Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Τα ερωτήματα για το Μνημόνιο. Η κότα κάνει το αυγό ή το αυγό την κότα



Σε σχέση με την πολιτική επικαιρότητα και τη σύσταση και τη λειτουργία της επιτροπής για το Μνημόνιο καθώς και διάφορες ομιλίες χθες στη Βουλή, μου έρχεται στο μυαλό ο παλιός παιδικός (και όχι μόνον) γρίφος αν η κότα κάνει το αυγό ή το αυγό την κότα (επί τη ευκαιρία δείτε την απάντηση του διαχρονικού γρίφου πατώντας στο link εδώ...).

Κατέρρρευσε η οικονομία λόγω Μνημονίου ή καταφύγαμε στο Μνημόνιο λόγω κατάρρευσης της οικονομίας;

Η Ελληνική οικονομία ήταν σαθρή αλλά λειτουργούσε κάπως έστω και φτωχικά και σε μέτρια κλίμακα δραστηριοτήτων. Αποδιοργανώθηκε τελείως με την είσοδο στην ΟΝΕ, η οποία μετέβαλε τη δομή της αφαιρώντας κατ' ουσίαν τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα και αλλοτρίωσε τη σύσταση του εργατικού της δυναμικού. Το ισχυρό νόμισμα επέτρεψε το φθηνό δανεισμό, που σπαταλήθηκε σε αντιπαραγωγικούς τομείς χωρίς αναπτυξιακούς στόχους ή φαγώθηκε. Παράλληλα ζήσαμε μια αναπτυξιακή ουτοπία λόγω Ολυμπιακών Αγώνων και πάλι κοντόφθαλμα χωρίς αναπτυξιακό πλάνο. Μια ουτοπία, που δημιούργησε την ψευδαίσθηση της "Ισχυρής Ελλάδας" ενώ την ίδια ώρα η Ελλάδα στηριζόταν σε πήλινα πόδια.
Συνεπώς η κατάρρευση της οικονομίας ήταν προδιαγεγραμμένη από τα όσα κάναμε ή καλύτερα δεν κάναμε προ Μνημονίου.
Το Μνημόνιο ή καλύτερα τα Μνημόνια δεν έδωσαν τις ενδεδειγμένες λύσεις για να βγει η χώρα από τη κρίση αλλά για να γλυτώσουν διάφορα συμφέροντα τα επακόλουθα της κατάρρευσης της Ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα έδωσαν τη δυνατότητα στη χώρα να φυτοζωεί μέσα στην ύφεση και την καλπάζουσα ανεργία και την αυξανόμενη ανάγκη να εκποιήσει δημόσια περιουσία και δημόσιους πόρους για να αποπληρώνει τα δάνεια, που την κράτησαν να μην υποστεί άτακτη χρεοκοπία αλλά παράλληλα δεν της επιτρέπουν να ξεκινήσει να ανακάμπτει και να ξεπερνάει την κρίση. Απλά κρατιόμαστε με τη μύτη πάνω από το νερό αλλά δεν μπορούμε να βγούμε από αυτό.
Είναι αλήθεια ότι τα Μνημόνια περιείχαν μέτρα που ούτως ή άλλως έπρεπε να πάρουμε για να μπει σε τάξη ένα τύποις υπάρχον ως την κρίση κράτος με πελατειακή κατεύθυνση, μεγάλη διαφθορά και διαπλοκή.
Κάτι που πρέπει να αναρωτηθούν οι της επιτροπής και όλοι μας εν γένει είναι αν χωρίς τα Μνημόνια θα κάναμε κάποιες αναγκαίες αλλαγές ή όχι και αν θα ήμασταν καλύτερα τελικά. Ναι τα Μνημόνια έφεραν απώλεια της ανεξαρτησίας και υποτέλεια αλλά απώλεια της ανεξαρτησίας σου έχεις ούτως ή άλλως όταν μπαίνεις σε μια Ένωση κρατών και χάνεις και τον έλεγχο ενός τμήματος της πολιτικής σου, τη νομισματική πολιτική. Και τις αναγκαίες αλλαγές θα τις έκανε άραγε η αλλοτριωμένη Ελληνική κοινωνία χωρίς Μνημόνια; Έστω και χωρίς τα διεφθαρμένα κόμματα και τους πολιτικούς, που ευθύνονταν για την πορεία του τόπου ως τα Μνημόνια; Μια κοινωνία χωρίς πραγματική κοινωνική συνείδηση με Παιδεία άκρατου ατομικισμού και πρότυπα του να μην είσαι κορόιδο και του πως θα είμαστε εμείς καλά και δε βαριέσαι; Ας αναρωτηθούμε κοιτώντας γύρω μας και τους εαυτούς μας. Ίσως δεν είμαστε τώρα έτσι τόσο πολύ αλλά ας θυμηθούμε όλοι μας αν υπήρξαμε έτσι κάπως κάποτε όχι πολύ παλιά από τώρα.

Για να απαλλαγούμε από την υποτέλεια των Μνημονίων πρέπει να μπορέσουμε να δούμε τα λάθη που μας οδήγησαν σε αυτά και να τα διορθώσουμε γιατί λάθη υπήρχαν ούτως ή άλλως, άσχετα από το πόσο λανθασμένες ή εσκεμμένες λύσεις για την αντιμετώπιση αυτών των λαθών ήσαν τα Μνημόνια αυτά καθ' εαυτά. Και όσο και αν μας φταίνε οι άλλοι για τα προβλήματά μας, τους άλλους δεν μπορούμε να τους αλλάξουμε τόσο εύκολα. Πρώτα τους εαυτούς μας πρέπει. Τότε θα έχουμε ελπίδα ανάτασης. 

6 σχόλια :

  1. Καλημέρα και Χρόνια πολλά,
    καλή Ανάσταση.

    Να σου πω την αλήθεια Ίωνα δεν κατάλαβα ακριβώς τι θέλεις να πεις με το άρθο αυτό. Μάλλον είναι ένα γενικό άρθρο για τους λόγους που μπήκαμε στο μνημόνιο.

    Θα συμφωνήσω σε όλα όσα λες και θα προσθέσω ότι πολλοί πολιτικοί κλέψανε παραπάνω από όσο άντεχε η χώρα. Η εξεταστική αυτόν το σκοπό έχει. Δλδ να δούμε πέρα από τα δομικά προβλήματα της οικονομία, αν κάποιοι λειτούργησαν για ιδίο όφελος.
    Για την ηθική των πολιτών και το "μαζί τα φάγαμε" του Πάγκαλου να πω ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Θα αναφέρω μερικπά πρόχειρα που μου έρχονται στο μυαλό:
    Όταν ο πρωθυπουργός μεταχρονολογίζει τα χρέη της χώρας "κρύβοντάς" τα από τους εταίρους, σε συνεργασία με ιδιωτική τράπεζα και με αυξημόνο επιτόκιο υπονομεύοντας την οικονομία της χώρας, για να μπούμε στο € που δεν μπορούμε να σταθούμε ούτε έχουμε πολιτική για να αναπτυχθούμε,
    όταν ο ίδιος προτρέπει τους πολίτες να παίξουν χρηματιστήριο γνωρίζοντας ότι ο κόσμος δεν ξέρει και ουσιαστικά τον παραπλανεί για να πάρουν κάποιοι τα λεφτά του,
    όταν ο Υπ Οικ της χώρας βγάζει τα λεφτά του έξω ενώ οι τράπεζες είναι διαλυμένες, και μας ζητάει ο κεντρικός τραπεζίτης, να τις στηρίξουμε,
    όταν ο άλλος Υπ Οικ εξαφανίζει την οικογένειά του από τη λίστα,
    όταν ο Υπ Αμ και ο Υπεχωδε αποδεδειγμένα παίρνει μίζες
    όταν όλοι μαζί σβήνουν πρόστιμα προς εταιρίες, δίνουν χαριστικά δάνεια, υποχρεώνουν το λαό να πληρώσει χρέη επιχειρηματιών (βλ energa), οι κρατικοδίαιτοι κομματικοί "επιχειρηματίες" αλωνίζουν ελεύθεροι και το παίζουν επενδυτές και σωτήρες κλπ

    ο πολίτης φταίει που δεν κόβει απόδειξη που υπερφορολογείται και αισθάνεται ότιτο κράτος του τα παίρνει, ο πολίτης δεν έχει παιδεία????

    Όλα τα άλλα κράτη της ΕΕ κερδοσκόπησαν και εκμεταλεύτηκαν την Ελλάδα και την Κύπρο, συνεχίσουν να παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ για το έλλειμα και το χρέος και παρόλα αυτά εμείς συνεχίσουμε να αυτομαστιγωνόμαστε και να αναλύουμε τους λόγους που διαλύθηκε ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας της οικονομίας μας.

    Αυτή η ευθύνη για την κατάσταση της χώρας, που πάντα σαν μπαλάκι επιστρέφει σε εμάς, δεν τη δέχομαι. Καλώς γίνεται λοιπόν η εξεταστική μήπως και γίνει φανερό (όχι ποιοι φταίνε, αυτό δεν θα το δούμε) γιατί φτάσαμε εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ δεν έγραψα ότι κακώς γίνεται η εξεταστική και επειδή δεν έγινε κατανοητό το πνεύμα των όσων ήθελα να εκφράσω και μάλλον ο νους πάει στο "μαζί τα φάγαμε" και μόνον, να διευκρινίσω.

    Εξεταστική που θα γίνει για να βλέπει τα δέντρα και όχι το δάσος, άραγε τη θέλουμε; Εξεταστική που ασχολείται από το 2009 και μετά και δεν βλέπει τα όσα έγιναν από το τέλος της δεκαετίας του 90 και μετά και που κατέληξαν στα Μνημόνια, μας αρέσει;
    Το ότι κάποιοι σε έβαλαν στην ΟΝΕ και δεν σε ρώτησαν σαν λαό για μια τέτοια σοβαρότατη απεμπόληση εθνικής πολιτικής, μας αρέσει; Το ότι κάποιοι έκαναν δημιουργική λογιστική για να φέρουν τη χώρα σε μια ένωση φθηνού δανεισμού και σκληρού νομίσματος που αλλοτρίωσε την οικονομία της, για εξυπηρέτηση συμφερόντων, μας αρέσει; Το ότι κάποιοι έκαναν Ολυμπιακούς αγώνες πανάκριβα και μετά άφησαν τα Ολυμπιακά έργα να σαπίσουν, μας αρέσει; Μπορώ να γράψω και άλλα αν χρειάζονται περαιτέρω εξηγήσεις.

    Σε όσο αφορά την Κοινωνική Παιδεία του Έλληνα, δεν χρειάζεται να πω παρά μόνον κάτι πρόσφατο. Στέλνει το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί σκληρά και η στήριξη είναι να αποσύρει 20 δις από το τέλος Δεκεμβρίου ως τα τώρα από τις καταθέσεις και αυτά στατιστικά σε ποσοστό τεράστιο, δεν είναι χρήματα που βγήκαν έξω. Κοινωνική στήριξη.
    Και πολίτης δεν είναι μόνον αυτός που υπερφορολογείται αλλά και σωρεία άλλων που φοροδιέφευγαν επί χρόνια στις περιόδους που προανέφερα εις υγείαν κορόιδων. Και πολίτης δεν είναι μόνον αυτός που δεν του έκοβαν ή κόβουν απόδειξη αλλά και αυτός που δεν έκοβε ή κόβει απόδειξη.

    Δεν χρειαζόμαστε ΜΟΝΟΝ να βρούμε τις ευθύνες όσων ακολούθησαν τις Μνημονιακές λύσεις και οδήγησαν τη χώρα σε ένα ατέρμονο τούνελ αλλά και όσους έδωσαν το δικαίωμα να πάνε αυτοί σε Μνημονιακές λύσεις, έχοντας κατά νου τι επιλογές είχαν κιόλας όσοι ακολούθησαν αυτές τις λύσεις εν τέλει και αυτό μένει να φανεί και στην πράξη και στο παρόν και κοντινό μέλλον αλλά και να μελετηθεί από το παρελθόν.
    Επιλεκτικές εξετάσεις του παρελθόντος, λυπάμαι αλλά είναι το λιγότερο ύποπτες για τους σκοπούς και τους στόχους τους. Και για αυτό έθεσα το καθαρό κατ' εμέ ερώτημα, "καταρρεύσαμε λόγω Μνημονίου ή πήγαμε στο Μνημόνιο λόγω κατάρρευσης" που έχει πιθανότατα λιγότερο σαφή απάντηση από την κότα και το αυγό, γιατί ίσως τελικά συνέβησαν και τα δυο και είχαμε πάρει το στραβό δρόμο και ήρθε και το Μνημόνιο και μας απόκανε. Ήρθε σκόπιμα το Μνημόνιο, ήρθε εκβιαστικά, ήρθε αναγκαστικά; Όλα αυτά είναι καλό να ερευνηθούν αλλά πως; Αφήνοντας έξω κάποιες χρονικές περιόδους και προστατεύοντας κάποιους; Βαυκαλίζοντας τον κόσμο ότι αν φύγουν και τιμωρηθούν οι διεφθαρμένοι πολιτικοί, θα είναι όλα ωραία έστω και αν έχουμε την ίδια νοοτροπία και τακτική σαν κοινωνία που είχαμε τότε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...και επείδη μάλλον πήρα πολύ φόρα. ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ & ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ John με υγεία για να μπορούμε να τα λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα forums είναι χώροι ανταλλαγής και διαμόρφωσης απόψεων. Μου είναι πολύ ευχάριστο να ανταλλάσω απόψεις σε αυτό το forum, για αυτό και το κάνω. Νιώθω όπως σε μία συζήτηση με έναν φίλο μου που πολλές φορές παίρνει κάποιος μας μία διαφορετική άποψη όχι απαραίτητα επειδή διαφωνεί αλλά για να ανταλλαχθούν επιχειρήματα και να παραχθούν συμπεράσματα.

    Επί του θέματος:
    1. δεν περιμένω η εξεταστική να προσωποποιήσει τις ευθύνες, ίσως δεν βρει και αυτό που περιμένουμε. Καλό θα ήταν να διερευνηθεί από το 96 και μετά (β διακυβέρνηση Παπανδρέου) το τι έγινε, αλλά αυτό δεν είναι θέμα εξεταστικής αλλά ιστορικό θέμα γιατί είναι πολύ δύσκολο να επιρρίψεις ποινικές ευθύνες και να κρίνεις οικονομικά ζητήματα όταν αυτά εμπλέκοντε μεθέματα εθνικής ασφάλειας, κοινωνικής πολιτικής και εξωτερικής πολιτικής. Άρα, δεν θα μπορούσε να σταθεί μία τέτοια εξεταστική. Γενικά δεν περιμένω κάτι σημαντικό και ουσιαστικό να προκύψει από την εξεταστική, δεν θεωρώ ότι είμαστε ικανοί να κάνουμε κάτι τέτοιο. Το μόνο που μπορεί να προκύψει είναι άλλος ένας Τσοχατζόπουλος...

    Εκεί που διαφωνώ, είναι στις ευθύνες των πολιτών. Ναι υπάρχουν αλλά είναι απόρρεια και ευθύνη της κάκιστης ηγεσίας.
    Θα δώσω ένα ποδοσφαιρικό παράδειγμα: η ομάδα δεν πάει καλά, αλλάζει ο προπονητής και όλα φτιάχνουν. Το έχουμε δει άπειρες φορές και πολλές φορές ισχύει. Μετά ανακαλύπτεις ότι ο προπονητής είχε κολητούς μέσα στα αποδυτήρια, ότι το έπαιζε manager και ήθελε να πουλήσει παίκτες, ότι έκανε τα στραβά μάτια στις βεντέτες της ομάδας ή ότι είχε πλακωθεί με όλους.

    Ο λαός μαθαίνει από την ηγεσία του και όπως μάθει έτσι θα συμπεριφερθεί. Βέβαια ο λαός εκλέγει και την ηγεσία που του ταιριάζει. Αυτό όμως δεν σμαίνει ότι η ηγεσία δεν πρέπει να αποτελεί το παράδειγμα και με τη στάση της να διαπαιδαγωγεί τον πολίτη.
    Τα τελευταία 30 τουλάχιστον χρόνια ζούμε με ευκαριακούς πολιτικούς, ελπίζουμε να μην ανακαλύψουμε ότι όλοι τους ήταν εκεί για να κλέψουν.
    Αυτό αισθάνεται ο πολίτης και έχει περάσει πια στο DNA του ο φόβος για το κράτος και η κλεψιά.Αυτό για να αλλάξει θέλει πολλά χρόνια.

    Καλή Ανάσταση σε όλους.

    Υ.Γ. Ίωνα δες αν υπάρχει ορθογραφικός έλεγχος ως επιλογή κάπου. Βλέπω τα κείμενά μου γεμάτα λάθη και στεναχωριέμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμ τα δικά μου... Γράφω και γρήγορα και μου ξεφεύγουν...
      Προφανώς δεν φταίει ο απλός πολίτης για την αλλοτρίωση που υπέστη δεκαετίες τώρα αλλά την υπέστη και πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ο καθένας για τον εαυτό του και να ξεκινήσουμε και την αλλαγή από τα κάτω χωρίς να περιμένουμε μόνον αλλαγές να μας έρθουν από τα πάνω.

      Διαγραφή
  5. http://www.basketnet.gr/greece/greece-a1/greece-panionios/p/70724/feugatos-o--aselin

    ΑπάντησηΔιαγραφή