Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Οι ιατροδικαστικές απόψεις για Ντε Νίγκρις

Η ιατροδικαστική εξέταση του κου Κραβαρίτη έδειξε ότι η καρδιά του άτυχου Ντε Νίγκρις ήταν αρκετά ταλαιπωρημένη σε σημείο που αποκλείει το να μην είχε συμπτώματα. Ο αποθανών είχε επιλέξει το να κρατήσει τη δουλειά του με κίνδυνο της ζωής του.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις του ιατροδικαστού σχετικά με τις εν Ελλάδι εξετάσεις του ποδοσφαιριστή. Αντιγράφω από www.nooz.gr:

"Δικαιολογώντας γιατί δεν βρέθηκε πρόβλημα στις εξετάσεις που του έγιναν στην Ελλάδα προτού υπογράψει, είπε: «Οι εξετάσεις που κάνουμε σε έναν εργαζόμενο είναι αυτές που κρίνουμε απαραίτητες. Ακολουθούμε ένα πρωτόκολλο ρουτίνας. Την εξειδίκευση την κάνουν οι στιγμές, τα ενοχλήματα, τα συμπτώματα. Ουδείς εξ ημών κάνει το παραπάνω στις εξετάσεις αν δεν υπάρχουν συμπτώματα. Υπάρχουν τεστ που αφορούν το μέσο αθλητή. Οι παραπάνω εξετάσεις γίνονται αν υπάρχουν ενοχλήματα. Η κακή άσκηση της ιατρικής δεν συνίσταται μόνο στο να μην κάνει αυτό που δεν πρέπει, αλλά και στο να κάνει παραπάνω από αυτό που πρέπει. Αν δεν κρίνει σκόπιμο ο γιατρός, δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει περαιτέρω εξετάσεις. Από ό,τι ξέρω, όλα τα απαραίτητα τεστ έγιναν από τη Λάρισα δεόντως και ήταν όπως πρέπει. Βρέθηκαν όλα καλά»."

Η δήλωση του κου ιατροδικαστού σχετικά με τις παραπάνω εξετάσεις ως κακή άσκηση ιατρικής είναι βέβαια αλήθεια, στην επί σκοπώ κατάχρηση των εξετάσεων για κερδοσκοπικούς λόγους. Πως όμως μπορεί ο κος ιατροδικαστής να επαινεί από τη μια τους Τούρκους ιατρούς, που βρήκαν το πρόβλημα και από την άλλη να δικαιολογεί τους Έλληνες συναδέλφους του, που αρκέστηκαν στα τεστ ρουτίνας; Και εφόσον η πράξη δείχνει αρκετές πλέον περιπτώσεις αθλητών, που πλήρωσαν με τη ζωή τους, τη μη επάρκεια των τεστ ρουτίνας, μήπως θα έπρεπε αυτές οι εξετάσεις να γίνουν πιο ενδελεχείς; Επίσης ένα ενδιαφέρον ερώτημα είναι τι γίνεται για να προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε κάποιον που από άγνοια κινδύνου πιθανότατα, όπως ο μακαρίτης ο Ντε Νίγκρις, απαντά στην ερώτηση του εξεταστή ιατρού για το αν έχει συμπτώματα και ενοχλήσεις, ψευδώς αρνητικά;

Και κάτι τελευταίο που ίσως δικαιώνει τον κο ιατροδικαστή και τη δεοντολογική ανάλυση, που έκανε. Η παρόμοια περίπτωση Κοβάσεβιτς, αν θυμάμαι καλά, διαγνώστηκε από τους ιατρούς του Ολυμπιακού κατόπιν συμπτωμάτων, που παρουσίασε ο παίκτης κατά τις προπονήσεις του και όχι στην αρχική εξέταση, που υποβλήθηκε στην μεταγραφή του. Από την άλλη βέβαια και εκείνο το περιστατικό Κοβάσεβιτς φαίνεται να ενισχύει την άποψη ότι μάλλον χρειάζονται πιο λεπτομερείς και πιο συχνές εξετάσεις των αθλητών, όπως αναφέραμε παραπάνω.

1 σχόλιο :

  1. Εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερα μεγάλη εντύπωση και απορία είναι γιατί η εξέταση του καρδιαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος ενός αθλητή δεν αποτελεί "ρουτίνα".Στην προκειμένη περίπτωση,φαντάζομαι ένα απλό υπερηχογράφημα θα αποκάλυπτε το πρόβλημα η τουλάχιστον θα οδηγούσε σε περαιτέρω διερεύνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή