Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Εξαγγελίες μέτρων

Ο κος Παπανδρέου έδωσε μια πρώτη γενική εικόνα των μέτρων και του χρονοδιαγράμματος, που θα ακολουθήσει σχετικά με το πρόβλημα της οικονομίας.

Σε γενικές γραμμές ήταν αναμενόμενα όσα εξήγγειλε. Έχουμε ήδη πει ότι ο διάλογος, που εξαγγέλλει να πραγματοποιήσει με τους κοινωνικούς φορείς, μοιάζει πιο πολύ προσχηματικός παρά ουσιαστικός, δεδομένης και της κομματικής κυριαρχίας του ΠΑΣΟΚ στις μεγάλες συνδικαλιστικές ομοσπονδίες αλλά και κυρίως το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός δείχνει να θέλει να χρησιμοποιήσει το γεγονός της τέλεσης του κοινωνικού διαλόγου σαν όπλο ώστε να αποσβέσει τις λαϊκές αντιδράσεις και να επωμιστεί το λιγότερο πολιτικό κόστος από τη λήψη των επώδυνων μέτρων. Βέβαια θα 'μαστε οι τελευταίοι που θα πουν ότι ο κοινωνικός διάλογος, υπό την όποια του μορφή, έστω και αυτή την μάλλον προσχηματική, δεν πρέπει να γίνει. Πάντα κάτι καλό μπορεί να βγει από δημοκρατικές διαδικασίες.

Δυστυχώς κάποιες κορώνες που εκστομίστηκαν στην ομιλία δείχνουν ότι η κατεύθυνση των μέτρων δεν θα στοχεύσει πρώτα-πρώτα όσους χλιδάτους σκύλευαν επί χρόνια τον κρατικό κορβανά, αλλά θα προσπαθήσει αρχικά να καλύψει τις τρύπες με μέτρα που θα επωμιστούν οι πάντες. Δήλωσε ο κος Παπανδρέου:

"Δεν μιλάμε για μερεμέτια, αλλά για δίκαιες ανατροπές παντού, είπε, προσθέτοντας ότι «πολλές επιλογές μας θα είναι επώδυνες» και ότι «όλοι πρέπει να ξεβολευτούμε», τόνισε όμως ότι παράλληλα «θα στηρίξουμε τους χαμηλόμισθους και τη τα μεσαία τάξη".

To "όλοι πρέπει να ξεβολευτούμε" από μόνο του κε Παπανδρέου φαντάζει άδικο, όταν για 20 χρόνια το κόμμα σας και για 8 η ΝΔ, διαλύσατε τον παραγωγικό ιστό της χώρας, δεν δώσατε καμιά παραγωγική και αναπτυξιακή κατεύθυνση στην οικονομία της χώρας, πορευόμενοι με συνεχείς δανεισμούς και πελατειακές πολιτικές. Κε Παπανδρέου εσείς και η ΝΔ κυβερνούσατε τόσα χρόνια. Δεν καταλάβατε τόσα χρόνια την ύπαρξη του πελατειακού κράτους; Έπρεπε να φθάσουμε στο χείλος του γκρεμού; Υπάρχουν υπεύθυνοι για την κατάντια που θα 'πρεπε πρώτοι αυτοί να πληρώσουν. Τι σημαίνει δίκαιες ανατροπές; Ναι χρειάζονται αυτές αλλά πρώτα να πληρώσουν όλοι αυτοί που κατασπατάλησαν τα 300 δισ δολάρια που πήρε η χώρα από ΕΟΚ και ΕΕ από το 1980 και μετά. Υπάρχουν ένοχοι της κατρακύλας και πρέπει να πληρώσουν, είτε είναι πολιτικοί σας φίλοι είτε αντίπαλοι. Πως ζητάτε συναίνεση και συνεισφορά απ' όλους όταν και πάλι αυτοί που έφαγαν καλούνται να πληρώσουν με "δίκαιο" τρόπο, μαζί με όσους δεν έφαγαν. Και δυστυχώς αυτοί που έφαγαν και τρώνε, ξέρουν τους τρόπους πάντα να κάνουν πιο δίκαιες για τους εαυτούς τους, τις όποιες μεθόδους "δικαίων ανατροπών".

Άλλοι είναι πλέον επαΐοντες εμού για να αναλύσουν και να κρίνουν τα μέτρα, που έτσι και αλλιώς σε αυτή τη φάση είναι απλά δοσμένα ούτως ή άλλως σε ένα πολύ γενικό περίγραμμα. Εγώ θ' αναφέρω δυο μάλλον "περιφερειακά" σημεία των εξαγγελιών, που φαίνονται, σε μένα τουλάχιστον, πρόχειρα και υπερβολικά ή έστω κάπως αόριστα σε αυτή τη φάση:

  1. Το κλείσιμο του 1/3 των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό. Υποτίθεται ότι η μόνη κερδοφόρα παραγωγική δραστηριότητα της χώρας, είναι ο Τουρισμός. Είναι βέβαια σίγουρο ότι πληθώρα των γραφείων του ΕΟΤ, ήταν άνδρα λούφας και ρεμούλας. Αλλά αντί να τα κλείσουμε, μειώνοντας και την όποια προβολή της χώρας μπορούν να επιτελέσουν τέτοια γραφεία, μήπως θα ήταν πιο σώφρον σε πρώτη φάση να μειώσουμε το προσωπικό τους ή να δούμε πως μπορούν να δουλέψουν παραγωγικά;
  2. Καταργούνται οι χαριστικές φοροαπαλλαγές, φορολογούνται τα διανεμόμενα κέρδη από τις επιχειρήσεις. Θεωρητικά χρειάζεται μεταξύ άλλων για να ανορθώσουμε την οικονομία μας να προσελκύσουμε και επενδύσεις. Αν μη τι άλλο η φορολόγηση των διανεμομένων κερδών θ' αποτελέσει ένα αντικίνητρο για του μεσαίους και μικρούς επενδυτές. Όσο για τις χαριστικές φοροαπαλλαγές, μένει να διευκρινιστεί σε λεπτομέρεια. Πχ εννοεί φοροαπαλλαγές τραγουδιστών, ποδοσφαιριστών κλπ, ή μήπως θα πάρει η μπάλα αναπήρους, άτομα με ειδικά προβλήματα κλπ. Πιστεύω ότι ο έχων κοινωνικό συναίσθημα Πρωθυπουργός θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικός να μη κάψει μαζί με τα ξερά και τα χλωρά.

1 σχόλιο :

  1. Κατά τη γνώμη μου,ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα που κρύβει παγίδες είναι και η κατάργηση της "αυτοφορολόγησης" των επιδομάτων.Αν έχω καταλάβει καλά,αυτό θα σημάνει άμεσα μείωση των εισοδημάτων των μισθωτών.Δυστυχώς διαβάζοντας τα μέτρα βρήκα τα περισσότερα από αυτά ουτοπικά ενώ τα πιο ρεαλιστικά βάλλουν ως συνήθως τις μεσαίες και χαμηλές τάξεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή