Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

Θέλουμε συγκρούσεις σε πεδία Δον Kιχωτικών μαχών ή συναίνεση, συνεργασίες και πραγματικά εθνική πολιτική;

Αντιγράφω πιο κάτω από το nooz.gr αποσπάσματα της ομιλίας του πρωθυπουργού στην Πάτρα:

"...Αναφερόμενος στο θέμα των πρόωρων εκλογών, τόνισε ότι, δεν είχε και δεν έχει καμία πρόθεση να πάμε σε εθνικές εκλογές, διότι, όπως συμπλήρωσε, πρόθεση του ήταν «να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε με το ίδιο πάθος και την ίδια αφοσίωση». Αλλά όπως σημείωσε «προϋπόθεση, για να πετύχει η τεράστια προσπάθεια της χώρας, του λαού μας σήμερα είναι η ενότητα, είναι η αφοσίωση, είναι η ανάγκη να συνταχθούμε όλοι μαζί μπροστά στο μεγάλο στόχο».

ΣΧΟΛΙΟ: Ποιες κινήσεις συνεργασίας και ενότητας έχει κάνει από μέρους του ο κύριος Πρωθυπουργός, έστω και προς αυτούς που ασπάζονται την υποστήριξη του Μνημονίου, ώστε να δικαιούται τώρα να ζητάει ενότητα και σύνταξη όλων σε κοινό αγώνα;
Πως δεν είχε και δεν έχει πρόθεση για διεξαγωγή εθνικών εκλογών, όταν μόνος του και χωρίς πρόκληση του ζητήματος από τους πολιτικούς αντιπάλους του, έθεσε το θέμα;
Γιατί αυτοϋπονομεύει την, κατά τα δικά του λεγόμενα, τεράστια προσπάθεια της χώρας, παίζοντας το παιχνίδι των αντιπάλων του και μετατρέποντας τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε δημοψήφισμα για το Μνημόνιο, τι στιγμή που κάλλιστα θα μπορούσε με πλήρη συνάφεια με τη λογική των πραγμάτων, ν' αρνηθεί να "παίξει" στο γήπεδο των αντιπάλων του και να θέσει τις επερχόμενες τοπικές εκλογές, επίσημα "εκτός θέματος";

Επίσης όπως υπογράμμισε στην συνέχεια «δεν πρόκειται ούτε μια στιγμή να διστάσω να κάνω αυτό που επιβάλλουν οι συνθήκες, αν συνεχιστεί η αντιπατριωτική απόπειρα υπονόμευσης αυτής της ενότητας, αυτού του αγώνα, που κάνει ο λαός μας».".

"Και συμπλήρωσε: «Κριτής όλων μας, ήταν, είναι και θα είναι ο Ελληνικός λαός. Αυτός είναι που απαντάει πάντα στα αδιέξοδα. Στη Δημοκρατία, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Γι’ αυτό και στις 7 του Νοέμβρη απαντάμε μαζικά σε όλους εκείνους που υπονομεύουν την προσπάθεια. Που επιχειρούν να διακόψουν την πορεία σωτηρίας και ανόρθωσης της χώρας. Είναι στο χέρι κάθε Έλληνα, κάθε Ελληνίδας, στο χέρι όλων μας, να στείλουμε στις 7 του Νοέμβρη ένα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας και συνέχισης των μεγάλων αλλαγών, που βγάζουν τη χώρα από την κρίση. Να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να τινάξει στον αέρα τις θυσίες που έχει κάνει ο λαός μας για να αποφύγει η χρεοκοπία»".
«Ούτε προειλημμένες αποφάσεις υπάρχουν, ούτε μπλόφες. Υπάρχει μόνο η απόφαση, η ψήφος ευθύνης κάθε πολίτη στις 7 του Νοέμβρη», υπογράμμισε επίσης ο πρωθυπουργός".


ΣΧΟΛΙΟ: Αντί να καλέσει το λαό να ψηφίσει κατά βούληση τους πιο άξιους, όπως υπαγορεύει η Δημοκρατία, που δεν έχει αδιέξοδα, καλεί τον κόσμο να ψηφίσει ασχέτως των αναγκών του τόπου του, για τον οποίον διεξάγονται οι εκλογές. Εκτός αν θεωρεί αξιωματικά ότι οι επιλογές των υποψηφίων, που έδωσε το χρίσμα, είναι ασχέτως της λαϊκής ετυμηγορίας, οι πλέον άξιες και ικανές. Αλλά καλώς ή κακώς, στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα ... και τα αδιέξοδα δεν έχουν χρώμα για τη Δημοκρατία, είτε είναι μπλε, είτε κόκκινοι, είτε πράσινοι, αυτοί που τα βάζουν.

"Κατά την διάρκεια της ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου άσκησε κριτική στην Νέα Δημοκρατία τονίζοντας ότι την κρίσιμη αυτή στιγμή για τη χώρα, υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να ανακόψουν αυτή την πορεία, όπως δυστυχώς και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία επιμένει να υπερασπίζεται και να ταυτίζεται με το παρελθόν της, με όσα προκάλεσε στην πατρίδα μας.

Επίσης άσκησε κριτική και σε κόμματα της Αριστεράς σημειώνοντας: «Το ίδιο κάνει και ένα μεγάλο μέρος της άλλης Αριστεράς, που έχει βολευτεί με το να κρύβεται πίσω από τα αθέμιτα προνόμια μικρών μειοψηφιών και κάποιων συντεχνιών. Που μας λέει να μην αλλάξουμε τίποτα, να μην αλλάξει ένα Κράτος, που καταπίεζε για χρόνια τον πολίτη. Ακόμη όπως πρόσθεσε «αυτές οι δυνάμεις επέλεξαν να πουν ένα «όχι» σε όλες τις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές, αυτές που χρειάζεται η χώρα, για να αναπνεύσει και να απελευθερωθεί»".


ΣΧΟΛΙΟ: Είναι πραγματικά ΤΡΑΓΕΛΑΦΙΚΟ, ο αρνητής όλων των μικρών προσπαθειών του παρελθόντος, που δειλά έγιναν για αλλαγές παρόμοιες αλλά μικρότερης κλίμακας από τις τωρινές, να έρχεται τώρα και ν' ασκεί κριτική χωρίς ούτε σταγόνα ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗΣ. Και συνεχίζει να επιρρίπτει πλήρως τις ευθύνες σε συγκεκριμένο χώρο απ' όσους εξουσίασαν τη χώρα στην μεταπολίτευση, αγνοώντας και αποσιωπώντας τις ευθύνες, που βαρύνουν και το δικό του χώρο. Και σε όλο το μεγαλείο έλλειψης αιδούς, έρχεται να κατηγορήσει για το Κράτος, που ο ίδιος και οι συν αυτώ έκτισαν εδώ και τριανταπέντε χρόνια, τον χώρο της άλλης Αριστεράς, αυτής που μόνη δεν βαρύνεται από ευθύνες διακυβέρνησης και μόνον μπορείς να την κατηγορήσεις για στείρα και ανέξοδη αντιπολίτευση διαμαρτυρίας, χωρίς προτάσεις λύσεων.
Και πως μπορεί να μιλάει για ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ, όταν μεταξύ άλλων ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ (απ' όσους σκέφτονται λογικά και ρεαλιστικά τουλάχιστον) συμπεριλαμβάνει κατά τρόπο ανοργάνωτο και τραγικά αστείο σε πολλές περιπτώσεις, μέτρα αποδόμησης του κράτους πρόνοιας για τους αδυνάτους, με περικοπές μισθών και συντάξεων σε χαληλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους ως τις περικοπές των παπουτσιών για τους διαβητικούς και το κλείσιμο των ΚΑΠΗ.

Λυπάμαι αλλά πιστεύω ότι η τακτική σύγκρουσης, που διάλεξε ν' ακολουθήσει ο κύριος Παπανδρέου γι' αυτές τις εκλογές, υπονομεύει την ίδια του την κυβερνητική προσπάθεια και μπορεί να συσπειρώνει τους λίγους, που πια έχουν μείνει πιστοί στα κομματικά φέουδα της μεταπολίτευσης αλλά απομακρύνει τους πολλούς που ζητούν πραγματική συναίνεση, συνεννόηση και συνεργασία, πέρα από κόμματα και ιδεοληψίες. Και μ' αυτό τον τρόπο, ο κύριος Παπανδρέου αδικεί τον εαυτό του και τ' ότι προσπαθεί από τον περασμένο Γενάρη να κάνει (γιατί πριν το Γενάρη απλά προσέθετε υλικά στις ταφόπλακες, που πάνε να θάψουν τη χώρα...). Αντί για εκλογές και αδιέξοδα στη Δημοκρατία, ας κοιτάξει να κυβερνήσει με πραγματικές και όχι εικονικές συνεργασίες με όσους μπορεί να συνεργαστεί στα πλαίσια της πολιτικής, που θεωρεί ότι θα διασώσει τη χώρα και ας κοιτάξει να πετύχει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση των υπολοίπων, σταματώντας να κάνει μόνον το καλό παιδί στις επιταγές των δανειστών και προσπαθώντας να τους πείσει ότι πιο πολλά λεφτά θα πάρουν πίσω, αν δεν εξαθλιώσουν τη χώρα ως το τέλος του 2013 και αν αντί ν' αποσύρουν τις επενδύσεις τους απ' αυτήν, την βοηθήσουν ν' αναπτυχθεί και όχι απλά να πληρώνει τους τόκους των δανεικών.
Η χώρα κύριε Παπανδρέου (και οι υπόλοιποι) δεν έχει ανάγκη συγκρούσεων όπου Δον Κιχώτες πολεμούν με ανεμόμυλους. Έχει ανάγκη εθνικής πολιτικής για τη χώρα και όχι πολιτικής για το συμφέρον απλά των δανειστών της και με την κάποια κρυφή ελπίδα ότι η μετάθεση της χρεοκοπίας για λίγο καιρό, ίσως σώσει κάτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου