Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Το ζήτησε πράγματι η Τρόικα το Άρθρο 37;

Από την ομιλία του Προκόπη Παυλόπουλου:

"Η κατ’ αποτέλεσμα κατάλυση της συλλογικής αυτονομίας (ήτοι των συλλογικών διαπραγματεύσεων), δια του άρθρου 37, όχι μόνο πλήττει καιρίως το κοινωνικό κράτος στον ιδιωτικό τομέα και είναι καταφανέστατα αντισυνταγματική (λόγω παραβίασης του άρθρου 22 του Συντάγματος), αλλά δείχνει και το πραγματικό πρόσωπο της Κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Ειδικότερα οι διατάξεις αυτές έρχονται σε πρόδηλη αντίθεση και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφού παραβιάζουν ευθέως πλειάδα Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας αλλά και το άρθρο 1 του Πρώτο Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Τούτο σημαίνει ότι η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου ουδόλως διαπραγματεύθηκε το θέμα αυτό με τη Τρόικα. Ούτε, άρα, η Τρόικα το ζήτησε. Διότι αν η Τρόικα το είχε ζητήσει, η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου θα μπορούσε απλώς ν’ αντιτείνει ότι κάτι τέτοιο η Τρόικα δεν θα μπορούσε να το απαιτήσει, αφού παραβιάζει προδήλως το ευρωπαϊκό δίκαιο, άρα το δίκαιο που διέπει τις ίδιες τις αρμοδιότητες της Τρόικας!
Με απλές λέξεις η κατ’ αποτέλεσμα κατάλυση της συλλογικής αυτονομίας μέσω του άρθρου 37 του σχεδίου νόμου και η επιδρομή στο εισόδημα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα βαρύνει αποκλειστικώς την Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου."


Από την παρέμβαση του Προέδρου της ΓΣΕΕ στην επιτροπή Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης στη Βουλή:

«Είναι ομολογημένη η διάθεσή τους: Πάνε και καταδίδουν τη χώρα και ζητάνε πράγματα που δεν αντέχουν στη στοιχειώδη λογική. Κάποιοι απ' αυτούς, είναι εν πολλοίς κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες, με εξαγόμενο προϊόν αμφίβολης ποιότητας».

Το ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ 9-10-2011 κυκλοφόρησε με εκτεταμένη αναφορά στο πολυνομοσχέδιο, όπου αναφερόταν ρητά πως το Άρθρο 37 μοιάζει σαν να βγήκε από ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ.
Αναφερόταν μάλιστα στην απαίτηση να παρακαμφθεί και η σημερινή εργοδοτική δομή, που διαπραγματεύεται ως κοινωνικός εταίρος, δηλαδή και ο ΣΕΒ, ο Πρόεδρος του οποίου έχει με δήλωσή του κατακρίνει το άρθρο 37:

«Ο ΣΕΒ έχει έμπρακτα αποδείξει, όλα αυτά τα χρόνια, την προσήλωσή του στον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ΕΓΣΣΕ. Εχει πρωτοστατήσει στον αγώνα για να μην καταργηθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα και έχει με στοιχεία τεκμηριώσει στην τρόικα την άποψη, ότι το κύριο πρόβλημα της ιδιωτικής οικονομίας δεν είναι το μισθολογικό.

Η έμμεση επαναφορά του θέματος της Συλλογικής Σύμβασης παραπέμπει σε ένα κακοστημένο θέατρο, μέσω του οποίου, οι υπαίτιοι της κρίσης επιχειρούν να φορτώσουν, για άλλη μια φορά, το κόστος των επιλογών και χειρισμών τους σε αυτούς, που δεν ευθύνονται για την κρίση -στον ιδιωτικό τομέα και στους εργαζόμενούς του, που εξοντώνονται αργά και σταθερά στον βωμό της διατήρησης του πελατειακού κράτους».


Ο υπουργός Eσωτερικών Χάρη Καστανίδη, είχε πει, ότι οι απαιτήσεις των δανειστών μας σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις «εξάγονται από μη πολιτικούς παράγοντες και επανεισάγονται από την τρόικα».

Κατά τ' άλλα καλούμαστε να δείξουμε αγόγγυστα πειθώ στα εκβιαστικά διλήμματα με τα οποία ασκείται η διακυβέρνηση της χώρας εδώ και μήνες τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου