Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Ένα παράδειγμα για το γιατί η Ελλάδα έφθασε στη σημερινή κατάντια

Την πρόταση, ώστε στις αγορές με πιστωτική κάρτα να υπάρχει μειωμένος ΦΠΑ (20% από 23% και 10% από 13%), που αποτελεί και κάποια διευκόλυνση και δέλεαρ στον κόσμο και φοροεισπρακτική πρακτική ώστε να αποδίδεται ο ΦΠΑ από τις τράπεζες και να μην κατακρατείται από τους εμπόρους, φέρεται να έκανε και να μελέτησε, ο Ράιχενμπαχ και η ομάδα του.

Δυο και βάλε χρόνια κρίσης και δεν ξέρω πόσα χρόνια φοροδιαφυγής μέσω μη απόδοσης ΦΠΑ, δεν έφθαναν στο Ελληνικό πολιτικό σύστημα για να σκεφθεί κάτι αντίστοιχα απλό και πρακτικό. Να γιατί φθάσαμε εδώ που φθάσαμε.

ΥΓ: Σε αντιπαράθεση με το παραπάνω έρχεται η αύξηση της ΔΕΗ, που όχι μόνον θα πλήξει τους ιδιώτες καταναλωτές αλλά και τις επιχειρήσεις και βιομηχανίες. Μέσα στην ύφεση αυτό αναμένεται να είναι το τελικό σκαμπίλι για πολλούς στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για τα νοικοκυριά θα κάνει ακόμα πιο επαχθές το κόστος διαβίωσης (και επιβίωσης). Αντιγράφω από protothema.gr:

"... η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειιας πληροφορούμαστε ότι έχει αποστείλει την εισήγησή της στον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου σχετικά με την αύξηση του προσδοκώμενου εσόδου της ΔΕΗ, με στόχο την μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη του αυξημένου, λόγω καυσίμων, κόστους που βαραίνει την κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού. Η πρόταση προβλέπει αύξηση της τάξης του 12%, δηλαδή περίπου κατά 8 με 9 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες.

Επιπλέον, αναμένεται η εισήγηση της Αρχής για την αύξηση του τέλους ΑΠΕ, η οποία κατά πληροφορίες μπορεί να επιβαρύνει με περίπου 2 με 3 ευρώ μια κατανάλωση 1.000 κιλοβατωρών, σε μία εξέλιξη που θεωρείται μονόδρομος καθώς από τον ΔΕΣΜΗΕ - τον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού ο οποίος αποπληρώνει τους παραγωγούς "πράσινης" ενέργειας - λείπει ένα ποσό που αγγίζει φέτος τα 200 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, οι εισηγήσεις παραπέμπουν σε μετακύλιση μεγάλου μέρους του κόστους με το οποίο έχει επιβαρυνθεί η ΔΕΗ από την αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ και το οποίο, ως προς τις νησιωτικές πειροχές, συγκαταλέγεται στις Υποχρεώσεις Κοινής Ωφελείας. Πρόκειται για μια επιβάρυνση της τάξης των 180 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να επιβαρύνει κυρίως τους μεσαίους και τους μεγαλύτερους καταναλωτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις σκέψεις του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι η συνολική επιβάρυνση να μην ξεπερνά το 10% για τους καταναλωτές, ενώ εξετάζονται τα σενάρια που θα οδηγούσαν, τελικά, σε μονοψήφιο ποσοστό. Σε κάθε περίπτωση, επειδή πρόκειται για νέες σκληρές και δυσάρεστες για τον κόσμο εξελίξεις, κρίθηκε απαραίτητο αυτές να περάσουν από το υπουργικό συμβούλιο.

Στην ίδια συνεδρίαση, τέλος, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, με βάση τις εισηγήσεις Παπακωνσταντίνου, για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, με επικρατέστερα τρία ή τέσσερα εργοστάσια στη Φλώρινα, το Αμύνταιο και την Μεγαλόπολη. "


...Αν πουληθούν οι μονάδες θα μειωθούν οι αυξήσεις και τα χαράτσια σε βάρος των καταναλωτών άραγε ή θα αποψιλωθεί απλά η ΔΕΗ; Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα, που χωράει χωριστή συζήτηση. Θυμίζω πάντως για παράδειγμα, ότι οι μεγαλύτερες δυσχέρειες ανάκαμψης της ομοιοπαθούσας Αργεντινής ήταν από το γεγονός ότι πούλησε τους ενεργειακούς της φυσικούς πόρους. Επίσης θυμίζω, αν αυτό κάτι λέει, ότι αρμόδιος Υπουργός είναι ο κύριος Παπακωνσταντίνου... (αν και μόνον εξαπατώντας τον εαυτό μας μπορούμε να θεωρούμε ότι ασκείται πια ανεξάρτητη ελληνική πολιτική στην κατάσταση που είμαστε).

5 σχόλια :

  1. Δεν είναι βέβαιο ότι δεν το είχε σκεφτεί κανένας. Αυτό και πολλά άλλα αυτονόητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αστεία πράγματα είναι αυτά.
    Πιστεύετε δηλ οτι η φοροδιαφυγή προκύπτει απο την αποδειξούλα που δεν έκοψε το τυροπιτάδικο της γειτονιάς? Αυτά είναι για τα μάτια του κόσμου και για να ανέβουν αρκετά η ρευστότητα και τα κέρδη των τραπεζών.
    Ολοι γι αυτούς δουλεύουν και κυρίως η ομάδα του Ραιχενμπαχ.
    Πείτε μου ποιός θα χρησιμοποιήσει κάρτα μόνο και μόνο για να πάρει 3% έκπτωση? (που δεν είναι 3% στη πραγματικότητα αλλά 1,5%, αν το υπολογίσεις στην αγοραστική του αξία το προιόν).
    Η πραγματική φοροδιοφυγή βρίσκεται αλλού, αλλά εκεί κάνει "τζιζ" όποιον τολμήσει να ακουμπήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Maxi προφανώς έχεις δίκιο ότι ο όγκος της φοροδιαφυγής είναι αλλού.
    Επίσης έχεις δίκιο ότι το μέτρο θα ανεβάσει τη ρευστότητα των τραπεζών αλλά στο δεδομένο σύστημα και αυτό είναι ζητούμενο γιατί έτσι δουλεύει το σύστημα, μέσω τραπεζών που αν μπορούν να δανείσουν τις επιχειρήσεις, έχουν και αυτές δυνατότητες να λειτουργήσουν και να μην απολύουν κόσμο.
    Από την άλλη και η κατακράτηση του ΦΠΑ δεν ήταν μόνον από το περίπτερο και από το τυροπιτάδικο αλλά και από μεγαλύτερες επιχειρήσεις και μεγαλύτερες αγορές. Εκεί σίγουρα θα ωφελήσει το μέτρο.
    Ναι το 3% δεν είναι ιδιαίτερα γενναίο. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να πέσει στον ΦΠΑ προ Σεπτεμβρίου 2009 αν θέλουν να γίνει λειτουργικό και να δώσει άμεσα αποτελέσματα. Αλλιώς θα κταλήξει ημίμετρο. Για να δούμε πως θα έρθει στην τελική του εφαρμογή.
    Σαφώς δεν λύνει το πρόβλημα αλλά τουλάχιστον βλέπουμε μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση και όχι μέτρα του στυλ, δεν έχουμε έσοδα με ΦΠΑ 19%, βάλτον 23% για να μαζέψουμε έσοδα. Και η ύφεση ποσώς μας νοιάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι πράγματι ένα μέτρο.
    Αλλά είναι το τελευταίο μέτρο.
    Για να φτάσεις να κάνεις αυτό πρέπει να έχεις κάνει πολλά άλλα πρίν. Οταν ξεκινάς απο το τέλος το καταδικάζεις, το καίς το μέτρο.
    Πάντως δεν νομίζω οτι είναι τυχαίο ότι είναι άλλο ένα μέτρο που ζητάει απο τους μικρούς, ενώ τους μεγάλους, ως συνήθως, τους αφήνει στο απυρόβλητο.
    Ασε που νομίζω οτι θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
    Ο μικρός έμπορος θα δίνει μια εκπτωσούλα περισσότερο στο πελάτη και δε θα του δίνει απόδειξη! κι έτσι οι εφοριακοί θα τρέχουν να βρούν πιό μαγαζάκι δεν έκοψε απόδειξη και "όλως τυχαίως" δεν θα υπάρχει πλεονάζον προσωπικό να ελέγξει τους λογαριασμούς στην Ελβετία!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όλα τα μέτρα για να πετύχουν χρειάζονται κοινωνική συνείδηση που δεν την έχουμε σε μεγάλο βαθμό. από την άλλη όντως το να πληρώσεις με κάρτα τον υδραυλικό που σου φτιάχνει τη διαρροή, μάλλον φαντάζει παράταιρο στα καθ' ημάς. Σχετικά με το μέτρο, ίσως υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ παρακρατούσαν το ΦΠΑ δεν τον απέδιδαν εγκαίρως λόγω ελαστικότητας των ελεγκτικών μηχανισμών. ίσως και με τον τρόπο αυτό, οι τράπεζες τον αποδίδουν πιο γρήγορα και ασφαλώς και ο χρόνος είναι και χρήμα σε τέτοια ποσά. Ίσως εν τέλει είναι και θέμα μόνον αύξησης της τραπεζικής ρευστότητας. Σε κάθε περίπτωση κα΄τι θα δώσει. Κια έχει αποδειχτεί ότι όσο ανεβάζουν το ΦΠΑ τόσο καταστρέφουν με μεγαλύτερη ύφεση την οικονομία και εισπράττουν λιγότερα.
    Το μέτρο αυτό όπως το καταλαβαίνω εγώ είναι καλύτερο από αυτό της φοροκάρτας που έξτρα αβαρίες και μπελάδες δυσκολοεφαρμόσιμους μόνον προκαλούσε.
    Χρειάζονται πολλά αλλά προτιμώ ειλικρινά έστω και κάποια μικρά να γίνονται παρά το σχεδιασμό χωρίς στόχο, που παρακολουθούμε χρόνια τώρα. Έστω κάποια μικρά βήματα.
    Συμφωνώ πάντως ότι αν θεραπεύουμε τα φύλλα και είναι άρρωστος ο κορμός, το δέντρο θα μαραθεί.
    Για την Ελβετία, είναι μεγάλη η κουβέντα. Αν οι ελεγκτές είναι οι ίδιοι που θα ελεγχθούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή