Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Σχετική αύξηση κρουσμάτων της γρίπης Α στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες


Γύρω στα 135 κρούσματα και κάπου 55 πλήρως ιαθέντα, μετρά η Γρίπη Α στη χώρα μας, αλλά με αρκετό ποσοστό περιστατικών τις τελευταίες μέρες και τάση αυξανόμενης διάδοσης.

Είναι σαφές ότι η αυξητική τάση οφείλεται στην παραθεριστική περίοδο και τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό τουριστών που είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν.

Το γεγονός του θέρους βέβαια και της μη συνάθροισης σε κλειστούς χώρους φαίνεται να σώζει προς το παρόν την κατάσταση, αλλά απέχουμε αρκετά από το φθινόπωρο και δεν μπορούμε να ξέρουμε τι μας περιμένει από πλευράς πιθανών μεταλλάξεων του ιού.

Άκουγα στο ραδιόφωνο ότι τα ιστορικά δεδομένα από την πανδημία των αρχών του 20 αιώνα αναφέρουν 3 μεταλλάξεις του ιού. Δεν γνωρίζω αν η παγκοσμιοποίηση μπορεί να επηρεάσει στην σημερινή εποχή πολλαπλασιαστικά αυτόν τον αριθμό των μεταλλάξεων που πιθανόν να συμβούν.

Υποθέτω ότι το εμβόλιο που έχει ετοιμαστεί και δοκιμάζεται μπορεί να καλύψει κάποιες μικρομεταλλάξεις του ιού που ήδη φαίνεται να συμβαίνουν, εφόσον υπάρχουν περιστατικά που δείχνουν να μην βελτιώνονται ή να βελτιώνονται ελάχιστα με τη λήψη Ταμιφλού. Αλήθεια το άλλο φάρμακο, το Ρελένζα, μπορεί να καλύψει περιπτώσεις που δεν καλύπτει το Ταμιφλού ή δρα παρόμοια; Μου κάνει εντύπωση επίσης ότι σπάνια βλέπω ν' αναφέρεται στην πρόσφατη πανδημία. Είναι πιθανότατα κάτι που απλά οφείλεται σε marketing των εταιριών ή υπάρχει διαφορά θεραπευτική; Διάβαζα ότι από τα μειονεκτήματα του Ρελένζα είναι πως πρέπει να δοθεί άμεσα στις πρώτες 18 ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Τέλος θυμίζω ότι υπήρξε προ εβδομάδων η σύσταση για εμβολιασμό των μεγαλύτερων των 65 ετών με το εμβόλιο του πνευμονιόκοκου προς αποφυγή των πνευμονιών που μπορεί να προκαλέσει η γρίπη. Επειδή κάθε εμβόλιο έχει και παρενέργειες, ψάχνοντας να βρω παρενέργειες του συγκεκριμένου πολυδύναμου εμβολίου, δεν βρήκα κάτι εκτός του ότι χρειάζεται προσοχή στην εφαρμογή του σε ανθρώπους με αλλεργία στο αυγό. Φαίνεται λοιπόν ασφαλές όπως το πλείστον των εγκεκριμένων εμβολίων και καλό είναι να ασφαλίσουμε τους μεγάλους σε ηλικία από την πιο επικίνδυνη παρενέργεια της γρίπης.

4 σχόλια :

  1. Αναγκάζομαι ο ίδιος ν' απαντήσω σε ερώτημα του σχολίου με βάση περαιτέρω έρευνα στο διαδίκτυο, σχετικά με την ανθεκτικότητα του ιού στο Ταμιφλού και το αν το Ρελένζα αντιμετώπισε αυτές τις περιπτώσεις. Αντιγράφω από in.gr:

    "Οι εργαστηριακές εξετάσεις στον ιό που απομονώθηκε από την 16χρονη ασθενή στο Χονγκ Κονγκ έδειξαν ότι είναι ανθεκτικός στο Tamiflu,όχι όμως και στο Relenza (ζαναμιβίρη)"

    Κατά συνέπεια υπάρχει διαφορετική δραστικότητα των 2 φαρμάκων.

    Σημαντική ακόμα πληροφορία είναι ότι ο ιός δρα πιο έντονα από την εποχική γρίπη στο πεπτικό σύστημα, με διάφορες πεπτικές ενοχλήσεις, εμετούς κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η δράση τους ουσιαστικά είναι ίδια.Αναστέλλουν τα ένζυμα που είναι υπεύθυνα για την εξάπλωση του ιού στον οργανισμό.Τώρα η δραστικότητά τους μπορεί να ποικίλλει από άτομο σε άτομο.
    Το Tamiflu ακούγεται πολύ περισσότερο γιατί έχει και προληπτική δράση με αποτέλεσμα να χορηγείται σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με αυτόν που εμφάνισε τα συμπτώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. griniari ευχαριστώ για τις εξηγήσεις. Και εγώ ως μη ειδήμων υπέθεσα ότι σε κάποιον που δεν "πιάσει" το tamiflu ίσως έχει επιτυχία το relenza και ανάποδα, λόγω της ατομικής απόκρισης στα φάρμακα που ο οργανισμός του καθενός μας έχει. Σαν φαρμακοποιός θα ήταν ενδιαφέρον ανμπορούσες να μας έλεγες αν έχει αυξηθεί η κίνηση των εμβολίων πνευμονιόκοκου μετά τη προ ημερών σύσταση της επιτροπής ειδικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καμμία ιδιαίτερη κίνηση.Το θετικό είναι ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει πολύ ψύχραιμα τη νόσο(καμμία σχέση με την αντίστοιχη "γρίππη των πτηνών").Σ'αυτό συμβάλλουν η αποτελεσματικότητα της θεραπείας, η γρήγορη ίαση και η ελαφρότητα των συμπτωμάτων.Τουλάχιστον προς το παρόν,αργότερα βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή