Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Προγραμματικές εξαγγελίες

Δεν φιλοδοξώ να κάνω μια σε βάθος ανάλυση των προγραμματικών εξαγγελιών του πρωθυπουργού. Δεν έχω άλλωστε τη γνώση και την πολυμέρεια για κάτι τέτοιο. Κάποιες παρατηρήσεις μου θα παραθέσω σαν πιθανή βάση προς συζήτηση με όσους έχουν την καλοσύνη να διαβάζουν το ιστολόγιό μου. Επικεντρώνομαι μόνο στα σημεία που έχω κάτι διαφορετικό να εκφράσω ή που δεν καταλαβαίνω πλήρως τη σχετική εξαγγελία:

  • Δημόσια οικονομικά και φορολογία: Η φορολόγηση των μερισμάτων και η κατάργηση των χαριστικών ρυθμίσεων για τους χαμηλομετόχους είναι μέτρα τα οποία μπορεί να πλήξουν την επένδυση σε επιχειρήσεις εισηγμένες στο χρηματιστήριο, αφού αν δεν κάνω λάθος το τωρινό καθεστώς φορολόγησης των μερισμάτων ήταν κίνητρο για τους επενδυτές. Το μέτρο αυτό μοιάζει μάλλον σαν μέτρο απελπισίας του κράτους στην προσπάθεια να μαζέψει χρήματα. Το πιο λογικό θα ήταν η φορολόγηση μόνο των μεγαλομετόχων να γίνεται με τις ίδιες φορολογικές κλίμακες με τα άλλα εισοδήματα και μέχρι ενός ορίου να συνεχίσει να ισχύει το σημερινό καθεστώς φορολόγησης των μερισμάτων.
    Επίσης κάποια στιγμή πρέπει να εκτιμηθεί αν η φορολόγηση μισθωτών - συνταξιούχων στους μισθούς τους, πέραν της πηγής (κρατήσεις μισθού) συμφέρει το κράτος. Το όλο σύστημα δήλωσης των μισθωτών εισοδημάτων και υπολογισμού του φόρου επί αυτών ίσως τελικά στοιχίζει περισσότερο από ότι αποφέρει και απασχολεί τις υπηρεσίες έτσι ώστε να μην μπορούν να απασχοληθούν στους τομείς φορολόγησης άλλων πηγών εισοδήματος, όπου υπάρχει κραυγαλέα φοροδιαφυγή.

    Γίνεται λόγος επίσης για αντικειμενική καταγραφή της οικονομικής κατάστασης από τη Στατιστική Υπηρεσία, που θα γίνει ανεξάρτητη. Συνεπώς πρέπει ν' αναμένουμε ότι η Στατιστική Υπηρεσία θα γίνει ανεξάρτητη αρχή; Πως θα είναι ανεξάρτητη εφόσον λειτουργεί ως Δημόσια Υπηρεσία υπό τη σκέπη της εκτελεστικής εξουσίας; Θα διοικείται διακομματικά;
    Τέλος η "προοδευτική δίκαιη φορολογική κλίμακα" θα κριθεί όταν παρουσιαστεί λεπτομερώς.
  • Υγεία και Πρόνοια: Νομίζω πως η εξαγγελθείσα λίστα φαρμάκων είχε εφαρμοστεί και παλαιότερα ή είχε ξαναεξαγγελθεί εν πάσει περιπτώσει. Χρειάζεται πιθανότατα, μεγάλη προσοχή η εφαρμογή της και εμπειρότατη στελέχωση της επιτροπής, που θα αποφασίζει τι θα περιλαμβάνει η λίστα, γιατί μπορεί να καταλήξει να αποστερεί ασθενείς από αναγκαία φάρμακα λόγω της τιμής των και να ξοδεύει χρήματα για μη αποδοτικά φάρμακα. Οι στόχοι της λίστας δεν πρέπει να είναι στυγνά οικονομικοί αλλά ιατροοικονομικοί.
  • Προστασία της εργασίας: Νομίζω πως η αύξηση των επιδομάτων ανεργίας δεν είναι πανάκεια και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί λύση του προβλήματος της ανεργίας, παρά μόνο παυσίπονο, το όποιο πάντως σε κάποιες χώρες επέτεινε τα προβλήματα. Αυτό που χρειάζεται είναι η τόνωση της επιχειρηματικότητας και η προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το ξέρω ότι δεν λέω ούτε κάτι καινούργιο ούτε εύκολο, αλλά έτσι είναι. Τα άλλα είναι ασπιρίνες (βέβαια και οι ασπιρίνες χρειάζονται...).
  • Ασφάλεια του Πολίτη: Η βελτίωση μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την καλύτερη εκπαίδευση και τον καλύτερα επίπεδα μισθών των αστυνομικών. Αλλιώς η αστυνομία θα παραμείνει απαξιωμένη.
  • Παιδεία: Οι εξαγγελίες ήταν το γνωστό ευχολόγιο που πάνω-κάτω ακούμε χρόνια τώρα από τις νέες κυβερνήσεις. Μένει να δούμε τις λεπτομέρειες για να κρίνουμε.
  • Εξωτερικά Θέματα: Για το θέμα της ονομασίας της FYROM, έχω ξαναγράψει, ότι δεν έχει τόση σημασία το όνομα, όσο η έγγραφη υπό τον ΟΗΕ και την ΕΕ συνθήκη, όπου τα Σκόπια θα αποδέχονται ότι η όποια χρήση από μέρους τους του όρου Μακεδονία και Μακεδόνας γίνεται ως γεωγραφικός και όχι εθνικός προσδιορισμός τους και ότι καμία σχέση δεν έχουν με την αρχαία Μακεδονία. Αν δεχθούν σε έγγραφη συνθήκη αυτό το θέμα τότε ας αυτοπροσδιοριστούν ως Μακεδόνες και να βάλουν και μια περικεφαλαία και να καβαλήσουν και τον Βουκεφάλα στα καρναβάλια. Δεν μας νοιάζει.
    Με αυτή την πολιτική ξεγυμνώνουμε το όποιο πέπλο διαλλακτικότητας του Γκρουέφσκι και κάνουμε ορθολογική τη θέση μας, η οποία μένοντας στο θέμα του ονόματος, δεν γίνεται αποδεκτή από την κοινή γνώμη στο εξωτερικό.

3 σχόλια :