημάτων (θυμίζω την αγορά του Lebaycid με 10 Ευρώ το λίτρο) με την δυνατότητα χρήσης του dimethoate με 3 Ευρώ το λίτρο.
Ας δούμε όμως τι είναι το dimethoate, για το οποίο γίνεται περιέργως ειδική μνεία (άραγε γιατί;). Είναι λοιπόν φυτοφάρμακο οριστικά εγκριθέν το 2002 απο τον τότε Υφυπουργό Γεωργίας κ. Σωτηρλή, πατενταρισμένο τη δεκαετία του 1950 από την American Cyanamid, το οποίο προκαλεί καρκινογένεση, νευροτοξικότητα, αναπαραγωγική και αναπτυξιακή τοξικότητα και οξεία τοξικότητα (http://www.pesticideinfo.org/Detail_Chemical.jsp?Rec_Id=PC33349).

Αντιγράφω παρόμοιο σχόλιο από την επερώτηση 32 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το Lebaycid, που υπονοείται το dimethoate (δες τιμή) , άραγε τελείως επιπόλαια;

"Υπάρχουν πολλά άλλα εγκεκριμένα φυτοφάρμακα δακοκτονίας, πολύ φθηνότερα (σχεδόν το 1/3 της τιμής του Lebaycid) και ταυτόχρονα φιλικότερα προς το περιβάλλον" .

Το σχόλιο περί "φιλικότερων στο περιβάλλον" ας ελπίσουμε ότι δεν εννοεί τις καρκινογενέσεις που μπορεί να προκαλέσει το dimethoate. Ας ελπίσουμε εν γένει ότι εμείς κάνουμε λάθος και δεν υπονοούν οι καλοί βουλευτές το συγκεκριμένο προϊόν, για το οποίο έκανε ειδική μνεία η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Για την πιο ολοκληρωμένη εικόνα του θέματος όντως υπάρχουν βιολογικές λύσεις, που αναφέρει και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (Bauveria Basiana και Spinosad). Η έγκριτη εφημερίδα στο άρθρο της αναφέρει και τη μέθοδο της μαζικής παγίδευσης, τη χρήση δηλαδή παγίδων με ελκυστικές ουσίες που δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Και προχωράει και παρακάτω ότι τέτοιες φιλικές στο περιβάλλον λύσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη διαφήμιση του ελαιολάδου. Ειδικοί βέβαια χρειάζεται να εξετάσουν την απόδοση τέτοιων μεθόδων και να εγκρίνουν αυτές που θα δώσουν την μικρότερη βλάβη του περιβάλλοντος και της υγείας των καταναλωτών και ταυτόχρονα σχετική ασφάλεια της παραγωγής.

Αλλά κύριοι, όχι ν' αντικαταστήσουμε το ένα δηλητήριο με ένα άλλο! Γιατί τότε αν πρέπει να κατηγορήσουμε το Υπουργείο για προσπάθεια πρόκρισης των συμφερόντων φαρμακοβιομηχανίας τότε και μια τέτοια αντικατάσταση εμπίπτει ακριβώς στην ίδια κατηγορία. Αν κάνω λάθος ως μη ειδικός τότε οι ειδικοί ας ξεκαθαρίσουν το θέμα, πέρα από πολιτικές και επιχειρηματικές σκοπιμότητες, αν κάτι τέτοιο είναι πλέον εφικτό σε αυτή τη χώρα...

Τέλος θυμίζω παλαιότερες ερωτήσεις του αείμνηστου Παπαγιαννάκη στην Ευρωβουλή για τους αεροψεκασμούς που γίνονταν με Lebaycid (H E.E. απαντούσε ότι το θέμα διέπετο από το κρατικό δίκαιο. Δηλαδή αν δεν υπάρχει πρόνοια απο την Ε.Ε. εμείς σαν κράτος δεν κοιτάμε τίποτα και τα κάνουμε όλα Ασωπό και Κορώνια!).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου