Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Η δήλωση του Προέδρου του Πανιωνίου για την κατεδάφιση του γηπέδου της Αλτάι / Τοποθεσία του Πανιωνίου Σταδίου στην Πούντα στη Σμύρνη


ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΑΒΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "HURRIYET"

Τις προηγούμενες ημέρες, Τούρκοι δημοσιογράφοι ήρθαν σε επαφή με την ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΣΣ, με αφορμή την απόφαση των αρχών της Σμύρνης για κατεδάφιση του σταδίου "Αλσανάκ", το οποίο έχει ανεγερθεί πάνω στα θεμέλια του σταδίου του Πανιωνίου. Για το λόγο αυτό, ζήτησαν από την ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΣΣ να πάρει θέση στο θέμα, καθώς αναγνωρίζουν ότι αυτό αφορά την ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΗΣ ΕΔΡΑ.

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΣΣ, Βασίλης Τσάβαλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση, την οποία -μεταξύ άλλων- φιλοξένησε και η εφημερίδα "HURRIYET".

«Πληροφορηθήκαμε τις προηγούμενες ημέρες την απόφαση των αρχών της Σμύρνης για την κατεδάφιση του ιστορικού σταδίου Αλσανάκ. Του σταδίου στο οποίο ουσιαστικά ιδρύθηκε ο Ιστορικός Πανιώνιος και ξεκίνησε την λαμπρή αθλητική του διαδρομή, η οποία συνεχίζεται ως τις μέρες μας.
Η απόφαση αυτή, δεν μπορεί παρά να μας γεννά συναισθήματα θλίψης και μελαγχολίας. Όμως διατηρούμε την πεποίθηση πως οι αρχές της Σμύρνης θα πάρουν πίσω την απόφασή τους αυτή και έτσι ο ιστορικός χώρος όπου ουσιαστικά γεννήθηκε το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός της πόλης, θα συνεχίσει να υπάρχει και θα είναι ανοικτός στην νεολαία της Σμύρνης».

ΥΓ: Έχει σταλεί ένα email από κάποιο κύριο από την τουρκική πλευρά, σχετιζόμενο με το θέμα, που αναφέρει πρότασή του για τουρνουά μεταξύ τεσσάρων ομάδων στο Αλσανάκ με συμμετοχή του Πανιωνίου, έτσι ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια διάσωσης του γηπέδου. Ανεπίσημεη πρόταση είναι αλλά για να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα και πιθανόν να ληφθεί υπ' όψη, την αντιγράφω εδώ:

Hello my dear friends,

I would suggest to organize a 4-team tournament in Izmir Alsancak Stadium before the national leagues are started, probably at the end of august. Such an activity will get enormous attention from the Turkish and Greek people, so that we may find support against the decision about Alsancak Stadium. Opening game would surely be Altay vs Panionios.

We would be happy to welcome Panionios and Greek friends in Izmir.

All the best



Για λόγους δεοντολογίας δεν δημοσιοποιώ το όνομα του αποστολέα.

12 σχόλια :

