Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Στο τέλος θα πουν ότι φταίει ο "μαγειρας" αποκλειστικά, αυτοί που δίνουν τις συνταγές της δοκιμασμένης αποτυχίας

Το να ζητούν οι της Τρόικας συμμάζεμα των δαπανών υγείας που είναι τεράστιες και αναποτελεσματικές (με αποτέλεσμα η πλειονότητα των Ελλήνων να στρέφεται παρά την ανέχεια σε ιδιωτικές ιατρικές υπηρεσίες) ή νοικοκύρεμα της φορολογικής διοίκησης, που αποτυγχάνει οικτρά να μαζέψει τα έσοδα του κράτους και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί βάση για την πολυπόθητη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την απονομή φορολογικής δικαιοσύνης (τη στιγμή που τα βάρη πέφτουν συνεχώς στους ώμους των μισθωτών και των συνταξιούχων), σαφώς δεν είναι αιτία για να τους κατηγορήσει κανείς. Ούτε και για όσα αναφέρουν για την ανάγκη περιστολής των δημοσίων δαπανών σε μη αναγκαίες δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις, που "στήθηκαν" από τα κομματικά μικρομάγαζα της μεταπολίτευσης προς άγραν ψήφων.

Τα παραπάνω είναι μέσα σε όσα θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχουμε κάνει αν δεν ήμασταν "διεφθαρμένοι". Το θέμα είναι πως οι γενικές αυτές κατευθύνσεις θα εφαρμοσθούν και αν εφαρμοσθούν τελικά με τρόπο που οι περικοπές θα είναι στα μη αναγκαία και όχι στα αναγκαία και μαζί με τα ξερά κάψουν και τα χλωρά. Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρησιακές συμβάσεις που προκρίνουν οι τροϊκανοί υπεράνω των συλλογικών συμβάσεων, προφανώς με τη λογική ν' αλαφρύνουν το εργατικό κόστος επιχειρήσεων, συνεχίζοντας να μην καταλαβαίνουν ότι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας στην περίπτωση της Ελλάδας δεν οφείλεται στο μεγαλύτερο κομμάτι του στο εργατικό κόστος αλλά στα χίλια δυο βαρίδια που κρέμαγε το γραφειοκρατικό κράτος στον ιδιωτικό τομέα και στην επιχειρηματικότητα. Αν οι μεθόδευση των επιχειρησιακών συμβάσεων γίνει ανεξέλεγκτη και όχι κατευθυνόμενη στη διάσωση θέσεων εργασίας επιχειρήσεων με σοβαρά προβλήματα, τότε το βασικό τους αποτέλεσμα θα είναι ένας Αρμαγεδών ανεργίας.

Είναι όμως όχι προς τιμήν τους ότι δεν αναφέρονται στο πόσο ακριβή για το δημόσιο και σε βάρος των εσόδων του κράτους μπορεί να αποβεί η ανεργία, που θα δημιουργήσουν τα άμεσα και μαζικά μέτρα που προτείνουν  εμμέσως με τις υποδείξεις τους. Και πόσο μπορεί να οξύνει την ύφεση. Γιατί αν δεν έχουν σταθμίσει εκτός των συν και τα πλην τότε δεν μπορούν να απειλούν ότι θα έρθουν να ζητήσουν τα ρέστα. Γιατί όταν οι συνταγές είναι λάθος, δεν φταίει μόνον ο μάγειρας αλλά και αυτός που έγραψε τον οδηγό μαγειρικής.
Ποιος άραγε ζητάει τα ρέστα από το ΔΝΤ και τους συν αυτώ για τις μύριες όσες αποτυχίες τους παγκοσμίως εδώ και χρόνια, στις απανταχού επεμβάσεις τους; Καλά από τους Ευρωπαίους της Τρόικας, τι να ζητήσει κανείς; Αυτοί έχουν έτοιμη τη δικαιολογία, ότι βασίζονται στην "τεχνογνωσία" του ΔΝΤ.

Όπως ανέφεραν, σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι της τρόικας, όσον αφορά στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται ότι η κατάσταση θα αρχίσει να αναστρέφεται εντός του 2011. Οι πληθωριστικές πιέσεις, από τιμές και μισθολογικό κόστος, αρχίζουν να μετριάζονται θέτοντας τις βάσεις για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Η αλήθεια είναι ότι δεν βλέπουμε ιδιαίτερα τις τιμές να πέφτουν ...5.2% ο πληθωρισμός Οκτωβρίου σε ετήσια βάση (μικρή πτώση από το 5.9% του Σεπτεμβρίου) έναντι 1.9% του μέσου πληθωρισμού σε Οκτωβρίου σε ετήσια βάση της Ευρωζώνης. Όσο για τους μισθούς, ποιος άραγε είναι ο "πάτος" για να γίνουμε ανταγωνιστικοί, κύριοι της Τρόικας;...Φαντάζομαι πολύ πιο κάτω από τη Ρουμανία φερ' ειπείν, που και αυτή βολοδέρνει στο ΔΝΤ. Τρια πακέτα μέτρων με περικοπές μισθών είχαν κάνει στην Ιρλανδία πριν μπουν στον μηχανισμό στήριξης...Σίγουρα υπάρχουν πολύ πιο ανταγωνιστικοί μισθοί στη Μαλαισία ή σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας, τους οποίους πρέπει να προσεγγίσουμε, για να γίνουμε ανταγωνιστικοί, με βάση τη συνταγή της Τρόικας...

[ΟΧΙ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ... ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΕΙΝΑΙ. ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ "ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ" ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ... ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ Ο ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΚΑΠΟΥ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ... ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΠΑΡΕΝΕΒΗΣΑΝ ΣΧΕΔΟΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ].

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου