Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

ELA...

Υπήρξε μεγάλη θυμηδία από την άστοχη χθεσινή δήλωση της Ραχήλ Μακρή για την κοπή 100 δις Ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδας αν μας κόψουν τις δόσεις:

«Τι εννοείτε; Θα μας διακόψει την χρηματοδότηση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Αφού δεν προβλέπεται. Δεν πειράζει. Θα ενεργοποιηθεί το emergency του ELA και θα μπορούμε να κόψουμε μόνοι μας ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι τα 100 δισ. ευρώ».

ELA λοιπόν... Έλα όμως ντε που συνέπεσε χθες και η είδηση (ΗΜΕΡΗΣΙΑ) πως δυο ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζοντας θέμα ρευστότητας έχουν προσφύγει στον μηχανισμό του ELA.

Και καλά για τη Ραχήλ Μακρή, κρείττον το σιγάν του λαλείν. Και αποτελεί η συγκεκριμένη, ζωντανό δείγμα των γνώσεων και των δυνατοτήτων του πολιτικού προσωπικού της Ελλάδας, που δυστυχώς αδυνατεί να βοηθήσει τη χώρα να βρει το δρόμο της (επιεικής χαρακτηρισμός).

Αλλά αν δεν κάνω λάθος, πρόσφατα υπήρξαν δηλώσεις των υπευθύνων περί της ρευστότητας των Τραπεζών, που φαίνεται ότι η παραπάνω είδηση δεν τις επαληθεύει.

Ας μη σχολιάσουμε παραπάνω. Απλά για μας τους μη ειδικούς, να δούμε τι είναι ο ELA. Αν η κα Μακρή αναφερόταν σε μηχανισμό κρατικής στήριξης, νομίζω ότι αυτός είναι ο ESM.
Αντιγράφω από την Ημερησία:

...Η προσφυγή στον ELA είναι έκτακτη και δεν μπορεί να διαρκέσει πάνω από 6 μήνες. Γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ αλλά υπό τον απόλυτο έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας που ανήκουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
Ο μηχανισμός ELA αξιοποιείται σε έκτακτες περιπτώσεις και έχει προσωρινό χαρακτήρα. Παραχωρείται σε φερέγγυα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ρευστότητα μέσω των αγορών ή μέσω της συνήθους συμμετοχής τους σε πράξεις ρευστότητας. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΚΤ, η ΤτΕ θα πρέπει να ενημερώνει εγκαίρως το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε ποια τράπεζα έδωσε, πόσα χρήματα, πότε θα επιστραφούν, τους λόγους που το έκανε, την πιστοληπτική αξιολόγηση της τράπεζας, τυχόν συστημικές επιδράσεις κλπ. Μάλιστα σε περίπτωση που η ρευστότητα που δίνεται σε μια τράπεζα ξεπερνά τα 500 εκατ ευρώ τότε η ΤτΕ είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει εκ των προτέρων την ΕΚΤ και να λάβει σχετική άδεια. 
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προσφύγει ξανά στον έκτακτο μηχανισμό προκειμένου να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους. Εγινε την περίοδο 2011- 2012 όταν η μαζική απόσυρση καταθέσεων είχε «γονατίσει» τις τράπεζες οι οποίες χρειάστηκαν περί τα 124 δισ. ευρώ για να ορθοποδήσουν. Η εντυπωσιακή πρόοδος της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών οδήγησε μέσα σε δύο χρόνια στην απαγκίστρωση από τον ELA.

2 σχόλια :

  1. Ιώνα διάβασε τις 2 πρώτες και την τελευταία παράγραφο. Ο Καισάριος ήταν (και είναι?) υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ και αρθρογραφεί στο capital. Προσωπικά τον θεωρώ σχετικά σοβαρό αρθρογράφο.

    http://www.capital.gr/News.asp?id=1131606

    Θα ολοκληρώσω λέγοντας ότι το ζήτημα δεν είναι το χρέος, αλλά πως θα μας έχουν στο χέρι. Το γνωμικό λέει ότι όταν κάποιος περνάει καλά τότε κάποιος άλλος υποφέρει.
    Θα πω άλλο ένα γνωμικό λίγο άσχετο: όταν κάθεσαι σε ένα τραπέζι πόκερ και δεν βλέπεις το κορόιδο που θα χάσει τα λεφτά του, τότε αυτός είσαι εσύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και επανέρχεται με πιο καθαρές απόψεις (και προτάσεις?)
    http://www.capital.gr/News.asp?id=1153428

    ΑπάντησηΔιαγραφή