  1. H Altay πήρε το όνομα της από τον στρατηγό Φαρεντίν 'Αλτάϊ' (το προσωνύμιο του το έδωσε ο ίδιος ο Μουσταφά Κεμάλ για τις υπηρεσίες του στην εκκαθάριση της Ιωνίας).
    Μας πονάει η κατεδάφιση ενός χώρου που υπήρξε κάποτε η μήτρα του Συλλόγου, αλλά δε νομίζω ότι έχει άλλη σημασια πέρα από τη νοσταλγία. Εμένα προσωπικά μου είναι δύσκολο να στηρίξω μια ομάδα που έχει το όνομα ενός από τους πρωτεργάτες της σφαγής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι είναι αλλά στα σύγχρονα χρόνια πήγαμε και παίξαμε εκεί και δώσαμε τα χέρια. Όχι ότι αυτό ξεπλένει τα πάντα. Δεν είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Αλλά ίσως το σήμερα θα μπορούσε να είναι πιο ήπιο από το χθές και το αύριο λίγο καλύτερο.
    Στο θέμα του γηπέδου, πέρα από την Αλτάι, τι είναι καλύτερο, να γίνει ο χώρος που ήταν κάποτε το Πανιώνιο Στάδιο, ένα εμπορικό κέντρο, που θα θάψει ακόμα βαθύτερα τις μνήμες ή να μείνει τουλάχιστον σαν αθλητικός χώρος που συνεχίζει την αθλητική παράδοση που οι πρόγονοί μας ξεκίνησαν στην περιοχή; Με μια θεώρηση ότι το δεύτερο είναι ορθότερο και με βάση τις όποιες σχέσεις αναπτύχθηκαν με την Αλτάι του σήμερα, νομίζω ότι μια αδρή κίνηση υποστήριξης απαλύνει τους δίκαιους ενδοιασμούς όλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η επίσκεψη στη Σμύρνη το 49 και ο αγώνας που δόθηκε εκεί έγινε με την Καρσίγιακα, την ποδοσφαιρική ομάδα από τον Μπουρνόβα και όχι με την Αλτάϊ.
      Όχι πως έχει και μεγάλη σημασία, γιατί όπως έγραψε και ο φίλος reanimator, οι άνθρωποι της Αλτάι ζητούν τη συμπαράσταση των Ελλαδιτών απογόνων των Σμυρνιών, χωρίς να προτάσσουν εθνικιστικά ζητήματα. Άλλωστε στην Τουρκία (και κυρίως στα παράλια και την Πόλη) υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για την ταυτότητα τους και την επαν-ανακάλυψη της κοσμοπολιτικής ιστορίας της περιοχής. Σε αυτόν το διάλογο, δειλά-δειλά εμφανίζεται και η Ελληνική συνεισφορά στην ταυτότητα του τόπου. Αυτά τα βήματα δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη και προσκρούουν σε στερεότυπα και αντιθέσεις που δεν σβήνονται έτσι απλά από τον χρόνο. Πόσο δε μάλλον όταν στη δική μας την περίπτωση κουβαλούν και τον πόνο του ξερριζωμού.
      Τέλος πάντων, δεν διαφωνώ σε κινήσεις που θα γίνουν σε επίπεδο προσώπων, διαφωνώ στην συμμετοχή του επίσημου Πανιώνιου σε αυτές, τουλάχιστον όχι βιαστικά.

      υ.γ. Πριν 3 χρόνια και με αφορμή μια έκδοση για την μαγειρική της Σμύρνης συναντηθήκαμε (από μια παραξενιά της τύχης) με την τότε αντιπρόεδρο της Αλτάι (και μέλος μιας πολύ ισχυρής οικογένειας της περιοχής) την κα Ζορλού. Ομολογώ ότι η επαφή ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, η ίδια πολύ καλλιεργημένη και πολύ μακρυά από τα στερεότυπα που κουβαλάμε ένθεν κακείθεν και από αυτήν άκουσα για την προσπάθεια που γίνεται από κάποιους κατοίκους της Σμύρνης να τονιστεί και να προβληθεί η 'ρωμέικη' ιστορία της πόλης.

      Διαγραφή
  3. Συμφωνώ με τον Ίωνα , καιρός να κοιτάξουμε λίγο μπροστά.. Δεν ωφελεί κανέναν η συνεχής αναφορά σε μνήμες παρελθόντος όσο και αν βαραίνουν τις ψυχές και τις συνειδήσεις των απογόνων τους...
    Απόστολος Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη προσπάθεια από τους φίλους της Altay οι οποίοι διατρανώνουν όσο μπορούν την Ελληνική παρουσία θέλοντας να δώσουν έμφαση στην ιστορική σημασία του χώρου. Και όλα αυτά καταγράφονται σε εφημερίδες, sites, blogs και social media στην Τουρκία. Άνθρωποι που δεν ήξεραν την ιστορία του συλλόγου μας μαθαίνουν οτί ο χώρος αυτός ζωντάνεψε από Έλληνες το 1910.

    Δεν έχουμε να κάνουμε με εθνικιστές δηλαδή αλλά μέσα στο πρόβλημά τους έχουμε συμμάχους μας στην προσπάθεια διατήρησης της Πανιώνιας μνήμης. Μόνο θετικό μπορεί να είναι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ρε Τσαβαλε;;Δεν τους ελεγες να παν να γ@μηθουν που θελουν κ την αποψη μας..Ρωτησαν την αποψη μας μηπως κ το 22 οταν το Αιγαιο εγινε κοκκινο(χρωμα της φανελας μας) απ το αιμα των παππουδων μας στη σφαγη της Σμυρνης;;Τι καθεσαι κ τους απαντας;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ας δεχθούμε ότι και από εκείνη την πλευρά δεν είναι όλοι υπερεθνικιστές και λάτρεις των εθνοκαθάρσεων.
    Σε πολλά σχόλια τονίστηκε ότι υπάρχει προσπάθεια να ξαναζωντανέψουν τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα των Μικρασιατικών παραλίων και πιθανότατα είναι και μια ευκαιρία σε συνεργασίες με την από δω πλευρά να αρχίζει να ξαναζωντανεύει και η ελληνική ιστορία της Μικράς Ασίας. Όντως όλα αυτά είναι πολύ δύσκολα αλλά αν υπάρχουν τέτοιες φωνές από την άλλη πλευρά και τέτοιες προσπάθειες και εμείς τις αγνοήσουμε και τις αφήσουμε βορά των υπερεθνικιστών ή των φανατικών θρησκευόμενων, θα έχουμε κάνει καλά;

    Το 49 που αναφέρεις Πάνο είναι λάθος γραμμένο; Υπήρχε τέτοια επίσκεψη τότε; Ή εννοείς την πρόσφατη των βετεράνων που εννοούσα και εγώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όχι δεν ήταν λάθος. Η πρώτη επίσκεψη του Πανιωνίου στα 'πατρώα' έγινε το 1949 όταν και έδωσε αγώνα με την Καρσιγιακα.

    Δεν ξέρω τα πολιτικά παρασκήνια της εποχής, γιατί ομολογώ ότι με παραξένεψε πολύ αυτό. Πιθανόν να έγινε γιατί υπήρξε κάποιο άνοιγμα των τότε κυβερνήσεων προς την Άγκυρα. Μην ξεχνάμε ότι λίγο μετά Ελληνικά και Τουρκικά στρατεύματα βρέθηκαν στην Κορέα ως συμπολεμιστές. Ίσως λοιπόν η συγκυρία να εξηγεί την παρουσία του Πανιωνίου στην Σμύρνη.

    Η επίσκεψη των βετεράνων -και ο αγώνας- έγινε στην Αλτάι, πολύ πρόσφατα. Περισσότερα γι αυτό μπορεί να μας πει ο Δημ. Μιχαηλίδης, ο οποίος ακολούθησε την αποστολή και έζησε από κοντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πες του "κυριου" που εστειλε το e-mail οτι εμεις οι Ελληνες,την Σμυρνη την λεμε Σμυρνη και οχι Izmir..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. α ναι και σήμερα παίζουμε με την Ντόιτσλαντ και όχι με τη Γερμανία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ρε πεσ του,σου λεω οτι εμεις την λεμε Σμυρνη ακομα!του βρωμοτουρκα που θελει κ φιλικο με τον Πανιωνιο!Με την ομαδα του Κεμαλ,του σφαγεα των Σμυρναιων δεν κανουμε φιλικα πεσ του.Τι ειμαστε;;Μαλακες;;η ραγιαδες;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή