Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Δικαστικές εξουσίες πράττουσες με παρρησία. Ανάγκη για αλληλεγγύη μεταξύ κρατών με κοινά προβλήματα. Είναι εφικτό;

Το ΔΝΤ έκοψε τη δόση του δανείου της Ρουμανίας γιατί το Συνταγματικό της Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματική την πολλοστή μείωση των συντάξεων κατά 15%.  Όταν πάρουν τα μέτρα τότε θα τους δοθεί η δόση.
Στην Ελλάδα, το Συμβούλιο της Επικρατείας ήδη φαίνεται να παίρνει παρόμοιες αποφάσεις για αντισυνταγματικότητα μέτρων (ΛΑΦΚΑ κλπ).
Στη Λετονία επίσης αρκετά πρόσφατα υπήρξε παρόμοια απόφαση για αντισυνταγματικότητα μέτρων.
Οι δικαστικές εξουσίες των κρατών φαίνεται να προσπαθούν να παίξουν τον ρόλο τους με συνέπεια εκεί που οι εκτελεστικές αδυνατούν.

Μήπως χρειάζεται να υπάρξει μια νέα κοινότητα των κρατών που βρίσκονται υπό την επιτήρηση του ΔΝΤ και να κινηθούν παράλληλα προς στάση πληρωμών ή άλλες κοινές πολιτικές αλληλεγγύης, εφόσον το ΔΝΤ συνεχίζει τον οικονομικοκοινωνικό στραγγαλισμό των χωρών, με μέτρα, που αποκλειστικά προσανατολίζονται στην εξασφάλιση της πληρωμής των πιστωτών των υπερχρεωμένων χωρών, χωρίς καμιά πρόβλεψη για τη δυνατότητα των λαών να επιβιώσουν κάτω από το επίπεδο της φτώχειας; Μήπως κάποιοι αρχίζουν τότε να φοβούνται για την τύχη της νέας τάξης πραγμάτων, που βάζει τον άνθρωπο στο πάτο των προτεραιοτήτων του συστήματος; Μήπως τότε αναρωτηθούν για το ποια ανάπτυξη θα βγει έξω από το τούνελ, στηριγμένη στην ανεργία και την εξαθλίωση;

ΥΓ: Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπάθησε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μη δεχθεί να υπογράψει Προεδρικά Διατάγματα που μπορεί εκ των υστέρων να αποδεικνύονταν αντισυνταγματικά και να υπέσκαπταν το θεσμικό και ρυθμιστικό ρόλο του αλλά και τον ίδιο σαν φυσικό πρόσωπο. Ήταν λυπηρή η προσπάθεια να φορτωθεί ο Πρόεδρος την ευθύνη των μέτρων για να μειωθεί το πολιτικό κόστος άλλων. Και εν πάση περιπτώσει, όσοι σχεδιάζουν τα μέτρα ή ερμηνεύουν το Μνημόνιο και νομοθετούν, θα πρέπει να παίρνουν και τις ευθύνες των και να έχουν το στοιχειώδες θάρρος της γνώμης των.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου