Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Συμπτώσεις, αποδιοπομπαίοι τράγοι που αρνούνται τη συναίνεση και Ευρωπαϊκές όψιμες διαπιστώσεις

Τυχαίο σίγουρα είναι ότι τα ξημερώματα πριν από το τέταρτο Πανευρωπαϊκό κάλεσμα των Αγανακτισμένων σημειώθηκαν στα Εξάρχεια επεισόδια και ρίψεις μολότοφ (tanea.gr). Είναι σίγουρο ότι τα γεγονότα αυτά δεν οφείλονται στο να αποτρέψουν τον απλό κόσμο να συμβάλλει στο κίνημα της διαμαρτυρίας. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Τέτοια συμβάντα είναι αυθόρμητα και το απέδειξαν εξάλλου και τα όσα διαδραματίστηκαν στη συγκέντρωση της Απεργίας της Τετάρτης.

Επίσης είναι σαφές ότι όσοι δεν δέχονται το Μνημόνιο δεν έχουν επιχειρήματα και είναι μειοδότες στην ανάγκη της συναίνεσης για τη σωτηρία της πατρίδας. Και μάλιστα πρωτίστως κάτι παλαιοδεξιοί που προδίδουν τις διεθνείς αξίες της παράταξής τους. Άλλωστε ποιος άραγε συμφωνεί ότι η απόλυτα φορομπηχτική "πολιτική" που εφαρμόζεται με γνώμονα τα Μνημόνια, διώχνει τις επενδύσεις, κλείνει τις δουλειές και δημιουργεί ύφεση; Είναι δυνατόν να θεωρούμε ότι οι επενδυτές δεν θα θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας σε ένα τέτοιο φορολογικό περιβάλλον; Και εξάλλου δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα για πολιτική που να έχει αναπτυξιακή θεώρηση και να κοιτάει να φέρει επενδύσεις στη χώρα. Πρώτα πρέπει να ξεπουληθούν όσα πρέπει να ξεπουληθούν. Άνεργοι δεν έχουμε μείνει όλοι ακόμα και όλο κάτι παραπάνω από ένα πιάτο ρύζι ζητάμε.

Κάποιες από τις διαπιστώσεις πάντως που εξέφρασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε πρόσφατη συνέντευξή του (tanea.gr), ίσως τον βάλουν και αυτόν στόχο της κριτικής, ντόπιων και ξένων τιμητώντων όσων εκφράζουν αντιρρήσεις για τους στόχους και τους σκοπούς της "συμφωνημένης" πολιτικής για την Ελληνική κρίση:

"Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισημαίνει ότι η Ευρώπη δεν έχει δώσει έως σήμερα την πρέπουσα σημασία στην ανάγκη προσφοράς μιας αισιόδοξης προοπτικής στους Ελληνες και κυρίως στους φτωχότερους από αυτούς.

Αναφέρει επίσης ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί αυτή την ευρωπαϊκή ιδιοτροπία να ζητείται από την Ελλάδα να συμβάλει με χρήματα τα οποία δεν έχει στην υλοποίηση έργων που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο πρόεδρος του Eurogroup προτείνει το 100% της χρηματοδότησης να το αναλάβουν εφεξής τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Παράλληλα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί ότι στο πλαίσιο του νέου προγράμματος αρωγής προς την Ελλάδα θα μπορούσε να προβλεφθεί μια περαιτέρω επιμήκυνση των δανείων που έχει δώσει η Ευρωζώνη στην Αθήνα.

Τάσσεται επίσης υπέρ της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού στο μέλλον σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό δεν αποτελεί άμεση προτεραιότητα.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτηρίζει επίσης κολοσσιαίο αυτό που έχει κάνει ως σήμερα η ελληνική κυβέρνηση και επισημαίνει ότι παρά την ιδιαίτερα διαδεδομένη στην κοινή γνώμη εντύπωση ότι οι χώρες της Ευρωζώνης ξοδεύουν τα λεφτά των φορολογουμένων τους για να ενισχύσουν την Ελλάδα η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Προς το παρόν τα κράτη της Ευρωζώνης εισπράτουν τους τόκους που έρχονται από την Ελλάδα, σημειώνει ο πρόεδρος της Eurogroup.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, αναφέρει επίσης, ότι συχνά λέει στους Γερμανούς, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι οι πλέον ενάρετοι, ότι αν τους ζητούσαν να καταβάλουν προσπάθειες περικοπής των δημοσίων δαπανών ανάλογες με αυτές που έχει καταβάλει η Ελλάδα, μάλλον δεν θα τα κατάφερνε.

Τέλος, αναφερόμενος στο γιατί δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι του Μνημονίου για το 2011 ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε ότι η ύφεση αποδείχθηκε μεγαλύτερη από αυτή την οποία ανέμεναν, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τα δημόσια έσοδα να αποδειχθούν κατά 9,2% λιγότερα από τα προϋπολογισμένα.

Σημείωσε ωστόσο ότι παραλλήλως οι αντιδράσεις των αγορών υπήρξαν εν μέρει παράλογες. Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Eurogroup αναφέρει ότι το να πει κανείς ότι η Ελλάδα δεν έπραξε τα δέοντα, είναι μία ατελής περιγραφή."

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου