Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Δυσχερής η διατήρηση των ομαδικών σπορ σ' επαγγελματικό επίπεδο μέσα στην οικονομική κρίση. Ολοταχώς προς τις μέρες με αμοιβές πορτοκαλάδες και μικροδιορισμούς;

Όσοι παλαιότεροι έχουν αθλητικές αναμνήσεις από τις δεκαετίες του 1960 και 1970 αλλά και αυτή του 80 εν μέρει, θα θυμούνται ότι τα ομαδικά σπορ (και όχι μόνο) εκτός ποδοσφαίρου, φυτοζωούσαν σ' ερασιτεχνικό επίπεδο, στηριγμένα στο μεράκι των αθλητών εκείνης της εποχής και στη φίλαθλη οικονομική συμπαράσταση στο κατά δύναμη από όσους είχαν κάποια μικρή οικονομική ευρωστία και αγαπούσαν το καθένα απ' αυτά τα συγκεκριμένα σπορ. Πλάι τους ερχόταν η Πολιτεία με μικρές αρωγές και επιχορηγήσεις στα πλαίσια της Γενικής Γραμματείας αθλητισμού και του ΟΠΑΠ. Οι αθλητές έπαιρναν κάποια οδοιπορικά και στους πολύ καλούς απ' αυτούς, για να αντισταθμιστεί ο ενεργός χρόνος που σπαταλούσαν για το σπορ, αν είχαν εργασιακές ανάγκες, τους έδιναν καμιά άδεια πρακτορείου ΠΡΟΠΟ ή τους διόριζαν σε σώματα ασφαλείας και κοινωφελείς οργανισμούς.


Μέσα στην τρέχουσα τρικυμία της οικονομικής κρίσης, που θα ταλανίσει επί μακρόν τη χώρα μας, φαίνεται να έχουμε ξεκινήσει την πορεία προς τα πίσω, προς εκείνες τις εποχές, που ο αθλητικός επαγγελματισμός σε σπορ σαν το Πόλο ή το Βόλεϊ ήταν κάτι σαν επιστημονική φαντασία.
Απτό παράδειγμα δίνει σε συνέντευξή του στο e-go.gr ο Αντώνης Βλοντάκης, όπου περιγράφει την τραγική κατάσταση του άλλοτε πιο εύρωστου συλλόγου του ΠΟΛΟ και συνεχούς πρωταθλητή, του Ολυμπιακού. Η στιχομυθία είναι γλαφυρή και παραστατική από τη συνάντηση του Βλοντάκη με τον υπεύθυνο του ΟΣΦΠ στο Πόλο, κο Συγγελίδη:


"Δεν βγήκε τίποτα από την συνάντηση με τον κ. Συγγελίδη. Ψάχναμε χορηγό και μας ζητήθηκε να γίνουμε εμείς! Αθλητές έχουν φτάσει στα όριά τους, όχι ψυχικά, αλλά οικονομικά, αθλητές που κρατάνε τον σύλλογο ζουν με δανεικά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και στις οικογένειές τους. Δεν βλέπω κάτι στην άκρη του τούνελ".


Η Επιστροφή στο παρελθόν έχει ξεκινήσει ολοταχώς... Ίσως και σε χειρότερες καταστάσεις θα έλεγα, γιατί παλιά ήταν ο κόσμος μαθημένος στα λίγα, αλλά τώρα που μάθαμε στα πολλά, τα λίγα θα μας κακοφανούν πολύ άσχημα.


ΥΓ: Επειδή η έκφραση "χειρότερες καταστάσεις", που χρησιμοποίησα πιο πάνω, δίνει ένα τόνο στενοχώριας για αυτή την επιστροφή στο παρελθόν, να ξεκαθαρίσω ότι είναι προφανές πως εκείνες τις εποχές και μεγαλύτερη αγάπη για τα σπορ και λιγότερο συμφέρον υπήρχε, απ' όσους ασχολούνταν, περισσότερο για τη δόξα και λιγότερο για τις μηδαμινές παροχές. Επίσης πολύ λιγότερο υπήρχε το "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" που ενέτεινε ο επαγγελματισμός και τα μεγάλα κέρδη από τις αθλητικές δραστηριότητες.
Το "χειρότερες καταστάσεις", κακώς εκφρασθέν, πήγαινε αφ' ενός στη μεταβατική περίοδο των νυν επαγγελματιών αθλητών στις νέες συνθήκες και αφ' ετέρου στις προσδοκίες των φιλάθλων για διακρίσεις και ρεκόρ υψηλού και διεθνούς επιπέδου, που όσοι είχαν ζήσει τα πέτρινα χρόνια του παρελθόντος, γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να γίνουν σε ερασιτεχνικά ή ημιεπαγγελματικά πλαίσια. Ας έχουν σαν γνώμονα οι φίλαθλοι το τι έγινε τη δεκαετία του 90 με τις χώρες του τέως Ανατολικού μπλοκ, που από πρωταγωνίστριες (ελέω ωθήσεως από τα καθεστώτα αλλά και φαρμακευτικών βοηθειών) έγιναν, ελλείψει πόρων για τον αθλητισμό, κομπάρσοι, επί μακρόν, ωσότου κάποιες απ' αυτές ορθοπόδησαν οικονομικά και διοικητικά ξανά.

5 σχόλια :

  1. Φίλε Ίωνα, νομίζω ότι η εποχή των παχιών αγελάδων ήταν το πρόβλημα. Ήταν (είναι) δυνατόν να συντηρούνται επαγγελματικά τόσες ομάδες, με ξένους παίκτες και προπονητές, σε τόσα αθλήματα, παίζοντας σε άδεια γήπεδα;
    Είναι πραγματικά λυπηρό αυτό που συμβαίνει αλλά, να μην βάλουμε και πλερέζες για 20-30 καλοπληρωμένους αθλητές ενώ χιλιάδες νέοι είναι άνεργοι ή δουλεύουν για 700 ευρώ.
    Η λύση είναι απλή: salary cup, κοινό ταμείο για τις ομάδες και περιορισμός των ξένων - για να τονωθούν οι ακαδημίες - για να επανέλθουμε σε λογικά πλαίσια και για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πόλο, το βόλει και πολλά άλλα αθλήματα άρχισαν να παίζονται πολύ πριν εισρεύσει το χρήμα και θα συνεχίσουν να υπάρχουν ακόμα και όταν το χρήμα τελειώσει. Για εμάς τους φιλάθλους δεν θα αλλάξει κάτι, αντί να βλέπουμε σούπερ γυμνασμένους αθλητές που προπονούνται 8 ώρες την ημέρα και πολύ συχνά φαρμακωμένους θα βλέπουμε περισσότερο φυσιολογικούς ανθρώπους που η προπόνηση τους δεν θα είναι καν καθημερινή. Μάλιστα ενδέχεται να ξαναδούμε το φαινόμενο ανθρώπων να δένονται με την φανέλα και να παθιάζονται για το ίδιο το παιχνίδι.
    Ας αναρωτηθούμε, όσοι προλάβαμε έστω και λίγο, ερασιτεχνικό το πρωτάθλημα του μπάσκετ και οι παλαιότεροι του ποδοσφαίρου, πότε περνάγαμε καλύτερα στο γήπεδο? Τώρα ή τότε?
    Επομένως κακώς έγραψα παραπάνω ότι για τους φιλάθλους δεν θα αλλάξει κάτοι γιατί τώρα ανυπομονώ να γυρίσουμε στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
    Ας μην θεωρήσουν κάποιοι ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει αντικίνητρο για τα παιδιά ώστε να ασχοληθούν διότι μάλλον το αντίθετο υα συμβεί. Πολλά παιδιά δεν ασχολούνται διότι γνωρίζουν ότι για να διακριθούν πρέπει να εγκαταλείψουν σπουδές ή και να καταστρέψουν τον οργανισμό τους για να διακριθούν.
    Τέλος έγώ γελάω με την ψυχή μου βλέποντας ιδιοκτήτες ΠΑΕ και ΚΑΕ να το παίζουν φανατικοί οπαδοί και φορείς της "ιδέας" του συλλόγου τους, να σπαταλάνε απίστευτα λεφτά για το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο και παράλληλα να μην τους καίγεται καρφί για τα άλλα αθλήματα που ανήκουν στο σύλλογο. Ελπίζω να μην το διαβάσουν αυτό οι οπαδοί του ΠΟΚ γιατί δεν έχω κανένα σκοπό να τους ξυπνήσω από τον πνευματικό λήθαργο. Ας συνεχίσουν να αποθεώνουν τους πλούσιους "φορείς ιδεών" ενώ εκείνοι αύριο δεν θα έχουν να φάνε...
    Το σχόλιο σου Ίωνα αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού και πραγματικά θα ήθελα να διαβάσω σχόλια των φιλάθλων του Πανιωνίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @cdu. Αν έδωσα την εντύπωση ότι βάζω πλερέζες τότε έχω διατυπώσει κακώς την ανάρτησή μου.
    Η ανάρτηση είναι επισήμανση της κατάστασης και περιγράφει την επιστροφή στις "ηρωϊκές" εποχές του ερασιτεχνικού ή έστω ημιεπαγγελματικού αθλητισμού. Και θεωρώ ότι επιτέλους θα υπάρξει ορθολογισμός και εξανθρωπισμός του αθλητισμού έστω και αν σε διεθνές επίπεδο ξεχάσουμε τους μεγαλοιδεατισμούς των τελευταίων δύο δεκαετιών.

    Προφανώς NK99, εγώ πέρναγα καλύτερα στο γηπεδάκι του Μίλωνα όταν έβλεπα τους Λαζαρίδη, Δενδρινό, Μίσσα, Λάνθιμο, Παπαδάκη, Παύλου, Τσικίμη, Φωτεινό κλπ και ήξερα ότι θα τους έβλεπα το Σαββατοκύριακο στην Πλατεία να πίνουν τον καφέ τους στον Άδωνι. Και ήταν όντως οι περισσότεροι, οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μακάρι Ιωνα να υπήρχε έστω και στοιχειώδης κοινή λογική. Δεν μπορώ να καταλάβω πως αθλητές οι οποίοι παίζουν σε αγώνες χωρίς εισιτήριο ζητούν να γίνει το άθλημα τους επαγγελματικό και πως θεωρούν τους ευατούς τους επαγγελματίες.

    Δεν μπορώ να καταλάβω πως ομάδες σαν τη δική μας να υπερασπίζεται αυτούς που ήθελαν να κάνουν πιο επαγγελματικό το πόλο (http://www.sentragoal.gr/article.asp?catid=10551&subid=2&pubid=321576 επί προεδρίας Τσακίρη). Τότε όμως ήταν η πρώτη χρονιά Τσακίρη και αισθανόμασταν πλούσιοι και πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να αγοράσουμε μια έτοιμη ομάδα για πρωταθλητισμό. Και μετά στάχτη και μπούρμπερη.

    Δεν καταλαβαίνω πως ο κόσμος δεν βλέπει το προφανές. Οτι επαγγελματικά ούτε το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να σταθεί σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή