Σάββατο 13 Απριλίου 2019

Δίπολα ή πως αλλάζουν οι καιροί

Πως αλλάζουν οι καιροί! Παλιά ο μικρός ΣΥΡΙΖΑ (και ο Συνασπισμός πιο πριν και το ΚΚΕ εσωτ. πιο παλιά) κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ ότι δημιουργούσε διπολισμό και έβαζε εκβιαστικά διλήμματα στους ψηφοφόρους "ή εμείς ή η Δεξιά". Και με αυτό τον τρόπο υφάρπαζε τις ψήφους της Αριστεράς.
Το ίδιο κάνει σήμερα ο μεγάλος ΣΥΡΙΖΑ με τη Γέφυρα και με την προοδευτική συμμαχία ενάντια στην ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό. Το καινούργιο, που γίνεται παλιό.
Προσωπικά πιστεύω ότι ο καθένας μας οφείλει να ψηφίζει πέρα από διλήμματα, αυτό που πιστεύει πρώτιστα. Ειδάλλως πάντα θα ζούμε με βάση το ρητό, "το μη χείρον βέλτιστον" και με φόβητρα και σκιάχτρα. Και να εξυπηρετούμε παιχνίδια εξουσίας και μόνον. Προσωπική άποψη. Ξέρω ότι πολλοί διαφωνούν. Η ιστορία ως τώρα δεν νομίζω όμως ότι τους δικαιώνει.

2 σχόλια :

  1. 1985:
    «Αριστεροί , το νου σας, αν νικήσει ο Μητσοτάκης θα ανοίξουν πάλι οι φυλακές και τα ξερονήσια και πρώτοι εσείς θα πάτε», διατεινόταν η «Αυριανή», που τότε είχε μεγάλη απήχηση σε λαϊκά στρώματα. Η ... προειδοποίηση βασιζόταν στην υπόθεση εργασίας ότι η Δεξιά, έχοντας χάσει την εξουσία για 3,5 έτη, θα επέστρεφε ρεβανσιστική και άγρια εάν νικούσε στις εκλογές.

    1999, Ομιλία Σημίτη:
    "Δύο φορές στη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «το
    ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» και πρόσθεσε, με τις πολύ θερμές εκδηλώσεις του
    πλήθους, ότι «σήμερα ο λαός απαντά στη Νέα Δημοκρατία».

    Η ομιλία του κ. Σημίτη κινήθηκε σταθερά στον διλημματικό χαρακτήρα αυτών των εκλογών, με ιδιαίτερη επιμονή στη διακύβευση της σταθερότητας της χώρας.

    «Στις 13 Ιουνίου», είπε, «ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει:

    * Θα εγκαταλείψουμε όσα με κόπο χτίσαμε;

    * Θα αφήσουμε τις μικροκομματικές τακτικές της αντιπολίτευσης να πάνε
    πίσω τη χώρα;

    Μέσα στο επόμενο διάστημα, από τώρα μέχρι τις εθνικές εκλογές, συμπυκνώνονται τα αποτελέσματα της πορείας πολλών ετών. Τώρα θα κριθεί αν θα κόψουμε όλοι μαζί το νήμα αποφασιστικά, αποτελεσματικά, με δυναμική που μας ανοίγει νέους ορίζοντες. Θα ανατρέψουμε αυτή την πολιτική όπως θέλει η αντιπολίτευση; Θα διακινδυνεύσουμε αυτή την εξέλιξη σ' ένα κομματικό παιχνίδι;"

    Δυο ιστορικά σημεία που δείχνουν το διλημματικό χαρακτήρα του διπολισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βέβαια το δίπολο θέλει δυο. Πριν εμφάνισα τον έναν. Έχει ανάγκη όμως απόλυτη τον άλλο για να παίξει αυτό το παιχνίδι εξουσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή