Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Προς Πειθαρχική Επιτροπή

Είναι σαφές ότι αρμοδιότητά σας είναι να κρίνεται την παράβαση νόμων και κανονισμών και να τιμωρείται με αντικειμενικότητα και δικαιοσύνη τις παραβάσεις. Στην περίπτωση της καταγραφής από τον παρατηρητή αγώνα του επεισοδίου Εστογιαννόφ-Αραούχο, θα 'θελα να επισημάνω μια ιδιαιτερότητα, που πιθανόν δεν αναφέρεται στο γράμμα του νόμου, αλλά θεωρώ πως μπορεί να περικλείεται στο πνεύμα του νόμου.

Δεν θα ασχοληθώ με το θέμα της αρμοδιότητας της αθλητικής δικαιοσύνης, να ασχοληθεί με ένα γεγονός, που αναφέρεται στο φύλλο αγώνα, αν και συνέβη μετά τον αγώνα και που άλλοι θα το τοποθετούσαν περισσότερο στην αρμοδιότητα της ποινικής δικαιοσύνης. Εν πάση περιπτώσει οι εντεταλμένοι φορείς, όπως εσείς και ο παρατηρητής γνωρίζουν τις αρμοδιότητες των καλύτερα από τον οιονδήποτε τρίτο.

Θ' αναφερθώ στις αφορμές του επεισοδίου, που καλείσθε να κρίνετε. Και οι αφορμές αυτές δημιουργήθηκαν εντός αγωνιστικού χώρου.
Ένας ποδοσφαιριστής προσπαθεί να παίξει ποδόσφαιρο και ένας άλλος προσπαθεί να του θερίσει τα πόδια. Υπήρξαν φάσεις, όπου ως θεατές του αγώνα είδαμε όχι μόνο εικόνες επεμβάσεων, που απειλούσαν τη σωματική ακεραιότητα ενός ποδοσφαιριστή, που πρόσφατα επανήλθε από σοβαρό τραυματισμό αλλά ακόμα και ακούσαμε στις κερκίδες και ήχους από τα κτυπήματα και τους πόνους. Όπως υπήρξαν εικόνες, που παρακολουθήσαμε το "δρεπανηφόρο" ποδοσφαιριστή σε αντεγκλήσεις με το θύμα του και με τον επόπτη που υποδείκνυε τις παραβάσεις (μήπως η μαρτυρία του συγκεκριμένου βοηθού -ο βοηθός στη δεξιά πτέρυγα οπώς αναπτυσσόταν η επίθεση του Πανιωνίου στο Β' μέρος - έχει κάποια σημασία για την προς εκδίκαση υπόθεση;). Δεν γνωρίζω πόσες απ' αυτές έχουν καταγραφεί από τον τηλεοπτικό φακό αλλά θέτω το ερώτημα προς εσάς τους αρμόδιους να κρίνετε, αν όλα αυτά πρέπει να τα αναζητήσετε και να τα λάβετε υπ' όψη σας πριν αποφασίσετε.
Υπάρχει ένας διαιτητής, που αποφάσισε να ακολουθήσει τη διαιτητική τακτική του "σφυρίζω λίγο για να παιχτεί ποδόσφαιρο...", καταλήγοντας να αδικεί αυτούς που προσπαθούσαν να παίξουν τεχνικό ποδόσφαιρο υπέρ όσων παντί τρόπω επεδίωκαν την ανασταλτική δράση και να θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των αγωνιζομένων.

Κύριοι, η υψίστης σημασίας αποστολής σας είναι η εφαρμογή των νόμων. Ίσως κανείς δεν μπορεί να σας ψέξει αν για το αδίκημα, που θα δικάσετε, εφαρμόσετε το γράμμα του νόμου. Σαν λειτουργοί όμως και σαν άνθρωποι καλείστε να αναλογισθείτε αν η απόφασή σας, τιμωρώντας αυστηρά το συγκεκριμένο αδίκημα, δικαιώσει παράλληλα, όσους στους αγωνιστικούς χώρους, με περισσή αντιεπαγγελματική συμπεριφορά, δεν σέβονται τη σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων τους. Καλείσθε ν' αναλογισθείτε αν εφαρμόζοντας το νόμο και τον κανονισμό, με βάση μια στενή θεώρηση του υπό την κρίση συμβάντος, αδικήσετε αυτούς, που στο γήπεδο προσπαθούν να παίξουν ποδόσφαιρο, υπέρ όσων προσπαθούν να "πάρουν πόδια" και να "θερίσουν αντιπάλους".
Η συγκεκριμένα απόφασή σας καλείται να εφαρμόσει τους κανονισμούς χωρίς να δώσει το παράδειγμα σε κάποιους στο μέλλον, ότι για παράδειγμα μπορούν να εκτελούν διατεταγμένες αποστολές εκκαθάρισης αντιπάλων τους στο γήπεδο και εν τέλει ο εν βρασμώ ψυχής αντίπαλος να τιμωρείται.

Πριν αποφασίσετε σας καλώ να δείτε στο διαδίκτυο τον τραυματισμό του τέως προπονητή του Πανιωνίου Λίνεν, που εν βρασμώ ψυχής, με ανοιγμένο το πόδι του από τον τραυματισμό, επετέθη εντός αγωνιστικού χώρου εναντίον του νυν ομοσπονδιακού προπονητή της Ελλάδος Ρεχάγκελ, θεωρώντας ότι ενεθάρρυνε τον αντίπαλο αμυντικό να τον κτυπήσει. Ποιά αθλητική δικαιοσύνη θα τιμωρούσε το Λίνεν για την πράξη του και ποια τον αμυντικό που τον θέρισε και τον όποιο ηθικό αυτουργό;

6 σχόλια :

  1. Ιωνα,ο συνδεσμος για τον τραυματισμο του Λινεν,δεν εμφανιζεται.Μου βγαζει page not found

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να λέμε και κάποιες αλήθειες. Ο Λόλο βγήκε γύρω στο 80. Ό,τι και να του είχε κάνει ο Αραούχο, υπήρχε επαρκέστατος χρόνος για να ηρεμήσει. Υπολόγισε ότι το επεισόδιο έγινε στην φυσούνα.

    Μάλλον κάτι έγινε εκεί.
    Ανεξάρτητα απ' όλα αυτά. Από τη στιγμή που ο τόσο ο Λόλο όσο και ο Πρόεδρος ζήτησαν συγνώμη, ουσιαστικά δέχθηκαν την ευθύνη.Σε κάθε περίπτωση, εάν τα πράγματα είχαν γίνει διαφορετικά, έπρεπε να μεριμνήσουν να γραφτεί και η άποψη του Πανιωνίου στο φύλλο αγώνα. Τώρα μάλλον είναι αργά...Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται ένας παλαιού τύπου ποδοσφαιρικός παράγοντας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προφανώς δεν δικαιολογώ την πράξη. Το ότι μέσα στο ματς γινόταν κλωτσοπατινάδα με κυριότερα θύματα, Ριέρα, Λόλο, Μπόσκο είναι σαφές και όποιος δει το video θα το διαπιστώσει. Και τα περιστατίκα των διαπληκτισμών με Λόλο και επόπτη και του δολοφονικού τάκλιν που τον πέταξε στον αέρα το είδαμε όλοι στη 2 και ακούσαμε και το ήχο του κτυπήματος και της πτώσης. Μας σηκώθηκε η τρίχα κάγκελο.
    Γενικά γινόταν της Λατινικής Αμερικής. Σα πιο μεγάλος, έχω ζήσει εκείνο τον αγώνα του 71, ΠΑΟ-ΝΑΣΙΟΝΑΛ, που ένα αντίστοιχο δρεπανηφόρο της εποχής, ο Ουρουγουανός Μοράλες, με παρόμοιο τρόπο έσπασε το πόδι και σταμάτησε το ποδόσφαιρο ενός καλού διεθνούς ποδοσφαιριστή του ΠΑΟ, του Τομαρά. Κάπως έτσι ένοιωσα στο κτύπημα του Αραούχο στο Λόλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι ΟΚ τώρα ο σύνδεσμος Μίλτο. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ιωνα,οκ!Συμφωνω απολυτα με τον φιλο μου τον br σε αυτα που εγραψε προηγουμενως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. OK. Επαναλαμβάνω ότι δεν δικαιολογώ την πράξη αν και δεν είναι ξεκάθαρες όλες οι παράμετροι που την καθόρισαν. Βάζω απλά την παράμετροτου σκληρού και εν πολλοίς αντιαθλητικού παιχνιδιού πάνω σ' ένα παίκτη με πρόσφατο σοβαρό τραυματισμό και τις συνεχείς αντεγκλήσεις μέσα στον αγώνα.
    Και κάτι περαιτέρω. Ο γενικός αρχηγός κάποια ευθύνη έχει που του ξέφυγε το επεισόδιο ή κάνω λάθος. Ο ρόλος του είναι να τα προλαβαίνει αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή