Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Ελληνοποιήσεις, τροχοπέδη εξελίξεων στον Πανιώνιο;

Από την ΠΑΕ  Πανιώνιος στάλθηκε η παρακάτω αναγγελία ομιλίας του κου Κιντή:

Την Τετάρτη 25 Αυγούστου και ώρα 15:00 ο πρόεδρος της ΠΑΕ Πανιώνιος ΓΣΣ κ. Γιώργος Κιντής θα δώσει συνέντευξη τύπου στο Press Room του γηπέδου της Νέας Σμύρνης (Θύρα 5-6) με θέμα: "Δε θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ, Αλβανέ-- Eπίσημη θέση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας;"

Υποθέτω ότι το ζήτημα αφορά την Ελληνοποίηση του Σκούρτη, που αν δεν κάνω λάθος, αν και γεννήθηκε και έζησε στα Χανιά , δεν έχει Ελληνικό διαβατήριο και επίσης αν δεν κάνω λάθος, έπαιξε σε κάποια μικρή Εθνική της Αλβανίας (Κ-21). Ο Πανιώνιος έκανε / κάνει προσπάθεια να πάρει ο νεαρός ποδοσφαιριστής την έγκριση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ότι αγωνίζεται σαν Έλληνας, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις για μη κοινοτικούς ποδοσφαιριστές, αφού υπάρχουν ουκ ολίγες Αφρικανικές εκκρεμότητες στο κυανέρυθρο ρόστερ.
Το περίεργο είναι ότι το βιογραφικό του ποδοσφαιριστή  στην Wikipedia τον εμφανίζει να έχει και τις δυο ιθαγένειες, Ελληνική και Αλβανική, απλά να έχει επιλέξει να αγωνίζεται με τις Εθνικές της Αλβανίας. Δεν γνωρίζω αν αυτό τον καθιστά αυτόματα ποδοσφαιρικά Αλβανό, άρα μη κοινοτικό. Βέβαια Wikipedia είναι αυτή...Οι πληροφορίες δεν είναι όλες εγγυημένης πιστότητας....

Το θέμα είναι λεπτό. Και σε προηγούμενες αναρτήσεις μου είχα αναφερθεί στο ζήτημα παιδιών μεταναστών, που δεν έχουν κατ' ουσίαν γνωρίσει άλλη Πατρίδα και που δεν μπορούσαν να πάρουν και την ιθαγένεια της χώρας που γεννήθηκαν και έζησαν. Και ο νέος μεταναστευτικός νόμος, κάποιες τέτοιες περιπτώσεις κραυγαλέες είχε σαν επιχείρημα για να περάσει. Δυστυχώς το Ελληνικό Δίκαιο δεν διαχωρίζει ιθαγένεια και υπηκοότητα, όπως πχ το Βρετανικό, έτσι ώστε κάποια τέτοια ζητήματα να επιλύονται με ελαστικό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο. Και λέω κοινωνικά δίκαιο τρόπο γιατί είναι σαφές ότι όποιος παίρνει την ιθαγένεια μιας χώρας θα πρέπει να έχει όχι μόνο τα ίδια δικαιώματα αλλά και τις ίδιες υποχρεώσεις με τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας, είτε αυτές είναι πολιτικές υποχρεώσεις είτε στρατιωτικές.

Αλλά δεν είμαστε σε μια τέτοια περίπτωση όπως η παραπάνω, εφόσον τα περί ιθαγένειας, που αναφέρει η Wikipedia, είναι αληθή (όταν ήταν στον Ολυμπιακό και επέλεξε την Εθνική Αλβανίας, προέκυψε το πρόβλημα της Ελληνοποίησης ... αλλά από τότε έχει αλλάξει ο σχετικός νόμος και δεν έχω ενημέρωση για το τι είχε γίνει ενδιάμεσα. Αν κρίνω από συνέντευξη του Σκούρτη (derby.gr) στο τέλος Απριλίου, απλά ο Σκούρτης θεωρούσε λόγω του νέου νόμου, σίγουρο το Ελληνικό διαβατήριο,...αλλά φύλαγε μια πισινή, αναφέροντας ότι μπορεί να το πάρει σε ένα, σε δυο χρόνια κλπ). Ο Σκούρτης, από πρώτη άποψη, έχει τα τυπικά προσόντα για Ελληνοποίηση και ποδοσφαιρική ίσως και υπηκοότητας (αν βέβαια αναλάβει και δεχθεί και τις "υποχρεώσεις" της Ελληνοποίησης, που ανέφερα πιο πάνω... Όχι σύμφωνα με το νέο νόμο αλλά σύμφωνα με τον ηθικό νόμο της ισοπολιτείας και ισονομίας). Δεν είμαι μάλιστα σίγουρος αν δεν ισχύει πλέον ο παλιός περιορισμός, που απέκλεισε το μεγάλο Χατζηπαναγή από διεθνή καρριέρα, δηλαδή το αν έχεις παίξει σε μια μικρή Εθνική μιας χώρας δεν έχεις το δικαίωμα ν' αγωνισθείς στην Εθνική Ανδρών μιας άλλης χώρας κατά την αλλαγή ιθαγένειας. Ίσως η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αρνείται την Ελληνοποίηση ενός ποδοσφαιριστή, αν αυτός αρνείται να αγωνιστεί με τις Εθνικές της χώρας, που θα τον δεχθεί στους κόλπους της. Το θέμα είναι μάλλον με περισσότερες πτυχές απ' όσες φαίνονται από πρώτη άποψη. Θα προσπαθήσω να το διερευνήσω και από μέρους μου περισσότερο και βέβαια αναμένεται να μας διαφωτίσει και ο κος Κιντής στη συνέντευξή του. Πάντως τόσοι κοινοτικοί που έρχονται εδώ με διπλά διαβατήρια, δεν αγωνίζονται ντε και καλά σε Εθνική της κοινοτικής χώρας για να θεωρηθούν ως κοινοτικοί στις ομάδες τους...Άρα είναι θέμα διαβατηρίου προφανώς (Wikipedia είπαμε...) και περιπλέκεται από την επιλογή Σκούρτη ν' αγωνιστεί με την Εθνική της χώρας του (...ίσως...).

Το πρακτικό ζήτημα που προκύπτει είναι ότι δεν μπορούμε να εντάξουμε κάποιον από τους Αφρικανούς στο ρόστερ της ομάδας αν δεν ανοίξει η θέση  με την Ελληνοποίηση Σκούρτη. Αυτό το ζήτημα βέβαια μπορεί να το δει και κάποιος από άλλη οπτική γωνία. Μπορεί κάποιος από τους σε εκκρεμότητα ευρισκομένους Αφρικανούς παίκτες να κάνει τη διαφορά και να διεκδικήσει θέση στην ενδεκάδα;... Μια ίσως επιπόλαιη απάντηση απ' όσα έχουμε δει ως τώρα είναι "όχι". Βοηθητικές λύσεις αποτελούν και όχι ιδιαίτερα αξιόπιστες. Αλλά φαίνεται η ΠΑΕ Πανιώνιος να προτάσσει αυτή την εκκρεμότητα με μεγαλύτερη προτεραιότητα από το να κάνει δυο ή έστω μια "ενδεκαδάτη" μεταγραφική κίνηση σε σέντερ μπακ ή αμυντικό χαφ και φορ περιοχής, κίνηση ή κινήσεις που θα κάνουν τη διαφορά φέτος. Δεν αποκλείω βέβαια και το γεγονός να έχουν υπ' όψη τους κινήσεις πέραν των υπό δοκιμήν παικτών, οι οποίες και αυτές σκοντάφτουν στη μη ύπαρξη άλλης θέσης μη κοινοτικού παίκτη. Αλλά μου φαίνεται λίγο ακραίο σε αυτή τη φάση, στο αμήν της μεταγραφικής περιόδου, να έχουν τέτοιες περιπτώσεις κατά νου..., που σκοπεύουν να εντάξουν χωρίς δοκιμή.

Μπορεί λοιπόν να είναι δίκαιη η ελληνοποίηση Σκούρτη όπως θα προσπαθήσει ν' αποδείξει στη συνέντευξή του ο κος Κιντής, δημιουργώντας και ένα μοχλό πίεσης των εξελίξεων, αλλά προσωπικά θεωρώ άτοπο ν' αποτελεί αυτό το θέμα τροχοπέδη για να γίνουν άλλες κινήσεις και να κλείσουμε επιτέλους τη σύνθεση του δυναμικού της ομάδας μας κατά τρόπο, που θα καλύψει όσο το δυνατόν τις αδυναμίες της. Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι να πάψει να είναι τόσο άτεγκτος ο κος Κιντής στην τήρηση της περιοριστικής οικονομικής του πολιτικής στην ΠΑΕ, να κάνει τις κινήσεις, που δεν έχουν γίνει ως τώρα και να καταλάβει ότι με τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο του ρόστερ, αποδυναμώνει το έργο του προπονητή στην προετοιμασία της ομάδας και δυναμιτίζει την αγωνιστική της ομοιογένεια. Και να μην ξεχνάμε ότι ως τώρα το μόνο ποσό που έχει ξοδευτεί για μεταγραφές είναι 120.000 Ευρώ για το Χίκα. Οι άλλοι ήταν όλοι ελεύθεροι παίκτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου