Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

ΦΠΑ και κοινωνικό κράτος στους καιρούς της κρίσης

ΟΚ λοιπόν το αποφάσισαν τελικά. Τους δυσκόλεψε κάπως αλλά βρήκαν τη λύση. Ίσως ήταν και ότι είχαν εξ αρχής στο νου τους αλλά συνήθως χρειάζεται στην πολιτική να ρίχνεις σαν δόλωμα το πιο βαρύ για να περνάς στο τέλος το κάπως ελαφρύτερο και να ζητάς να σουν πουν και ευχαριστώ.
Η ιδιωτική Παιδεία, λοιπόν, 13% φορολόγηση. Η ιδιωτική Παραπαιδεία 6% φορολόγηση.
Και χωρίς αιδώ παραδοχή ότι βάζουμε αυτούς τους φόρους έτσι γιατί υπολογίσαμε ότι δεν θα μας επιφέρουν ιδιαίτερο πολιτικό κόστος. Το γνωστό διαχρονικό κριτήριο αποφάσεων των κομμάτων και του μικροπολιτικού Ελληνικού κατεστημένου. Και είναι πενταροδεκάρες αυτοί οι φόροι και να μην μιλάτε.

Και αυτός ο φόρος, όπως και άλλοι της μετά το 2009 Ελλάδας, δεν μπαίνει για να αποφέρει έσοδα για να κάνει φερ' ειπείν τη Δημόσια Παιδεία καλύτερη ώστε να μην χρειαζόμαστε ούτε Ιδιωτική Παιδεία ούτε Παραπαιδεία. Ο προορισμός των εσόδων είναι γνωστός. Και ο λόγος αυτών των φόρων είναι γιατί υπάρχουν "Έλληνες" που έχουν βγάλει στο εξωτερικό ποσά παραπλήσια του ΑΕΠ της χώρας και διάγουν αφορολόγητοι και ωραίοι. Και η χώρα δανείζεται αυτά που έβγαλαν οι "'εξυπνοι" έξω για να ζήσει και σε λίγο θα φορολογεί και την ανάσα και άλλες ζωτικές ανάγκες των υπόλοιπων κατοίκων της, των "κορόιδων" κυρίως, που δεν τα έφαγαν μαζί με το πολιτικό δυναμικό του επαχθούς δανεισμού της εποχής της φρούδας ευμάρειας.

Στο θέμα των φόρων της Ιδιωτικής Παιδείας, το κράτος υπολογίζεται να βγάλει γύρω στα 30 εκατομμύρια. Να πούμε και μεις για πενταροδεκάρες κύριε Φίλη; Αλλά εν πάση περιπτώσει τουλάχιστον για την Παραπαιδεία, όχι μόνον δεν έπρεπε να τη φορολογεί αλλά θα έπρεπε να επιχορηγεί έναντι και τους γονείς, που η ανεπάρκεια του σχολείου και τα εξεταστικά συστήματα, τους υποχρεώνουν να καταφύγουν στην Παραπαιδεία για να καλυφθούν επαρκώς τα παιδιά τους. Για τα τελευταία, τα εξεταστικά συστήματα, χρόνια τώρα με ελάχιστες εξαιρέσεις, λες και σχεδιάζονται με στόχευση, η Παραπαιδεία να ζει και να βασιλεύει.

Εν πάση περιπτώσει, ας μην ασχοληθούμε περισσότερο με "πενταροδεκάρες"... Μια ερώτηση. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, είθισται οι Ελληνικές Κυβερνήσεις να παίρνουν σπασμωδικά μέτρα, τα οποία εκπίπτουν εν τέλει στα δικαστήρια - βλέπε μειώσεις μισθών ενστόλων κλπ. Αν οι συγκεκριμένοι φόροι εκπέσουν με την οποιαδήποτε τότε ζημία του Δημοσίου, θα ήθελα να δω ποιος από τους σημερινούς πολιτικούς θα βγει να πει Mea Culpa και να πάει σπίτι του. 

1 σχόλιο :

  1. Η απόφαση για το τρίτο μνημόνιο ήταν ειλημμένη από τον Δεκέμβριο για τους γερμανούς. Ο Σαμαράς δεν μπορούσε και δεν ήθελε να περάσει τα νέα μέτρα, επομένως "έπρεπε" να φύγει. Τον διώξανε, συμμορφώσανε τον ωραίο «αντιστασιακό» και φέρελπι νέο και τώρα περνάνε ότι θέλουνε...
    Αυτό που με έχει στεναχωρήσει είναι η μεροληπτικότητα και ο ψεύτικος κόσμος που φτιάχνει ο ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ για να περιβάλει τα πιστεύω του και να περιθάλψει τα τραύματα του λόγω του νέου μνημονίου που υπέγραψε και εφαρμόζει η κυβέρνησή του.
    Λυπάμαι γιατί πρόκειται για έναν αξιόλογο κομμάτι του πληθυσμού μας που θα απογοητευθεί και μάλλον θα αποστασιοποιηθεί από την πολιτική σκηνή. Λυπάμαι επίσης που η έννοια της αριστεράς έχει μετατραπεί σε κακέκτυπο της δεξιάς και εφαρμοστή του νεοφιλελευθερισμού. Η πολιτική που ακολουθεί η νέα κυβέρνηση έκαψε την επιλογή της αριστεράς στην Ευρώπη, έκαψε και την προσπάθεια που έκαναν οι ίδιοι στο εξάμηνο που κυβέρνησαν, προσπάθεια να περάσουν μηνύματα στον Ευρωπαϊκό λαό και να τον ξυπνήσουν.
    Το ερώτημα είναι πολύ κρίσιμο: τι θα ψηφίσουμε στις επόμενες εκλογές, μήπως η μόνη μας επιλογή είναι η συντονισμένη αποχή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή