Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Βοσνία Ερζεγοβίνη. Παράδειγμα προς αποφυγή για την Κύπρο.

Εδώ και καιρό υπάρχει κινητικότητα διμερών συνομιλιών για το Κυπριακό και μάλιστα πρόσφατα είχαμε και την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο. Στόχος είναι η εξεύρεση της περισσότερο βιώσιμης και της λιγότερο διχοτομικής λύσης, που θα ευνοήσει την πρόοδο και των δυο κοινοτήτων του νησιού και θα διατηρήσει εν ζωή μια ενιαία Κυπριακή Δημοκρατία.

Θεωρώ ότι υπάρχει στην πράξη ένα παράδειγμα παρόμοιας περίπτωσης, την οποία οφείλουν οι Κύπριοι ηγέτες να μελετήσουν για να μην την ακολουθήσουν.
Είναι η περίπτωση Βοσνίας Ερζεγοβίνης που πιθανότατα είναι και πιο περίπλοκη από το Κυπριακό. Η Βοσνία Ερζεγοβίνη είναι προϊόν της συμφωνίας Ντέιτον. Υπάρχει μια ανώτερη Συνομοσπονδιακή κυβέρνηση με εναλλασσόμενη προεδρία και δύο ομόσπονδα κρατίδια, αυτό των Σέρβων και αυτό των Κροατών και Μουσουλμάνων, που με τη σειρά του έχει περαιτέρω καντόνια. Η χώρα είναι αφοπλισμένη για να μην υπάρξει πιθανότητα νέου εμφυλίου. Οι υπουργοί στα διάφορα επίπεδα εξουσίας ξεπερνούν τους 170 και η χώρα μέσα σε αυτό τον κυκεώνα αφ' ενός δεν μπορεί να κυβερνηθεί αφ' ετέρου πνίγεται από τη διαφθορά ενός τέτοιου λαβυρινθώδους συστήματος.
Η διεθνής κοινότητα μέσα στα άλλα που την απασχολούν αδιαφορεί για την Βαλκανική χώρα, που μοιάζει έρμαιη των περιστάσεων και αιχμάλωτη μέσα στο ίδιο της το σύνταγμα.

Και για την Κύπρο έχουν ακουσθεί παρόμοια συστήματα και παρόμοιες προτάσεις επίλυσης του ζητήματος. Το ζωντανό παράδειγμα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης πρέπει να μελετηθεί σοβαρά από τους Κύπριους ταγούς ώστε αν γίνεται να αποφύγουν τα πιο προβληματικά σημεία αυτής της κατάστασης, γιατί είναι προφανές ότι ιδανική λύση και από εθνικής πλευράς και από πλευράς ενδιαφέροντος για τους λαούς της Μεγαλονήσου, δεν υπάρχει ... εκτός και αν θεωρήσουν τους εαυτούς του πρώτα Κύπριους και μετά Έλληνες και Τούρκους, δημιουργώντας ένα νέο πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό πυρήνα σε αυτή τη γωνιά της Μεσογείου, προτάσσοντας το νησί τους πάνω απ' όλα. Είναι δύσκολο κάτι τέτοιο γιατί η Τουρκία δεν πρόκειται να αφήσει τους Τουρκοκυπρίους να έχουν ανεξάρτητη ρότα, έχοντας τις γνωστές ιμπεριαλιστικές βλέψεις της αλλά και φοβούμενη ότι οι Τουρκοκύπριοι κάποια στιγμή θα καπελωθούν απο τους πληθυσμιακά υπερτερούντες Ελληνοκυπρίους (...και έχοντας και κάποια παραδείγματα του παρελθόντος να τους υπαγορεύει τέτοιους φόβους). Ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο είναι δύσκολη πια η συνεννόηση όταν περιουσίες έχουν αλλάξει χέρια, έποικοι έχουν αποκτήσει ξένες περιουσίες κλπ.
Ας προσπαθήσουν όλοι να μην δημιουργήσουν μια νέα θνησιγενή Μεσογειακή Βοσνία στο νησί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου