Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

ΩΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ. Στιγμές για Ηγέτες.

Σαν και χθες, το 1932, ο Βενιζέλος αφού έχασε τη μάχη της δραχμής και έφθειρε το κόμμα του, πήρε την απόφαση για ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ, που στα επόμενα χρόνια έδωσε την ευκαιρία στην Ελλάδα να περάσει σε τροχιά ανάπτυξης. Ο Βενιζέλος και το κόμμα των φιλελευθέρων δεν πρόλαβαν να ωφεληθούν από την απόφαση της τελευταίας στιγμής του ηγέτη τους αλλά η Ελλάδα σώθηκε.
Θέλουμε να σώσουμε την Ελλάδα ή τους πιστωτές της, μεταξύ των οποίων είναι και αρκετοί που πήραν τα χρήματα από δω στο εξωτερικό και τώρα μας δανείζουν; Λένε πουθενά οι συμφωνίες της ΕΕ, με ποιό τρόπο πρέπει μια χώρα να επιδιώξει τη δημοσιονομική σύγκλιση; Προτάσσει το Σύνταγμα της Ελλάδας ότι η κυβέρνησή της πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και της χώρας ή αναφέρει για τα συμφέροντα των πιστωτών και των αναλληλέγγυων εταίρων;
Θα υποθηκεύσουμε τα πάντα για πάντα λοιπόν ή θα τολμήσουμε;

6 σχόλια :

  1. Ίωνα καλησπέρα,

    επειδή ξέρω πως σου αρέσει η ιστορία (κάτι το οποίο εκτιμώ πολύ) και είναι φανερό πως τα ενδιαφέροντά σου εκτείνονται πολύ πέραν της (κοινής μας) αγάπης για τον Πανιώνιο (όσο και αν οι επιλογές μας ... δεν είναι τόσο κοινές όσο η αγάπη για την ομάδα), και στο πεδίο της (πραγματικής) πολιτικής (ουφ ... κορδόνι βγήκε αυτή η πρόταση)

    να σου συστήσω ένα σχετικό άρθρο, από ένα πραγματικά εξαιρετικό blog

    http://istorikathemata.blogspot.com/2010/02/blog-post_21.html

    είναι απόλυτα συναφές με την ανάρτηση σου, καθώς και με το

    http://istorikathemata.blogspot.com/2010/01/1932.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως για τα πολύ ενδιαφέροντα άρθρα που μου υπέδειξες.
    Υπάρχει μια ακόμα ομοιότητα στα γεγονότα. Και στην παρούσα περίσταση, η κυβέρνηση αναλώθηκε επί μήνες σε μια προσπάθεια που εκινείτο στην αποδειχθείσα στην πράξη φρούδα εντύπωση ότι λεφτά υπάρχουν (ή έστω μπορούν να βρεθούν, όπως έλεγε ο πρόεδρος των εφοριακών στο νυν πρωθυπουργό προεκλογικά, σε χρόνο dt, υποσχόμενος να τα φοροεισπράξει στο πι και φι). Ο Βενιζέλος είχε αναλωθεί τότε στην χωρίς αποτέλεσμα μάχη της δραχμής ενώ είχε τα οικονομικά εργαλεία να αντιμετωπίσει μια τέτοια κρίση, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια της ιστορίας. Σήμερα δυστυχώς η ένταξη μας στην ΟΝΕ δεν μας παρέχει τέτοιες δυνατότητες γιατί ούτε δικό μας νόμισμα έχουμε ούτε δυνατότητες υποτίμησης έχουμε ... εκτός και αν την κάνουμε έμμεσα τεχνιέντως με συντονισμένη πτώση τιμών και μισθών... πραγμα που προς το παρόν δεν το βλέπουμε.
    Άποψη μου είναι ότι τα μέτρα του ΔΝΤ δεν οδηγούν πουθενά πέραν της εξαθλίωσης και επίσης δεν καταλαβαίνω πως φθάσαμε η αντιμετώπιση του δημοσιονομικού ελλείμματος (που παρεπιπτόντως δεν απασχολούσε το Βενιζέλο τότε και άρα τα πράγματα μάλλον καλύτερα ήταν) που απαιτείτο από την ΕΕ για τη σύγκλιση, να καταλήξει σε πρόβλημα αδυναμίας δανεισμού -παρά τα δημοσιονομικά μέτρα που πάρθηκαν- και να οδηγήσει τη χώρα έρμαιο του ΔΝΤ. Εντάξει η χώρα χρωστάει πολλά αλλά και άλλοι χρωστούν πολλά. Το ζήτημα είναι ότι η συγκυρία χρησιμοποιείται για την ολοκληρωτική καταλεηλάτηση της χώρας και το να δεχτείς τα πάντα από αναλληλέγγυους εταίρους και οικονομικούς γύπες, δεν είναι πιστεύω η ατραπός διαφυγής από την κρίση. Το Ντουμπάι προ μηνών είχε κάνει τη στάση πληρωμών και κλονιζόμενοι οι οικονομικοί παράγοντες το διέσωσαν. Άλλο Ντουμπάι και άλλο Ελλάδα βέβαια...Δεν είμαι ο ειδικός του θέματος αλλά αυτοί που είναι ειδικοί και με τις απογραφές, με τις καταγραφές και τα φουσκώματα των ελλειμμάτων για κομματικούς λόγους έφθασαν εδώ τη χώρα, θα πρέπει επιτέλους ν' αποφύγουν την πλήρη καταρράκωση και κατάργηση της ... και χωρίς αντίδραση αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Αρχικά μας ζητάγαν μέτρα Ιρλανδίας και όταν τα πήραμε μας ζητούν μέτρα Αργεντινής και το ζήτημα δεν θα έχει τελειωμό.

    ΥΓ: Που έχουμε διαφορετικές επιλογές, στην πολιτική ή στον Πανιώνιο; Στο δεύτερο δεν θυμάμαι να έχουμε ιδιαίτερα διαφωνήσει και ειλικρινά επειδή έχω ανεβάσει τελευταία διάφορα άρθρα σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι, θα ήθελα έστω και με email τις απόψεις σου.

    Ευχαριστώ και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ίωνα καλημέρα,

    Συμφωνώ σε όσα γράφεις στο σχόλιό σου. Η έλευση του ΔΝΤ συνιστά κατάντια. Η αρθρογραφία του Γ. Δελαστικ στο Εθνος (κυρίως) είναι εξαιρετική και λεει τα πράγματα με το όνομά τους.

    Διαφορετικές επιλογές έχω καταλάβει πως έχουμε κατα περιόδους στον Πανιώνιο. Όχι σε θέματα ουσίας πάντως και πιό πολύ αστειευόμενος το έγραψα. Πάντως, έχω σταματήσει να ασχολούμαι και να σχολιάζω. Διαβάζω τα blogs αλλά προσπαθώ να μην μπαίνω στη συζήτηση. Είμαι τελέιως απογοητευμένος και δεν βλέπω το λόγο. Το μόνο που λυπάμαι είναι πως, λόγω έλλειψης χρόνου και κάποιων προσωπικών ζητημάτων (ήσσονος σημασίας) δεν κατάφερα να γνωρίσω τους συνοδοιπόρους των blogs απο κοντά σε κάποιο Παγκόσμιο. Ελπίζω, κάποια στιγμή στο μέλλον ..

    Ενδεικτικά σου λέω πως, η προχτεσινή φράση του Πανόπουλου (για την οποία εξέδωσε ανακοίνωση η ΠΑΕ) ήταν το επιστέγασμα μιάς εξευτελιστικής κατρακύλας που ξεκίνησε μετά τον Ewald Lienen και τη διετία του. Και η οποία κατα τη γνώμη μου θα συνεχιστεί. Θυμίσου πως θα ξαναδούμε το ίδιο έργο. Θα έλθει κάποιος προπονητής ξένος (όπως ακούγεται), γύρω στον Αύγουστο θα διαβάζουμε πως "χτίζεται μία υγιής ομάδα χωρίς γαμπρούς και παρέες", στις νίκες θα "δικαιώνεται" ο Τσακίρης, στις ήττες θα φταίνει "οι δημόσιοι υπάλληλοι - παίκτες", και οι "ιερές αγελάδες", στα ζόρια θα λένε "μην κάνετε κριτική τώρα, προέχει η ενότητα, να σωθούμε", κατα το Πάσχα (το αργότερο) θα έχει φορτωθεί ο Κιντής την αποτυχημένη χρονιά και θα ετοιμαζόμαστε για νέες δόξες ... Μήπως είδες φέτος να υπάρξει καμμία κριτική για τις άθλιες επιλογές προπονητή και παικτών; Κουράστηκα να ακούω απο κάποιους για τα "γερμανικά παλτά" και τις "αποκαλύψεις" και βρέθηκα με τον Σμογιεκ και τον Μπουβαλ, χωρίς να πεί ΚΑΝΕΙΣ κουβέντα ...

    Α, ξέχασα! Και στην εξέδρα, θα έχουμε διάφορους φτωχοδιάβολους μετανάστες, στα πλαίσια του αντιρατσισμού, που είναι και της μόδας ... Είναι να μην σκεφτώ πως, το νέο διοικητικό δίδυμο, δημιουργεί νέες μάζες Πανιώνιων φιλάθλων, μιάς και οι παλιοί είναι και λίγο ατίθασοι; (Γκρινιάζουν, κουνούν λευκά μαντίλια στους maitre της τακτικής από το Βέλγιο, κράζουν ...)

    Τι τα θές; Το παιχνίδι με τη Λάρισα, έπαιξε καταλυτικό ρόλο μέσα μου. Ή ήταν συνεννοημένο (που δεν το πιστεύω, ειλικρινά!) οπότε είναι γελοίο να ζητάς από τους φιλάθλους σου να φέρουν και τους φίλους τους, ή δεν ήταν, οπότε από σεβασμό στην ιστροία και τη φανένα τιμωρείς όλους τους παίκτες με βαρύτατο χρηματικό πρόστιμο! Αν δεν το κάνεις, μετα μην παραπονιέσαι που σε πιάνει στο στόμα του ο κάθε Πανόπουλος ... ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΞΙΑ ΜΑΣ! τελεία και παύλα . Αλλά δεν μπορώ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ να ξεχάσω, ότι για δύο χρόνια, επι "Γερμανικής Κατοχής" (που γράφουν - περίπου - οι παρα τω Προέδρω) αυτα ήσαν αδιανόητα ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα. Από ένα οργανισμό όπως είναι μια ΠΑΕ στην Ελλάδα, δυστυχώς δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά. Γι' αυτό έχω τονίσει πολλές φορές ότι το ζητούμενο εν τέλει είναι οργάνωση βασισμένη στην κοινή λογική και στη μετριοπάθεια, προσπάθειες συντηρητικής επέκτασης του οπαδικού δυναμικού, διασφάλιση μιας οικονομικής και αγωνιστικής σταθερότητας με μικρά βήματα προόδου. Για τον αγώνα με τη Λάρισα και εγώ θεώρησα ότι θα έπρεπε να υπάρξει αν μη τι άλλο ένα πρόστιμο, αλλά ίσως οι υπεύθυνοι θεώρησαν πως οι ελλείψεις ήταν τέτοιες που δεν δικαιολογούσαν ότι η ήττα προήλθε από αγωνιστική αδιαφορία. Η αλήθεια είναι ότι και γω πιστεύω ότι λίγοι ήσαν οι αδιάφοροι και περισσότεροι ... οι ανίκανοι (δυστυχώς) σε αυτή την περίπτωση.

    Για το ζήτημα της ανάρτησης τώρα, δυστυχώς οδηγούμαστε ολοταχώς στο να γίνουμε οικονομικό προτεκτοράτο και δεν υπάρχει ίχνος κυβερνητικής ή άλλης αντίδρασης.
    Σήμερα διάβασα ένα επίσης διαφωτιστικό άρθρο στο http://www.sofokleous10.gr/portal2/.

    Χαιρετώ θεωρώντας ότι είτε για Πανιώνια είτα για γενικά θέματα θα συνεχίζεις να σχολιάζεις. Ιερές αγελάδες θα υπάρχουν πάντα, αντίθετες φωνές με ότι πιστεύει ο καθένας θα υπάρχουν πάντα, η πολυφωνία αναζητείται και τη θέλουμε να υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειστε και οι δυο σουπερ.Πραγματικα ελπιζω να πιουμε κανα ποτηρακι παρεα στα επομενα παγκοσμια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γειά σου zamis, άνθρωπέ μου!

    Μακάρι. Το ελπίζω κι εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή