Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Ενημερωτικά για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ εν όψει Δημοτικών Εκλογών

Πλησιάζοντας στις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές, έχω την εντύπωση ότι θα ήταν σημαντικό ο κόσμος να ενημερωθεί για τις αλλαγές που έχει επιφέρει το σχέδιο "Καλλικράτης", αν θέλουμε να έχουμε κάπως συνειδητοποιημένους ψηφοφόρους, που να ξέρουν τη σημασία του θεσμού για τον οποίο ψηφίζουν έστω (το τι ψηφίζουν και με τι κριτήρια, ίσως επηρεαστεί από την παραπάνω γνώση του θεσμού κάπως. Ίσως όμως αποτελεί και μια περαιτέρω υπόθεση, με την οποία είναι δύσκολο να ασχοληθεί κανείς έτσι απλά). Για την ονομασία του σχεδίου μεταρρύθμισης με το όνομα "Καλλικράτης", παρακαλώ τον αναγνώστη να δει το Υστερόγραφο.

Σε επίπεδο Δήμου και με αναφορές στο Δήμο Ν. Σμύρνης, υπήρξε το Μάιο ένα αρκετά ενημερωτικό άρθρο του neasmyrni.net.gr στο οποίο σας παραπέμπω με την όποια επιφύλαξη αλλαγών στον Καλλικράτη από το Μάιο ως σήμερα. Ελπίζω να μην παραβιάζω τη δεοντολογία αν αντιγράψω και εδώ κάποια κύρια σημεία των αλλαγών:

"Το σημερινό δημαρχοκεντρικό σύστημα επιχειρείται να καταργηθεί με τον «Καλλικράτη» με τη σύσταση 6 νέων δομών. Στα πρότυπα της κυβερνητικής επιτροπής θα λειτουργεί Εκτελεστική Επιτροπή αποτελούμενη από τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους, αρμόδια για όλους τους τομείς πολιτικής.



Τα οικονομικά του δήμου θα περνούν πλέον από τη δικαιοδοσία της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία θα απαρτίζεται από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και από 6 έως 10 μέλη ανάλογα με το μέγεθος του δημοτικού συμβουλίου. Ανάλογος θα είναι ο τρόπος συγκρότησης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που προβλέπεται για δήμους άνω των 10.000 κατοίκων και θα αναλάβει ζητήματα χωροταξίας, πολεοδομίας και προστασίας του περιβάλλοντος.


Γνωμοδοτικό όργανο σε δήμους πάνω από 10.000 κατοίκους θα είναι η νέα Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, αποτελούμενη από 25 έως 50 μέλη- εκπροσώπους φορέων της τοπικής κοινωνίας και δημότες. Καταγγελίες και αναφορές πολιτών για κακοδιοίκηση στους δήμους θα δέχεται ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, ο οποίος θα είναι πρόσωπο κύρους και θα επιλέγεται σε δήμους άνω των 20.000 κατοίκων από τα 2/3 του δημοτικού συμβουλίου.


Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης στο οποίο θα μπορούν να ενταχθούν όσοι δήμοι έχουν υποχρεώσεις ή χρέη τα οποία υπερβαίνουν συγκεκριμένο ποσοστό των ετήσιων τακτικών εσόδων τους. Η χρηματοδότηση του προγράμματος εξυγίανσης θα γίνει μέσω ειδικού Λογαριασμού Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης, που θα συσταθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.


Στο πλαίσιο της βελτίωσης των υπηρεσιών προς τον πολίτη το πρόγραμμα προβλέπει μια σειρά καινοτόμων αλλαγών, όπως είναι, π.χ., η «έξυπνη» κάρτα δημότη και τα 1.200 ηλεκτρονικά δημοτικά ΚΕΠ.
 
Στο Δήμο Ν. Σμύρνης λειτουργούν σήμερα 7 ΝΠΔΔ: ο Οργανισμός Νεολαίας Άθλησης, ο Πολιτιστικός Οργανισμός, το Δημοτικό Γυμναστήριο - Κολυμβητήριο, τα ΚΑΠΗ, η Εθνική Στέγη, το Κέντρο Προσχολικής Αγωγής και το Άλσος. Στο πλαίσιο, όμως, της συγχώνευσης των νομικών προσώπων των δήμων προβλέπεται πως κάθε νέος δήμος μπορεί να έχει έως δύο νομικά πρόσωπα: ένα για τους τομείς κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και παιδείας και ένα για τομείς πολιτισμού, αθλητισμού και περιβάλλοντος. Έτσι εκτός απροόπτου τα ΝΠΔΔ στην πόλη μας αναμένεται να μειωθούν σε 2.



Τέλος, όσον αφορά τις δημοτικές επιχειρήσεις, περιορίζονται σε μία κοινωφελή, ανά δήμο, η οποία θα ονομάζεται «κοινωφελής δημοτική επιχείρηση». Το γεγονός αυτό αν επαληθευτεί δεν θα επηρεάσει την υπό σύσταση «Κοινωφελή Επιχείρηση» του Δήμου μας.
 
Επιτρέπεται πλέον η λειτουργία μόνο μιας Σχολικής Επιτροπής για κάθε βαθμίδα. Στο Δήμο μας δηλαδή θα υπάρχει μια επιτροπή για τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και μια επιτροπή για τις μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης".
 
ΥΓ: Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί έπρεπε σ' αυτό το σχέδιο να δοθεί το όνομα του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ του αρχαίου αρχιτέκτονα, που κατά τη γνώμη μου καμμιά συνάφεια δεν έχει με δομικές αλλαγές διοικητικής φύσης. Μπορεί μέσα από την ανιστόρητη σκέψη των νομοθετών να ηχούσε ωραίο να χρησιμοποιήσουν και πάλι ένα αρχαίο όνομα και να ξεκινάει από "ΚΑ" για συσχέτιση με το όνομα του προηγούμενου νόμου, "ΚΑποδίστριας".
Τέλος πάντων, ο αρχαίος πρόγονός μας που όντως είχε σχέση με διοικητικές νομοθετήσεις αυτού του περιεχομένου ήταν ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ, το όνομα του οποίου είχε δοθεί σε προηγούμενο επιχειρησιακό σχέδιο.
Αλλά θα ήταν μάλλον προτιμητέο και λιγότερο άσχετο, να δοθεί ένα όνομα σε τέτοιο σχέδιο, τύπου ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ-2 ή ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ-2 παρά το κατά τη γνώμη μου χωρίς ιστορική βάση, ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Βέβαια κάποιοι νοιώθουν καλύτερα και τονώνεται το εγώ τους όταν τα νομοθετήματά τους έχουν πρωτότυπα ονόματα και δεν φέρονται σαν συνέχειες προηγουμένων. Ανθρώπινες αφέλειες...

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου