Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Χρειάζονται και άλλοι τρόποι

Δεν ξέρω πόσο πιο πετυχημένη μπορεί να είναι η αυριανή Γενική Απεργία από τις προηγούμενες. Σαφώς όσο περνάει ο καιρός, οι επιπτώσεις όχι μόνον της κρίσης αλλά και της έλλειψης σχεδιασμού και της αποτυχημένης συνταγής για τη γιατρειά της οικονομίας με θύματα και πάλι τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, γίνονται όλο και πιο έκδηλες. Από την άλλη ο κόσμος φαντάζει σαν το μποξέρ που έχει δεχτεί απανωτά κτυπήματα και βρίσκεται σε κατάσταση ζάλης, περίπου knock-down.

Οι Γενικές Απεργίες και οι πορείες που τις συνοδεύουν έχουν τη δυναμική τους αλλά η ως τώρα εμπειρία έδειξε ότι δεν ιδρώνει το αυτί των κρατούντων και των συν αυτώ (εντός και εκτός). Επίσης οι εντός των τειχών άνθρωποί τους μοιάζουν να κρατάνε τα προσχήματα μέσω αυτών των, που και που, Γενικών Απεργιών. Φαίνονται ότι τους βολεύει και αυτούς και τους "ανωτέρους" τους, αυτό το κλίμα ανέξοδης εκτόνωσης της διαμαρτυρίας και της οργής του κόσμου. Συνάμα, οι Απεργίες είναι πιο εύκολες στο δημόσιο αλλά στον ιδιωτικό τομέα φαντάζουν βουνό και οι εργαζόμενοι ζουν υπό το κράτος εκβιασμού για τη θέση εργασίας τους και πιέσεων, που σαφώς δεν ευνοούν την ενίσχυση των Γενικών Απεργιών με σημαντικό κομμάτι του Ιδιωτικού Τομέα.

Θεωρώ ότι οι οργανωτές των κινητοποιήσεων πρέπει να σκεφθούν τη δυνατότητα άλλων εναλλακτικών κινήσεων που ίσως θα πονέσουν περισσότερο. Και δεν εννοώ βέβαια τίποτα βίαιες αντιδράσεις. Να σκεφθούμε πάντως ότι αυτό που έχει θορυβήσει περισσότερο απ' όλες τις αντιδράσεις του κόσμου είναι το κίνημα του ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ. Βέβαια έχει κατηγορηθεί σαν πράττον παρανομία. Αλλά δεν είναι ανάγκη να μποϋκοτάρεις μη πληρώνοντας και προκαλώντας τους "καλοθελητές" να κατηγορήσουν. Ίσως μπορείς να μποϋκοτάρεις μειώνοντας δραστικά την κατανάλωση, όπου αυτό μπορεί να γίνει γιατί έχουν φροντίσει να κάνουν τις αυξήσεις σε ανελαστικά προϊόντα και υπηρεσίες, που έχει ανάγκη απαραίτητη ο καθημερινός άνθρωπος, πχ το λεωφορείο για να πάει το πρωί στη δουλειά του.

Ίσως είναι ώρα τα σωματεία των εργαζομένων να κτυπήσουν δικαστικά σαν καταχρηστικές και παράνομες, μη ανταποδοτικές αυξήσεις, δηλαδή αυξήσεις που δεν γίνονται λόγω βελτίωσης του προϊόντος ή της υπηρεσίας, που θ' απολαύσει ο καταναλωτής αλλά για κάλυψη ελλειμμάτων και μάλιστα σε τομείς, που αποτελούν κρατικά μονοπώλια και που η τιμή δεν καθορίζεται από τον ανταγωνισμό. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας με βάση το κέρδος στις κρατικές υπηρεσίες ενώ από την άλλη δεν υπάρχει το βασικό στοιχείο της ιδιωτικής οικονομίας, ο ανταγωνισμός, ώστε να λειτουργήσει σαν ρυθμιστικός παράγοντας των τιμών. Καταλαβαίνω ότι πρέπει να μειωθούν τα δημόσια ελλείμματα αλλά κάθε τι έχει ένα όριο. Δεν μπορούμε να μιλάμε για κερδοφόρες δημόσιες υπηρεσίες για να δημιουργηθούν πλεονάσματα επαρκή για να σβήσουν τα υπάρχοντα ελλείμματα στον χρόνο dt, που η Τρόικα απαιτεί. Δεν νοούνται κοινωνικές υπηρεσίες υπ' αυτό το πρίσμα. Καλύτερα τότε να τις σταματήσουμε τελείως και να περάσουμε σε πλήρη ιδιωτική πρωτοβουλία. Αν μη τι άλλο έτσι θα μειωθούν κρατήσεις των μισθωτών και κρατικά έξοδα.

Σίγουρα πρέπει να βρεθούν και άλλοι εναλλακτικοί δρόμοι αντίδρασης και εκδήλωσης της απαρέσκειας του κόσμου για τις αδιέξοδες τακτικές της Μνημονιακής συνταγής. Απλά αν βγαίνουμε στο δρόμο στη χάση και στη φέξη και μετριόμαστε και μας μετράνε, δεν θα πετύχουμε πολλά. Αυτοί εξάλλου πάντα λίγους θα μας βλέπουν, θα γίνονται και τίποτα επεισόδια στυλ Χατζιδάκη για να έχουν να λένε για τραμπούκους, μπορεί να γίνει και καμιά ο μη γένοιτο, νέα Μαρφίν προς γνώση και συμμόρφωση (ιδίως τώρα που πάει να ξεχαστεί η ιστορία με το πέρασμα του χρόνου) ... και ζήσαμε εμείς χάλια και αυτοί (ΠΑΝΤΑ) καλύτερα.

ΥΓ: Όταν αναφέρονται οι περισσότεροι τίτλοι των ΜΜΕ στη Γενική Απεργία σαν ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ του κόσμου τότε καταλαβαίνετε, ποια ψυχολογία γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί. Αν ήταν επιθυμητή η εθνική συναίνεση στην προσπάθεια της χώρας να βγει από την κρίση τότε σίγουρα δεν θα προσπαθούσαν να πυροδοτούν τους λεγόμενους κοινωνικούς αυτοματισμούς. Και εν πάση περιπτώσει αν η μόνη διέξοδος είναι οι σύμπνοια, η συνεργασία και η συμπόρευση της κοινωνίας, ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ, ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ. Ας σχηματισθεί επιτέλους κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με συγκεκριμένο πολιτικό σχεδιασμό, με σαφές κοινωνικό συμβόλαιο και όχι με memorandum revisions ανά τρίμηνο-τετράμηνο. Τι σόι πολιτικές διαμορφώνονται σε τρίμηνα και τετράμηνα; Και εν τέλει ποιον ωφελεί ο μηδενισμός του δημόσιου ελλείμματος  σε χρόνους dt με μηδενική ανάπτυξη και υπερχρέωση της χώρας, τους Έλληνες ή αλλότρια συμφέροντα που υποτίθεται ότι ενδιαφέρονται για να σώσουν την Ελλάδα; Ναι αυτούς που και την έκδηλα αναγκαία αλλαγή της αποτυχημένης συνταγής τους, πιέζουν να γίνει με αντιστάθμισμα τη συνταγματική αλλοτρίωση της χώρας και με μικροπολιτικά κριτήρια, την κοινή γνώμη της χώρας τους και όχι τη λογική και την επιστημονική τεκμηρίωση μιας εφικτής λύσης που στην πράξη θα βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από τα αδιέξοδά της.

7 σχόλια :

  1. Μια κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, αποτελούμενη από αυτούς που οδήγησαν την χώρα σε αυτό το χάλι, δεν βλέπω σε τι θα διαφέρει από τις εκάστοτε κυβερνήσεις είχαμε μέχρι τώρα.

    Τι σε κάνει να πιστεύεις πως δεν είναι εδώ και χρόνια σε αγαστή συνεργασία, εναλλασσόμενοι στο ποιός κρατάει την κουτάλα? Εάν την κρατήσουν μαζί, τι θα αλλάξει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις δίκιο. Δεν είναι σωστός ο όρος κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Ο σωστός όρος είναι κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όχι διακομματική αλλά υπερκομματική, που σημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τον πολιτικό κόσμο να συμφωνήσει επί της αρχής σε μια σειρά κρισίμων θεμάτων και στη συνέχεια για μια τετραετία η εκτελεστική εξουσία θα συμφωνηθεί να δοθεί σε κυβέρνηση προσωπικοτήτων και τεχνοκρατών υπό τον έλεγχο του Προέδρου και τον νομοθετικό έλεγχο της Βουλής. Αν είχαν κάνει κάτι τέτοιο από την αρχή που διαπίστωσαν τα προβλήματα, από τον Οκτώβριο του 2009, ίσως δεν γινόμασταν έρμαια ενός συνεχώς αναθεωρούμενου Μνημόνιου και του Παγκόσμιου ελέγχου, που έχει επιφέρει συνθήκες προλεταριάτου στη χώρα.
    Αλλά και τώρα υπάρχει η δυνατότητα -αν θέλανε- να βάλουν όρια στο Μνημονιακό πείραμα στην πλάτη των Ελλήνων και να θέσουμε κάποια όρια με βάση το αρχικό Μνημόνιο και τέλος να κάνουμε ένα σχεδιασμό που θα είναι και αναπτυξιακός ή έστω θα έχει κάποιους σαφείς στόχους μακροπρόθεσμους και δεν θα μένει στην αδιέξοδη πολιτική της στείρας μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων στα τυφλά και χωρίς πρόνοια για τις επιπτώσεις.

    Το κύριο πάντως σημείο που ήθελα να τονίσω στην ανάρτηση αυτή είναι ότι χρειάζεται και άλλος δρόμος για να εκδηλωθεί η αντίδραση στα όσα γίνονται, πέρα από την όποια δυναμική της Γενικής Απεργίας. Χρειάζονται πια, δυναμικά κινήματα πολιτών πέραν του συνδικαλισμού, που έχει και το άγος της συναυτουργίας στην κατάρρευση της χώρας. Και είναι και ο εύκολος στόχος των κοινωνικών αυτοματισμών. Δεν είμαι σε θέση να δώσω ολοκληρωμένες προτάσεις, απλά θεώρηση μιας αναγκαίας τάσης κάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχετικά με τα δυναμικά κινήματα πολιτών, που νομίζω είναι η μόνη λύση μπάς και καλυτερέψει κάτι στην αβάσταχτη οικονομική καθημερινότητά μας, έχω μιά σκέψη που με τρώει καιρό τώρα. Ας πούμε π.χ. να σταματήσουμε να πληρώνουμε ΔΕΗ. Κι άν όχι εξ ολοκλήρου, τουλάχιστον να βρεθεί ένας τρόπος να πληρώνουμε μόνο την αξία τού ρεύματος και όχι τα κερατιάτικα υπέρ ΕΡΤ, Δήμων κ.λ.π. Ειδικά για τον Δήμο Αθηναίων, τα τέλη στους λογαριασμούς είναι πολλαπλάσια τής αξίας τού ρεύματος. Είναι προκλητικά. Αλλά επειδή αυτό είναι ανέφικτο, διότι ακόμα κι άν πηγαίναμε όλοι στο Παρακαταθηκών και Δανείων να καταβάλλουμε μόνο την αξία τού ρεύματος, η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη ούτως ή άλλως να κόψει το ρεύμα άν δέν καταβληθεί ολόκληρος ο λογαριασμός.
    Οπότε, σταματάμε να πληρώνουμε τον λογαριασμό.
    Φαντάζεστε τί θα γινόταν άν το κάναμε αυτό;
    Ωραία, θα μας έκοβαν το ρεύμα στην αρχή. Άν γιγαντωνόταν αυτό το κίνημα, νομίζετε πως θα άφηναν όλον τον κόσμο χωρίς ρεύμα ή θα βρισκόταν λύση; Κι άν άφηναν τον κόσμο χωρίς ρεύμα, φαντάζεστε το χάος που θα επακολουθήσει;
    Εδώ μιλάμε για αληθινή επανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάτι που δεν υπήρξε ποτέ σε σοβαρό επίπεδο στην Ελλάδα και που ίσως βοηθούσε σε μια τέτοια κατάσταση ήταν τα οργανωμένα κινήματα των καταναλωτών τα οποία να έχουν τη δυναμική να επηρεάζουν την αγορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στα δικά μου μάτια, η πολιτική στην Ελλάδα είναι σαν ένα λιμάνι, που έτσι κι αλλιώς έχει βρωμόνερα, στο δικό μας όμως τόσα χρόνια χύνονται βοθρολύματα.

    Στην επιφάνεια, επιπλέουν κουράδες και σκουπίδια.
    Αυτήν την εικόνα βλέπω.

    Αν δεν σταματήσουμε εμείς να πετάμε σκουπίδια, εάν δεν σταματήσουμε την ροή από τα βοθρολύματα, κλπ, και εάν δεν αστυνομεύσουμε όσους βολεύονται να συνεχίζουν την ίδια συμπεριφορά, κι αν δεν συμφωνήσουμε όλοι να καθαρίσει το λιμάνι, πάντα θα ζούμε σε ένα βρόμικο λιμάνι.

    Άντε και ξεσηκωθήκαμε, άντε και το ανακατέψαμε το νερό, μόλις ηρεμήσει, πάλι τα σκατά και τα σκουπίδια θα βγουν στην επιφάνεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σίγουρα ένα κίνημα καταναλωτών θα έκανε αίσθηση, οτιδήποτε έχει αντίκτυπο στην αγορά προβληματίζει και πονά τους κρατούντες.
    Τον τελευταίο καιρό πάντως βλέπω διάχυτο προβληματισμό και διογκωμένη οργή, που με κάνει να πιστεύω ότι κάτι μπορεί επιτέλους ν΄αλλάξει, ότι πιθανό να να πάψουμε να είμαστε παραδομένοι στην απάθεια και τον ωχαδερφισμό, να βγούμε απ΄την κατάσταση ύπνωσης στην οποία έχουμε περιέλθει.
    Εξάλου τα ΜΜΕ που ως επί το πλείστον λειτουργούν προπαγανδιστικά όλο και περισσότερο απαξιώνονται-θεωρώ ότι μεγάλη συμβολή σ΄αυτό έχει η ραγδαία εξάπλωση του ίντερνετ- ήδη διαφαίνεται φόβος στα λόγια και τις αντιδράσεις καναλαρχών και μεγαλοεκδοτών, είναι φανερό ότι βλέπουν να μειώνεται δραματικά η καταλυτική επιρροή που ασκούσαν...
    Τουλάχιστον, αρχίζουν να έρχονται κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα μέσα στους δύσκολους καιρούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @AmanAM. Κάθε αλλαγή, κάθε βελτίωση, πρέπει να περάσει πρώτιστα από ατομικό επίπεδο και από αλλαγή νοοτροπίας. Είμαστε μια "κοινωνία" χωρίς κοινωνική νοοτροπία, χωρίς αλληλεγγύη και με προτεραιότητα τον εαυτό μας ο καθένας.
    @all. Το λένε χρόνια. Η Ελλάδα είναι το κράτος με τους περισσότερους νόμους αλλά και με τους νόμους που γίνονται για να ανοίγονται παράθυρα στους παραβάτες να τους ξεπερνούν.
    Η εμπειρία μου όσο σπούδαζα και εδώ και έξω είναι ότι μυαλά σαν τα εδώ, σπάνια συνάντησα έξω. Μόνο που οι ατομικές μας δυνατότητες, δεν βρίσκουν πλατφόρμα να καρποφορήσουν στη χώρα μας. Δεν υπάρχουν στόχοι, δεν υπάρχει σχεδιασμός, δεν υπάρχει οργάνωση, μάθαμε και στον ευδαιμονισμό με τα δανεικά και έδεσε το γλυκό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή